|
Szarpie po odjeciu gazu. |
| Autor |
Wiadomość |
Bartłomiej Dudek
Gość
|
Wysłany: 2005-05-02, 19:30
|
|
|
Mam pewien problem z moim wozem. Po zdjęciu nogi z gazu (hamowanie silnikiem) zaczyna szarpać. Dzieje się tak na każdym biegu (poza 4, bo tam działa wolne koło). Zjawisko to jest dość nieprzyjemne, zwłaszcza podczas jazdy w mieście. Mam 2 pytania:
1. Dlaczego się tak dzieje?
2. Co zrobić, żeby to naprawić.
Mam zamontowany gaźnik 1-1 po generalnym czyszczeniu (łącznie z planowaniem mocowania do silnika) i wstępnej regulacji oraz elektroniczny zapłon (wyregulowany na 3mm przed ZZ tłoka).
Mam nadzieję, że ktoś potrafi mi pomóc. Z góry dzięki. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2005-05-02, 21:32
|
|
|
Dzieje sie bo to jest silnik 2T.
Nic nie naprawisz, zmień styl (sposób) jazdy i częściej wciskaj pedał sprzęgła.
Hamowanie silnikiem 2T jest delikatnie mówiąc nie wskazane.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Bartłomiej Dudek
Gość
|
Wysłany: 2005-05-03, 06:24
|
|
|
Wiem, że dłuższe hamowanie dwutaktem może skończyć się jego zatarciem, dlatego należy go unikać (wolne koło z górki, przegazowywanie itp.), ale przy próbie utrzymana np. 45 km/h na 3 biegu hamowanie sinikiem także występuje i również zaczyna szrapać. Miałem okazję jeździć innymi dwutaktami (motory) i one przy hamowaniu siknikiem zachowywały się całkiem popawnie.
Czy naprawdę nie da się nic z tym zrobić? |
|
|
|
 |
Paweł
Gość
|
Wysłany: 2005-05-03, 08:36
|
|
|
Przy 45 to już można skorzystać z czwórki
W każdym trabancie, którego miałem, było trochę inaczej - najgorzej było w drugim, gdzie po zdjęciu nogi z gazu momentalnie zaczynał cały się trząść - teraz jest duużo spokojniej, ale może dlatego, że tu muszę lać trochę więcej oleju, bo to starszy silnik (1:33)
Jesli musisz utrzymać stałą prędkość nie pozwalającą na wrzucenie czwórki to robisz tak: lekko gazu - sprzęgło - znów lekko gazu - i tak dalej... |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2005-05-04, 08:15
|
|
|
4 bieg przy 45 km/h? toż to morderstwo! Jakie są wtedy obroty? 1000 obr/min? z takimi prędkościami zarzynasz silnik nie mniej, niż gdy hamujesz nim.... Kup sobie obrotomierz i postudiuj wykresy moc/moment obrotowy Pawle.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
|
|