|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
przepala |
| Autor |
Wiadomość |
sofer
Gość
|
Wysłany: 2005-02-27, 21:36
|
|
|
| Witam. mam problem 1,1 a w nim ze spalaniem. Pali 12,5l/100. Na początku przybywało oleju w silniku, wymieniłem pompę paliwową, to samo na nowej. Rekord jaki pbił to 16 kilometrów na 5 litrach, całe paliwo było w misce olejowej. Przejrzałem wszystko, brak było elektrycznego podgrzewania bimetalu, naprawiłem, obniżyłem poziom paliwa. Chyba przestało przybywać olej, piszę "chyba" bo niewiele przejechałem. Pali od 11 litrów do 12,5 litra na 100 w zależności od temp. na zewnątrz. Czy ktoś mi pmoże, jaki powinien być poziom, jak go określić, a może ktoś wie co jest przyczyną tak ogromnego przepału. Stary człowiek będzie wdzięczny. Pozdrowienia. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2005-02-28, 06:16
|
|
|
Wydaje mi się że w tym przypadku przydałby sie kompleksowy przegląd silnika. Należałoby zmierzyć ciśnienie w poszczególnych cylindrach, sprawdzić cały układ zapłonowy ( wymienić-sprawdzić: kopułkę, palec, aparat zapłonowy, świece i przewody WN, ustawić zapłon). Sprawdzić prawidłowość działania podciśnieniowego przyspieszacza zapłonu, a następnie brać się za gaźnik.
Mam nadzieję że wymieniłeś rozcieńczony olej na nowy.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
sofer
Gość
|
Wysłany: 2005-02-28, 12:25
|
|
|
| Dzięki miły Ja - Jerze, oczywiście, wymieniłem! Całe "klu" ogłupiania jest w tym że silnik jest w stanie dobrym, pali na tzw. tyk w największe mrozy, jest mocny, nie buja się po wył. zapłonu (jest sztywny), nie szarpie i kreci spokojnie na wolnych. postąpię jak proponujesz a o wynikach poinformuje Cię na forum. Dzięki dobry Człowieku i Pozdrowionko. sofer |
|
|
|
 |
Michał & Ela
Gość
|
Wysłany: 2005-02-28, 13:08
|
|
|
| A co z uszczelka pod glowica? Slyszalem ze jak przybywa oleju to jest walnieta uszczelka pod glowica. A jak wygladaja spaliny? Chodzi mi o to czy nie jest ich za duzo (tak jak bys wsadzil swiece dymna w wydech) i jaki maja kolor. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2005-02-28, 15:13
|
|
|
Jak uszczelka pod głowicą to przybywa, ale robi się tzw. "masło".
Jak pompa paliwa wtłacza benzynę do oleju to olej po prostu się rozcieńcza. Efektem tego jest stale rosnący poziom oleju i wyraźny zapach benzyny. Skutek może być tragiczny dla silnika.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
sofer
Gość
|
Wysłany: 2005-03-01, 18:43
|
|
|
Witam duecik a właściwie tercecik. Cześć Michałku & Elu, Cześć Ja Jerze, polóweczkę też pozdrawiam. Płynu nie ubywa, a jeśli idzie o rurę, to trudno powiedzieć, teraz są mrozy to wszystkie dają jak z kominowej na EC. W kwestii rury to przypomniał mi się "kawałek"
Rabin i protestancki pastor postanowili zakupić wspólnie samochód. Zaraz na drugi dzień, rabin spostrzega, że pastor już skądś wraca nowym samochodem, mimo że nie informował rabina, że bierze samochód. Pastor tłumaczy się: - W naszej religii jest taki zwyczaj, że nowego członka się chrzci, więc pojechałem nowym samochodem na myjnię. Następnego dnia rano pastor patrzy a rabin siedzi w garażu i odcina kawałek rury wydechowej...
Dziękuję za pamięć i proszę o jeszcze, a tej polowaczki kombiczki to Wam zazdroszczę. Może wiecie o jakiejś na zbyciu ? Oczywiście cena ! Pozdrowienia ! |
|
|
|
 |
Michał & Ela
Gość
|
Wysłany: 2005-03-01, 20:36
|
|
|
Co do poloweczki- tak rzeczywiscie jest ladna:) Po zimie bedzie ja czekal maly "lifting" czyli usuwanie szkodliwego wplywu soli na twarzyczkę:) Postanowilismy z Ela ze nie bedziemy jej stylizowac na 601, tylko zostanie w 100% oryginalem. Co do jakiejs polowki do kupienia to ostatnio widzialem na allego calkiem sympatyczna. Oto link:
Trabant polo kombi z allegro |
|
|
|
 |
sofer
Gość
|
Wysłany: 2005-03-01, 20:57
|
|
|
| Michał & Ela Dzięki, oglądałem - szukam z gazem. Gdyby tak jeszcze pogonić mojego sedana ! Pozdrowienia. Sofer PS. Jeśli nie tajemnic - jaki e - mail ? |
|
|
|
 |
Michał & Ela
Gość
|
Wysłany: 2005-03-01, 21:04
|
|
|
| Pewnie ze mozna e-mail:) kliknij na moj nick to zobaczysz jaki jest e-mail:) Z gazem ciezko dostac za taka cene w dobrym stanie.. zwlaszcza kombi. Mysle ze z gazem w dobrym stanie to ze 2500. Gaz mozesz juz od 1000zl zalozyc. |
|
|
|
 |
sofer
Gość
|
Wysłany: 2005-03-07, 18:16
|
|
|
| Ogłaszam!!! doszedłem z gaźnikiem do porozumienia, wiem co jest grane, oleju też nie przybywa.Wiem jaki błąd popełniamy w eksploatacji polówek zimą. Przejechałem 113km na 10l i paliwo jeszcze jest, ile przjadę zobaczymy jutro - napiszę |
|
|
|
 |
Stanisław Kudyba
Gość
|
Wysłany: 2005-03-07, 20:19
|
|
|
Trzymam za słowo(dla niektórych droższe od pieniędzy!)
Książki książkami a własne doświadczenia zawsze są bardziej wiarygodne
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Michał & Ela
Gość
|
Wysłany: 2005-03-10, 08:31
|
|
|
| Hej Sofer opisz swoj sposob szerszej publicznosci:) Ja go zastosuje przy najblizszej okazji! Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
sofer
Gość
|
Wysłany: 2005-03-11, 23:00
|
|
|
| Michał & Ela proszę się nie denerwować, życie wymaga poświęcenia, czasu na pewno, przyjemności zostawiam na potem. O spalaniu napiszę! teraz dalej go testuję, wychodzi poniżej ośmiu przy jazdach na dystansach 2 - 10 km. sofer |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2005-04-08, 15:39
|
|
|
| plizzzz.napisz jak sobie poradziles,bo ja mam podobna przygode i juz mam dosc.tak samo chodzi jak zyleta ale pali jak mały star.ostatnio wyszlo mi tez kolo 12,5.ale jak bylo zimno to jeszce wiecej. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|