Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Odwrócenie cylindrów???
Autor Wiadomość
130TC
Gość
Wysłany: 2005-07-27, 22:13   

Witam!
Nie mam Trabanta (chociaż u mnie w rodzinie był kiedyś 601 '88) ale mam takie jedno nurtujące mnie pytanie. W jakim celu (jeśli w ogóle) obracało się w Trabancie cylindry??? Wiem że powodowało to wzrost mocy, ale nie wiem dlaczego je obracano? Co to dokładnie dawało?
Jeśli ktoś wie to bardzo proszę o wyjaśnienie.

Moody
Gość
Wysłany: 2005-07-27, 22:22   

Z tego co mi sie zdaje to nie mozesz odwrócic cylindrów

130TC
Gość
Wysłany: 2005-07-27, 22:35   

Podobno je o 180* odwracano. Słyszałem to już z wielu źródeł, a ostatnio nawet na TVN Turbo w programie "Legendy PRL-u" była o tym mowa.

macq
Gość
Wysłany: 2005-07-28, 10:43   

nie ma takiej możliwości a w legendach prl tego nie słyszalem moze chodzi ci o wytaczanie?

klakson
Gość
Wysłany: 2005-07-28, 14:38   

hmmm

w sportach odwracano, po co? napewno samo odwrocenie nic nie da, ale miejsce ktore sie uzyskuje daj duze mozliwości, no i jak odwrocisz to nie ma zadnego problemu z ladnym przeprowadzeniem wydechu, wiesz podzielony oddzielnie strojony, i prosty

taka jest moja teza, a co:)

macq
Gość
Wysłany: 2005-07-28, 16:54   

a kanały pluczace ?!?!?!?

Moody
Gość
Wysłany: 2005-07-29, 08:21   

jezeli odwroci sie same cylindry to wtedy polamie wam pierscienie na tlokach, tak wiec ja nie widze wiekszego sensu z takim kombinowaniem a poza tym to nie wiem gdzie mozna by potem wstawic kolektor wydechowy skoro tam juz nie ma miejsca

klakson
Gość
Wysłany: 2005-07-29, 08:44   

macq

wlot do kanlaow pluczacych masz w karterze, troche chyba nie symetryczne wiec trzeba by bylo je dostosowac, cylindry i glowice zostaja, czyli cala komora spalania sie nie zmienia, obracasz tloki razem z cylindrami i wszystko jest ok, tylko wydech masz z drugiej strony. ten silnik przeciez moze chodzic nawet do gory nogami (zatosowanie popularne w motolotniach)

zbierajac wszystko do kupy: samo odrocenie nic nie daje (nawet moze pogorszyc, bo jak wspomniales o kanalach, nie sa symetryczne), oprocz duzych mozliwosci do dalszych przerobek

moody, a dlaczego nie zrobic wydechu np po bokach (co nalezy zrobic: przestawic kolki w tlokach o 90'i dostosowac kanaly przelotowe) fajny efekt ale po co utrudniac sobie zycie. jezeli odrocisz cylindry, masz rewelacyjne dojscie do gaznika (mozesz wstawic inny), i z tylu prowadzisz osobne wydechy do kazdego cylindra o slusznych dlugosciach oczywiscie z mozliwoscia strojenia (na pewno nie na oryginalnym kolektorze)

pozdrawiam

Jasio
Gość
Wysłany: 2005-07-31, 19:24   

Ja obróciłem cylindry 0 360 stopni. Po tej przeróbce wymiatał jak zawsze. Sami się przekonajcie.

macq
Gość
Wysłany: 2005-07-31, 19:53   

a może by przestawić o 3600 stopni? Myśle, że to dodatkowe 200 koni, ale nie ma to jak płyta pod lusterkiem chodziaż daje tylko 20koni[...]
Pozostawiam bez komentarza, po przestawieniu cylinra zmienia się układ kanałów płuczących,czego szlifowaniem raczej nie wyrówna, tłok trzeba przekręcić ALE PO CO??? dla wydechu? Pozatym, w ładnym przeprowadzeniu wydechu przeszkadza resor. Jeśli ktoś mi pokaże jak ma to zrobione, albo chociaż powie z jakich wiarygodnych źródeł się o tym dowiedział to zwracam honor, bo mimo poszukiwań takowych źródeł nie znalazłem

wally
Gość
Wysłany: 2005-07-31, 21:13   

W "Magazynie WRC" jak pisali o Trabantach to pisali, że kiedyś obracali cylindry, a robili to po to żeby właśnie można było puścić inaczej wydech. A dlatego puszczali inaczej wydech bo:
1. Można było zrobić inny, nowy, lepszy (czytaj: dajacy więcej mocy)
2. Żeby nie był tak bliko nawierzchni, bo bardzo często go urywano na wybojach, czy małych stłuczkach
tyle sie dowiedzialem :)

klakson
Gość
Wysłany: 2005-08-01, 11:31   

witam

znam dwa rozwiazania wydechow z odwroconymi cylindrami:
pierwszy(zdjecie w zakladce galria-zloty-zwickau 1998-2000-komplet 3), a drugi: ciagnie sie prosto przez sciane przednia i przez caly samochod, bardziej ekstremalne ale jeszcze lepsze

macq
Gość
Wysłany: 2005-08-01, 14:56   

[...] Jak już to przerabiać to wszystko profesjonalnie wtedy to ma sens

Moody
Gość
Wysłany: 2005-08-01, 17:14   

Jeżeli o mnie chodzi to za dużo kombinowania o kilka koni dla takiej jednostki jaką jest silnik z traba. Według mnie trzeba by rozkopać prawie cały przód tak więc dla mnie to i tak nadal nie ma sensu.

A poza tym mamy wolny kraj i każdy robi co chce.

pozDDRo

klakson
Gość
Wysłany: 2005-08-02, 13:32   

witam

pytanie brzmialo, czy wogole i w jakim celu

odpowiedz brzmi: tak obraca sie, po co? zeby znalezc troche miejsca

reszta to osobisty stosunek do tematu

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi