Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[weteran szos] czy isteniej jeszcze znizka w PZU?
Autor Wiadomość
Szulcz
Gość
Wysłany: 2004-06-02, 11:25   

jakw temacie. juz kilak osób mi mówiło ze zniżka znikła. prawda li to czy nie?

Jimmy_Rz
Gość
Wysłany: 2004-06-02, 13:18   

Żółte tablice - pojazd zabytkowy. Weteran szos to co innego niż pojazd zabytkowy - samochód ma mieć powyżej 25 lat. Bez problemu się dostaje zniżkę. U agentów nie ubezpieczaj bo oni zawsze kręcą - najlepiej podejdź albo podjedź bezpośrednio do inspektoratu PZU. Mam traba z 1969 roku i bez żadnej łaski mam "weterana", a co za tym idzie 50 % zniżki na OC :)))

inż. Jimmy_Rz®

[Zostawilem tylko wypowiedz Jimmiego - pozostale usunalem aby nie bylo balaganu w tym temacie, parokrotnie juz poruszanym na forum. Starajcie sie prosze nie mieszac pojecia "weterana szos" z "pojazdem zabytkowym", a do OC w PZU w wypadku tego pierwszego nie trzeba pisac zadnych pism do naczelnikow oddzialow PZU! To jest ich obowiazek, aby udzielic takiej znizki. W ajencjach tez mozna dostac znizke - ubezpieczalem 601 z 1976 w piatek :)) - GB]

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-06-02, 14:47   

ŻÓŁTE TABLICE

DDR

CaShu
Gość
Wysłany: 2004-06-02, 15:36   

od ubezpieczyciela bez problemu to zwyzke mozna dostac :) - kiedys cos bylo na forum ze w warszawie jest jakos inaczej z weteranami.

Pozdrawiam
Lukasz

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2004-06-02, 17:28   

Tak jak Grzegorz napisał - weteran szos i pojazd zabytkowy to co innego. Zniżka istnieje tak jak istniała - wystarczy, aby samochód miał wg. dowodu rejestracyjnego więcej niż 25 lat i podczas pisania OC trzeba upomnieć się u agenta o zniżkę. Upomnieć - bo jest to zniżka uznaniowa i tu Grzegorz racji nie ma że trzeba dać - można dać. Ale jak ktoś się upomni to nie ma szans żeby nie dostał. I to wszystko. I proszę mi nie pisać że tak nie jest bo jak do tej pory żadnej polisy mi i ojcu nie zakwestionowali! A jeśli samochód w trakcie ubezpieczenia przekroczył 25 lat to trzeba się pofatygować do PZU (nie do agenta - agent nic nie zdziała) gdy przyjdzie blankiet pocztą do zapłaty, pokazać dowód rejestracyjny i poprosić o naliczenie zniżki.

eddie
Gość
Wysłany: 2004-06-02, 17:29   

niby czemu w wawie ma byc inaczej?.. co tam inne pzu jest?.. jezeli auto 25 lat posiada najmiej to juz weteran jest, pojazdem zabytkowym moze byc jezeli rzeczoznawce zawolasz i opisze twoje auto i uzna je za orginal i jakies tam inne duperele powie. wtedy tez mozesz dotac dodatkowe znizki.
pozdrawiam
eddie

CaShu
Gość
Wysłany: 2004-06-02, 19:22   

Ubezpieczenia - kiedys bylo juz o warszawski oddziale - tu macie linka, ja sie nie zaglebialem w te problemy bo moj trabi jest za mlody.

Pozdrawiam
Lukasz

Narwaniec
Gość
Wysłany: 2004-06-02, 21:38   

przerabiałem to ostatnio z moim byłym samochodem
więc jest tak,nie ma weteranów szos ,śa zamochody historyczne.Są to takie pojazdy ,którym od daty pierwszej rejestracji minęło 25 lat.w takiej sytuacji należy się domagać od agenta zniżki.jeżeli on nie może(jak było w naszym przypadku),należy się udać do inspektoratu,tam wypełnić wniosek o przyznanie takiej zniżki.przeważnie odbywa się to bez problemów.nie wydaje mi się natomiast żeby zasady ubezpieczania były inne w każdym z rejonów polski.a zawsze można się przejść do inspektoratu,bądź zadzwonić i zapytać się kompetentnej osoby(zapytajcie na wszelki wypadek o nazwisko) o zasady ubezpieczania pojazdu historycznego_NIE MYLIĆ Z ZABYTKOWYM(żółte tablice),któregom zasady te nie dotyczą.
pozdrawiam i życze powodzenia.

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2004-06-03, 06:46   

Dokładnie jak mówi Narwaniec. A jeśli nigdy wcześniej nie miałeś samochodu i nie masz żadnych zniżek, a jeszcze zwyżkę za wiek i prawo jazdy od niedawna, dostaniesz nie 50 a 30 % zniżki. A wywalanie moich wypocin Grzegorzu i tak nic nie da (zadzwoń na ul. Moniuszki w Warszawie do PZU i pogadaj z miłą panią przedstawiając się jako młody kierowca z weteranem szos), wiem co piszę, powtarzam: przerabiałem to z kolegą raptem tydzień temu. Pozdrawiam!

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-06-03, 08:51   

Czyli wychodzi na to ze w Warszawie robia Was notorycznie w konia i musicie sie uzerac z agentami - jest to chore!!!

Piotrek sam zajmuje sie ubzepieczeniami, wiec dobrze wie, a w calej Polsce wielu ludzi ubezpiecza auta i jakos nie ma problemow z uznaniem znizki za wiek auta!

Ostatnio wszedlem do ajencji PZU, powiedzialem ze chce oplacic OC za Trabanta, rok produkcji 1976 - nie bylo zadnych pytan i prosb o "weterana". Agent wszystko od razu wyliczyl tak jak to ma byc.

Wyglada na to ze to jest wylacznie warszawski problem...

Narwaniec
Gość
Wysłany: 2004-06-03, 10:18   

być może jest to tylko warszawski problem.być może dlatego że jest tu bodaj najwięcej samochodów i co za tym idzie więcej klientów.być może nie ma takich oddanych pracowników.ale prawo i zasady są jedne.zatem jeżeli samochód ma 25 lat skończone należy mu się ta zniżka!mimo że w niektórych regionach trzeba się o nią upomnieć.a co do zwyżek za wiek,to nie jest to tak jak pisze Zbyszek
od stawki wyjściowej,podstawowej najpierw się odejmuje 50% za weterana a dopiero potem odejmuje bądź dobaje zniżki/zwyżki za wiek posiadacza,za bezszkodową jazde itp. itd.

Galant
Gość
Wysłany: 2004-06-03, 22:53   

HA powinienem domagac sie uznania rekordu - za OC za caly rok zaplacilem uwaga 88 PLN !!!
Weteran Szos -50%
Bezszkodowy przebieg ubezpieczenia -60%
Członkowstwo w Automobilklubie -40%
Zwyzka za wiek +20%
Wszystko zalatwione u agenta PZU trwalo dzien (sciagali instrukcje z inspektoratu i obliczali na wiele sposobow ale wychodzilo tak samo)
Przypominam ze stawka podstawowa to 571 PLN

Syl
Gość
Wysłany: 2004-06-08, 21:27   

Wiesz, Galant, jak masz podstawe 571, to masz lepiej, pewnie masz inne wojewodztwo. Tutaj w Wawie podstawa w PZU jest okolo 800, np. w kochanym PZU 780. Poza tym i tak nie bardzo wierze, bo z tego co slyszalam, to i tak nie da sie koncowo uzyskac mniej niz 60% podstawy ubezpieczenia, ale klocic sie nie bede, zobacze za dwadziescia lat, na razie inne znizki mi nie groza :-)

Jesli zas chodzi o Weterana w Wawie, to jest tak jak mowil Narwaniec, bo to dzieki niemu mam w koncu te znizke, a powalczyc trzeba (no i jest o co, jak osoba ponizej 25 lat nabywa swoj pierwszy samochod :-/ )

Dzieki, Narwaniec :-*

Galant
Gość
Wysłany: 2004-06-10, 21:14   

Jak chcesz to wysle skana. chcesz?

CaShu
Gość
Wysłany: 2004-06-11, 00:02   

na bank mozna placic ponizej 60% podstawy, chociazby majac znizki 60% za bezszkodowa jazde, wtedy juz zostaje 40% podstawy i mozna leciec ze znizkami dalej.

pozdrawiam
Lukasz

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi