Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Co to za gaźnik???
Autor Wiadomość
bartek/jastrząb
Gość
Wysłany: 2005-07-30, 13:17   

Witam!
dzisiaj zajzałem do gaźnika trabiego gdyż zaczął zdychać na wolnych, chciałem przeczyścis dysze...wykręciłem a dysza okazała sie zwykłą śruba! bez tego dodatkowego elementu mosiężnego.
Zajżałem do instrukcji..no i gaźnik rózni sie kilkoma szczegółami od tego ze zdjecia!
inny kształt komory pływakowej, dodatkowa jakaś wielka sruba na płaski srubokret tam jest..a w gaźniku nowego i starego typu nie ma takiej...
dziwne ze z ta dyszą trabik jeździ od conajmniej dwóch lat..

jezeli ktos zechciałby mi pomóc a nie dość jasno to opisałem to prosze o adres mejlowy to wyśle zdjęcia gażnika..
pozdro

Psikus
Gość
Wysłany: 2005-07-30, 13:55   

w moim profilu jest moj adres e-mail. podeslij zdjecie, moze cos ci podpowiem

macq
Gość
Wysłany: 2005-07-30, 14:37   

masz gaznik hb 1-1?? bo to jest prawdopodobnie ten gaźnik. Dysza biegu jałowego zamknieta korkiem jest w ostatnim modelu starego typu gaźnika

bartek/jastrząb
Gość
Wysłany: 2005-07-30, 19:45   

no nie wiem..podobno gaźniki nowego typu maja śrubkę składu mieszanki z boku pod ukosem z lewej strony...ja taką posiadam, no ale nie wiem co z tą dyszą( śrubka na dole komory pływakowej)

macq
Gość
Wysłany: 2005-07-30, 20:08   

dla potomnosci:ta duża śruba na srubokret: zaślepka, śruba na dole komory pływakowej: dysza główna (zakrta właśnie tą sruba)
,z prawej stony- śrubka taka jak wyżej ona zakrywa dysze biegu jałowego.
bartek: cosik mi sie wydaje, ze masz za bardzo wykrecona srube mieszanki, mi na takim ustawieniu nie chodzilo prawie wogule. Ma byc jakies 2,5 obrotu, ale jeśli wczesniej było ok to nie ma co tego ruszac

bartek/jastrząb
Gość
Wysłany: 2005-07-31, 21:24   

Wielkie dzieki Panowie za pomoc!
znalazłem wirtualny opis tego gaźniika na jakiejs stronie, ładnie opisane chociaz mało konkretnie
chyba musze zdemontowac gaźnik ehhh...
martwi mnie jednak ta dysza główna...jak sie ja wyciąga skoro przykryta jest tą śrubą? nie ma do niej dojścia
w któryms typie gaznika poprostu się ja wykręca i jest ok...

macq
Gość
Wysłany: 2005-08-01, 09:46   

Odkręcasz korek bierzesz mały srubokręt i odkręcasz dysze główną, która znajduje się pod tym korkiem (do tego nie trzeba ściągać gaźnika)

bartek/jastrząb
Gość
Wysłany: 2005-08-02, 14:41   

Witam...
poczytałem sobie troszke na forum o gaźniku..przejżałem wirtualny gaźnik Zbuka..
zastanawia mnie jedno...
według jednych śruba na dole komory pływakowej z lewej strony gaxnika to tylko zaslepka dzieki której mozna sprawdzić poziom paliwa, według innych ma sie tam znajdowac dysza główna??? w mojej literaturze rzeczywiscie jest tam dysza główna..skolei ja mam tam tylko śrubę!

nastepna watpliwosc:
czym rózni sie śrubka bez łepka do ustalania wolnych obrotów od tej do regulacji kata otwarcia przepustnicy? działaja identycznie na ta sama dźwignię...

pokręciłem ową sruba i sruba składu mieszanki i dupa! albo obroty sa za wysokie albo ich nie ma! na 2,5 obrotu nie chce chodzic, dopiero po wykreceniu około 6! ale i tak zdycha...zreszta ta sruba od składu mieszanki sama mi sie wkreca od wibracji...kurde nie wiem czy rozbierac gaxnik i myc czy dac do regulacji...moze zdołacie mi jeszcze cos poradzic?

Karol "MaxXx&
Gość
Wysłany: 2005-08-02, 16:12   

ta z łebkiem do na ssaniu działa chyba

newman
Gość
Wysłany: 2005-08-02, 17:22   

u mnie tez sie sama wkrecala ta srubka od regulacji skladu mieszanki. prosty sposob - ustawiasz tak jak ma byc i blokujesz srubke silikonem z wierzchu. czekaszaz wyschnie i w droge.

macq
Gość
Wysłany: 2005-08-03, 12:52   

Sruba z lewej strony komory pływakowej to na 100% DYSZA GŁÓWNA, ino pod korkiem. Śruba bez łebka to reguluje kąt otwarcia przepustnicy przy wyłaczonym ssaniu, a ta z łebkiem uchula bardziej przepustnice na ssaniu. Co do latajacego wkreta skladu mieszanki albo robisz tak jak newman (chociaz sylikon lubi sie rozlewac pod wplywem benzyny i zatyka gaznik), albo wykręcic ten wkręt i naciągnąć gumkę na nim umieszczoną.
Wolne obroty reguluje się wkrętem składu mieszanki, ale u mnie to nigdy nie miało sensu i regulowałem obroty tym wkretem bez łebka
A tak wogule zanim zaczniesz rozkręcać gaźnik sprawdź ustawienie zapłonu, jak jest za wczesny to z obrotami są niezłe jaja
pozdro
Jeśli masz jakies pytania pisz na e-maila albo na gg

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi