Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Luzy na kierownicy??
Autor Wiadomość
Kołodziej
Gość
Wysłany: 2006-01-31, 14:54   

witam wszystkich mam taki problem zauwazylem ze mam coraz wieksze luzy na kierownicy, co mam zrobic , czy musze wymienic maglownice???albo jakos ja zregenerowac???prosze o pomoc

Kargul
Gość
Wysłany: 2006-01-31, 18:06   

no chyba musisz, chyba niechcesz zaliczyć drzewa?? Wyobraź sobie że jedziesz z 80km/h masz zakręt i nie mozesz skrecic:) Kup nową albo zregeneruj:) Pozdrawiam

macq
Gość
Wysłany: 2006-01-31, 19:15   

a nie lepiej sprubować ustawic? :p i sprawdzic czy przeguby kulowe luzów nie maja

picia353
Gość
Wysłany: 2006-01-31, 20:13   

niestraszcie go panike siejecie , to jest 601 weź przesmaruj przekładnie ,z góry masz kalamitke,następnie skasuj luz za pomocą tulejki mimośrodowej, poluzowujesz dwie śróby na klucz 10 znajdujące się na przekładni,trzymają one tzw podkładke pod którą znajduje się takie kółko z wielowypustem kręcisz nimw lewo do uzyskania małego oporu na kierownicy skrecasz wszystko do kópy i ma być ok:)

magik
Gość
Wysłany: 2006-01-31, 20:46   

Ale żeby to było fachowo trzeba to robic na zdjętej maglownicy. Oprócz regulacji luzu tuleju mimośrodowej reguluje się też luz poosiowy dużą śrubą. Kołodziej Ty masz chyba już dawno osłonę gumową do wymiany ? Chyba mówiłem że trzeba to szybko zrobić bo magiel poleci. Skutki już masz. Zyczę Ci oby to były same końcówki drążków

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-02-01, 02:37   

może poprostu końcówki drążków ma wyrąbane na full....

picia353
Gość
Wysłany: 2006-02-02, 12:53   

magik przestan gościowi mącić w głowie, to jest skonstrułowane w taki sposób aby mozna było to zrobić na aucie , zresztą na kole kierownicy mozna wyciuć kazdy nawet najmniejszy luz , a po wyjęciu przekładni ....

W przekładni w trabie polo teoretycznie nieda się skasować luzu bez wyjęcia jej teoretycznie:)

Kołodziej
Gość
Wysłany: 2006-02-02, 15:41   

hmmmm no to mi powiedzcie panowie co mam zrobic??? bo szczerze mówiac niewiem ??:(

Goofy
Gość
Wysłany: 2006-02-03, 12:46   

Podepnę sie może pod temat:)

Czy trudno się zdejmuje ( wymienia) gumową osłonę na przekładni? Bo mi mechanik spaprał robotę, nową osłonę przejecjał śrubokrętem zaraz przu kołnieżu i muszę znowu wymienić. A chciałbym sam, bo wtedy mam pewność że jest poprawnie ;)..
I od razu może jeszcze zapytam: Jak przywrócić kierownicę do pozycji "na wprost"? Bo jak jadę prosto, to kierownica jest jakieś 45 stopni w lewo skręcona. ( również robota mechanika :( )
Z góry dzięki:)
pozddrawiam

kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-02-04, 19:07   

Gumę zmienisz po ściągnięciu "gałki". Potem i tak na zbieżność więc tam ustawią kierownicę na wprost.

picia353
Gość
Wysłany: 2006-02-05, 12:51   

Kuzynku gume wymienasz po zdjęciu końcówki z listwy za pomocą ściągacza, jest ona na stozku i ma klina, nietrzeba puźniej jechać na zbiezność , nietrzeba nawet wyjmować przekładni,odkręcasz tylko nakrętke na klócz 27 i za pomocą ściągacza ściągasz końsówke na listwie :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-02-05, 17:06   

kuzyn pomylił przekładnie trabantową z wartburgową :P

kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-02-05, 17:18   

Kurde musze zobaczyć jak to wygląda bo po paru latach to się zapomniało :)

Goofy
Gość
Wysłany: 2006-02-05, 22:32   

Ok, czyli w przypadku gumy nie muszę ściągać przekładni. To super :) A co zrobić z tym krzywym kołem kierownicy??

JaJer
Gość
Wysłany: 2006-02-06, 05:16   

... z tym krzywym kołem kierownicy - to trzeba wyprostować!
Bardzo dobrze zrobią to podzczas ustawiania zbieżności. Z wypowiedzi wynika że "mechanik" bawił sie układem kierowniczym i poprzestawiał. Aby prawidłowo ustawić zbieżność musisz miec wszystkie elementy układu kierowniczego sprawne, a więc nie zastanawiaj się tylko jedź na sprawdzenie zbieżności.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi