Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601]jak sciagnac tłok
Autor Wiadomość
macq
Gość
Wysłany: 2005-08-12, 20:07   

Mam stary silnik, który chce wyremontować. Wał jest ok, tylko pekł tłok (płaszcz). Sworzeń jest na igiełkach. Czy wymontowanie i zmontowanie tego nie sprawia trudności ewentualnie jak do tego podejśc, bo podejrzewam, ze moga igielki poleciec
Druga sprawa lewy zawor ssacy na wale jest pogiety i troche stuka( nie dociska). Trudno to wymontować?

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2005-08-16, 00:23   

Tłok wyjmujesz następująco:
1.Odkręcasz cylinder(4 śruby nr klucza chyba 13 od dołu cylindra),
2.Wyciągasz cylinder,
3.Ściągasz zawleczki ze sworznia tłokowego (2 sztuki)za pomocą cienkich kombinerek,
4.Wybijasz sworzeń tłokowy za pomocą młotka i jakiegoś narzędzia o śred. troszkę mniejszej niż sworzeń(ale tłok starasz siętrzymać mocno w ręce),
5.Tłok jest twój.
Ze stawidłem zaworowym jest już gorzej.Musisz:
1.Rozebrać silnik od dołu po wyjęciu go z Trabanta,
2.Wyjąć wał do dołu(ale przy okazji to ja bym już rozebrał silnik w drobny mak),
3.Pozkładać do kupy(bardzo ważne aby silnik uszczelnić jakimś dobrymk silikonem na łączeniu połówek karteru silnika).
Pozdro i życzę owocnej naprawy!

myszy
Gość
Wysłany: 2005-08-16, 08:32   

Przy wubijaniu sworznia trzeba tłok badzo dobrze podeprzeć! Jeźeli udeżenia weźmie na siebie korbowód, to można go pogiąć i dodatkowo uszkodzić łożysko w stopie korbowodu.

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2005-08-16, 12:37   

W sumie racja.Jeśli siła ręki nie wystarcza do utrzymania tłoka to najlepiej podeprzeć go jakimś drewnianym kołeczkiem o wentylator albo drugi cylinder.

Jakim
Gość
Wysłany: 2005-08-18, 16:53   

Polecam jeszcze włożenie w miarę szczelnie szmatki w otwór po tłoku, bo jak wpadnie ta cosik, to kaplica...

Galant
Gość
Wysłany: 2005-08-18, 22:09   

Witam!
Pamietajcie ze wyjecie walu powoduje ze ponowny montaz nie jest idealnie taki sam - efekt - wal szybko poleci bo lozyska na wale juz sie ulozyly a teraz uloza sie inaczej luz zrobi sie wiekszy - moja rada - nie wyjmuj walu dasz rade wyjac zastawke, a co do tloka to podgrzej go opalarka a sworzen wypchniesz nawet palcem tylko sie nie poparz :)

macq
Gość
Wysłany: 2005-08-20, 17:55   

Dobra dzieki panowie od jutra sie biore za robte. Powiem tylko dlaczego musze wymienic tlok- nie podparłem go jak zakładałem pierscienie, polozyl sie na szpilce i pekl

macq
Gość
Wysłany: 2005-08-21, 15:40   

Jeszcze jedno jeśli ma ktoś tłok nominał w dobrym stanie za rozsadna cene, to bardzo prosze o kontakt (50 zl za nowy tlok to chyba za duzo) Z gory dzieki!!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi