Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dystanse na kielichy wahaczy i podkładka pod resor - co i ja
Autor Wiadomość
Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2005-06-22, 08:49   

Witam. Podczas niedawnego pobytu w Zwickau nabyłem drogą kupna od naszych południowych sąsiadów komplet gadgetów do modyfikacji zawieszenia trabanta: dystanse na kielichy wahaczy (sztuk 2) i podkładkę pod resor (sztuk 1). O ile się orientuję dystanse na wahaczach zamontowane ma kolega mtrabant i kolega Dominik, a podkładkę pod resor kolega Klucha z Bydgoszczy. Interesuje mnie, czy poza zamontowaniem powyższych części należy jeszcze coś przerabiać by trampek nieco usiadł (skrócić resor, czy majstrować przy przednich wahaczach itp). Będę wdzięczny za rady. Jeszcze jedna sprawa: w wielu obniżonych tramkach widziałem że rura wydechowa była elastyczna, zrobiona z członów, przerzucona nad sankami, co zapobiegało tarciu nią o glebę. Czy u nas można coś takiego kupić? Jeśli tak, to gdzie i za ile? Pozdrawiam!

mtrabant
Gość
Wysłany: 2005-06-22, 13:39   

co do dystansow do wahaczy to one traba nie obniza, powoduja tylko zmiane kata pochylenia kol na ujemny(lub mniejszy dodatni jesli trab wyzej stoi). Zeby usiadl trzeba klepac resor zeby byl bardziej plaski. Oprocz kielichow sa potrzebne dluzsze sruby do nich, podobnie jak do resoru z podkladka. Poza tym przy montazu trzeba sie troche nameczyc ( u mnie przynajmniej bo mam twardszy resor). Co do wydechow to wiele aut ma fabrycznie elastyczne laczniki i po prostu trzeba pytac tam gdzie sie wydechami zajmuja, na pewno da sie dobrac cos o podobnej srednicy.

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2005-06-22, 14:57   

Zastanawiam się czy wystarczą na długość śruby pochodzące z przedniego resoru: chyba są wystarczająco mocne. Czyli tak czy siak czeka mnie skracanie sprężyn (nowszy typ tylnego zawieszenia). Pytanie o przód nadal aktualne: co i jak?

Dzięki mtrabant, pozdrawiam!

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2005-07-06, 09:22   

Witam ponownie.
W sobotę zamontowałem kieliszki pod wahacze.
Wymagało to zastosowania dłuższych śrub (dałem te od resoru przedniego) i przesunięcia nieco niżej trójnika od przewodów hamulcowych (dłuższa śruba). Jeździ się wybornie, wszystkie winkle na pełnym gazie brane nie powodują poślizgu, ani żadnych nieprzyjemnych efektów. Koła stoją prosto z lekkim negatywem (jednak wytraźnie widocznym w porównaniu z serią), teraz przód wygląda dziwnie, muszę się za niego wziąć. Zależało mi na nieucinaniu sprężyn (często po dziurach jeżdżę) i uzyskaniu fajnego efektu. Cel osiągnięty. Relacja z montowania podkładni pod resor pewnie w przyszłym tygodniu, jak dorwę dłuższe śruby do przedniego resora. Pozdrawiam!

Karol "MaxXx&
Gość
Wysłany: 2005-07-11, 10:46   

Zbyszuku a jak gruba jest twoja podkładka pod resor i czy przesaje poza sanki? Ja negat z tyłu też robie :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi