Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Co w kole piszczy?
Autor Wiadomość
Qbs
Gość
Wysłany: 2005-05-03, 15:16   

Z mojego tylnego prawego koła wydobywa sie dziwny dzwiek. Przy wolniejszej jezdzie jest to "szuru buru" a przy szybszej "pisk pisk pisk". Dosyc irytujace to zjawisko, bo ludzie sie dziwnie ogladaja na mnie jak jade :-/
ostatnio wymienialem lozyska i simering, wiec te elementy wykluczam. Przy zdejmowaniu bebna nic nie uszkodzilem raczej tam gdyz po wymianie lozysk i zmontowaniu calosci zachwycalem sie jak mi cichutko sunie moj trabancik z wylaczonym silnikiem. Zaczelo sie to wczoraj i nie przestaje. Probowalem juz zakladac inne kola i nic sie nie zmienilo, takze opone wykluczam. Odglos wystepuje tylko przy jezdzie do przodu, na wstecznym nie stwierdzam. Przy skrecie w prawo rowniez zanika, przy lewoskrecie juz nie :-/ A i co dziwne przy hamowaniu sie nie nasila ani nie slabnie, jes jednostajne to tarcie. CO TO MOZE BYC??? Wiem ze bede musial zdjac beben ale na razie mi sie nie chce wiec pospekulujmy co to moze byc. Przedstawilem dosc dokladna analize zjawiska, wiec moze ktos kumaty kto ma budowe tylnych kol w jednym palcu mi pomoze. Chce po prostu wiedziec na co mam sie przygotowac i co wziac pod rozwage :-) Za wszystkie sugestie serdecznie dziekuje i przepraszam za rozwleklosc :-D

Pozdrawiam =]

Karol "MaxXx&
Gość
Wysłany: 2005-05-03, 19:09   

Wszystkie moje traby miały takie szorowanie podczas jazdy do tyłu. W obecnym natomiast furczą mi szczęki po użyciu ręcznego bo mam stary tył bez sworzni trzymających szczęki. Obstawiam szczęki. Może się ręczny zablokował - poruszaj nim, przesmaruj linki.
Powodzenia!

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2005-05-08, 12:30   

A może łożyska obracają się w gniazdach wahacza?
Przerabiałem to z pięc razy ....Przy wchodzeniu w zakręt jest takie pitanie(he,he fachowy opis nie?)
A może piasta jest lużna na czopie?
Podnieś traba i poruszaj kołem(po spuszczeniu recznego!!)w pionie(łapiesz za górę koła i dół)
Najlepiej jest zdjąć kapsel plastykowy od strony amorka i w czasie ruszania "góra- dół"ktoś drugi sprawdza czy łożyska nie ruszają się w gnieżdzie)
A może faktycznie szczęki?
Pozdrawiam

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-05-08, 16:41   

Wczoraj doznalem zaskoczenia. Nie jezdzilem w te ulewy, no moze raz jak lekko padalo i podczas tej jazdy niestety szuralo caly czas, a nawet bardziej niz wczesniej. No wiec zostawilem go i stal sobie. Wczoraj go ruszylem i jade sobie, a tu cichutko jakby nigdy nic. No i badz tu czlowieku madry :-/ Czyzby ulewny deszcz wyplukal mi cos z kola co ociaralo? Ale bardzo sie ciesze ze juz nie ociera (moze sie trabi przestraszyl bo mu ciagle mowilem ze go sprzedam). No a co do teorii lozysk to mam pewnosc ze to nie to, gdyz jak je wymienialem to nie moglem ich wbic nawet ciezkim mlotkiem i z trudem weszly, wiec o luzie tam mowy byc nie moze. Co do teorii szczek to moze byc to, gdyz w tym deszczu jak sie przejechalem to przy wciskaniu pedalu hamulca halas sie nasilal. Wczesniej tego nie slyszalem jak bylo sucho. No ale juz mam po problemie (mam nadzieje). Od razu chce sie jezdzic i swiat jest piekniejszy. Teraz wszystko w moim trabku gra idealnie, nie sprzedaje narazie :-D

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-05-19, 00:12   

jak po deszczu przestało to znakiem tego jakiś element wymagał smarowania i po zmoczneiu wodą przestał piszczeć, ale o skuteczności smarowania woda każdy wie, więc można się domyślać, że gdy tylko słońce zaświeci, piszczeć zacznie znów ;-)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi