Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Hamulce jednotłoczkowe
Autor Wiadomość
Paweł
Gość
Wysłany: 2005-03-31, 19:20   

No dobra, nikt się nie zna na brzęczących klamkach... Przechodzimy do drugiej rundy pytań:

Czy ktoś ma hamulce jednotłoczkowe z przodu? A może ktoś miał takowe i przerobił na duplexy? Mamy właśnie problem z panem mechanikiem, bo niby wszystko działa, a z jednej strony hamuje lepiej a z drugiej gorzej ==> znaczy się, ściąga :-) Jest zmieniony układ hamulcowy na dwuobwodowy, pompa i przewody, ale zostały te nieszczęsne pojedyncze tłoczki z przodu. Czy one są takie same jak te tylne?

pozdrawiam

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2005-03-31, 20:01   

Przyczyną "ściągania" nie muszą być hamulce, u mnie np. przyczyną było b. mocno zuzyte zawieszenie - ściągało niesamowicie, po wymianie tulejek, gałek itd. hamuje równiutko.

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-03-31, 20:30   

Ale co,miałeś luzy? Bo u mnie luzów nie ma, wygląda na to że jest po prostu różnica w sile hamowania - z lewej strony można koło zablokować i zostawić ślad, z prawej nie. Przy lżejszym hamowaniu wręcz wyrywa fajerę z ręki. Jak na razie tłoczek się moczy w wd-40 ;-) , zobaczymy jak będzie jutro.

Oizo
Gość
Wysłany: 2005-03-31, 21:17   

Pewnie zapaprałeś bęben smarem czy olejem i przesto ci niechyta. A podobno jak zapaprasz szczęki chamulcowe smarem to nawe jak je wytrzesz itak będą nadawały się do wyrzucenia :(

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-04-01, 04:48   

Jest też zasada stosowania jednakowych okładzin szczęk na jednej osi!
Inaczej: wszystkie szczęki powinny byc jednakowe w przednich kołach, dotyczy to takze kół tylnych.
Powinieneś sprawdzić średnicę bębnów, jeśli bedzie za bardzo roztoczony, albo wypracowany to należy wymienić. Sprawdź też działanie regulatorów szczęk.

Karol "MaxXx&
Gość
Wysłany: 2005-04-01, 06:49   

U mnie pojawaił się inny problem. Hamluce tylnie zaczęły mi "furczeć" podczas ostrego hamowania. Dźwięk obcieranai podobny do autosanów nieraz :) Myślę że ma to związek z ręcznym. Jakieś sugestie?

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2005-04-01, 20:15   

Szczęki spadły z samoregulatorów,albo sprężyna pękła,albo okładzina sie odkleiła,albo 20 tysięcy innych rzeżączek Zdejm koło,bęben i zobacz,bo mnie po takim"kłapotaniu"spadło koło(ścięło klina na czopie)
Pozdrawiam

Karol "MaxXx&
Gość
Wysłany: 2005-04-02, 08:05   

Dzięki Stanisław. Już wiem co to jest. "Tarcza" do której są przymocowane cylinderki itp. przerdzewiała na wylot tak że dolne mocowanie szczęk się oderwało... czeka mnie wymiana wachacza

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-04-04, 20:07   

Już trochę lepiej... Po przeczyszczeniu tłoczka, odtłuszczeniu bębna i szczęki wygląda na to, że powoli zaczyna "łapać", trochę przy tym popiskując, ale na pewno jest lepiej niż było - przynajmniej nie ściąga, choć rewelacji też nie ma.

Co do wymiany hamulców to dowiedziałem się , że trzeba zmienić: piasty, półosie i skrzynię biegów, za samą robociznę Henio B. zawołał 200 zł, więc chyba się wstrzymam na razie...

Never change a working system... ;-)

miedelnica
Gość
Wysłany: 2005-04-04, 23:00   

hehh... stary, jak Ty odtłuściłeś szczęki??? nie tędy droga... szczęki zmieniasz na nowe i koniec, nie ma odtłuszczania, bo tłuszcz wnika głęboko w ferodę. apropos hamulców simplex z przodu: mam takie w moich 500/600 i powiem że kupa z tym roboty, a hamują słabo. w dodatku szczęki mają inny kształt niż normalne 601S, takich szczęk już nie dostaniesz (choć ja miałem masę szczęścia,kupiłem 8 szczęk na allegro bez zdjęcia i okazało się że to są te starego typu). jak chcesz dam Ci zawieszenie na duplex, gdzieś leży w piwnicy, pochodzi z traba'72. będziesz miał po kłopocie.pisz na priva

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi