Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zdjąć wycieraczki ??
Autor Wiadomość
Skiba
Gość
Wysłany: 2005-03-13, 21:48   

Mam 601 deLuxe i nie mam pojęcia jak zdjąć obecne wycieraczki (całe ramię) :( Odkręcam nakrętkę i co dalej ?? Siedzą jak przyklejone ....

qba_601
Gość
Wysłany: 2005-03-13, 22:11   

http://forum.cartoontrabant.pl/forum.php?search=jak+zdjac+wycieraczki&match=1&date=0&fldsubject=on&fldbody=on&searcher=1&do=search&forum=technika

Skiba
Gość
Wysłany: 2005-03-13, 23:09   

Chyba jest późno i jestem zmęczony ... bo szukam szukam i opisu znaleźć nie mogę :(

ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-03-14, 07:42   

Było na forum ale napisać mogę raz jeszcze:
sprawę rozwiązał siłowo mój wuj - chłop z ręką jak koparka - młotem walił ile wlazło odbijając wycieraczki z trzpienia.
Nie polecam rozwiązania, bo obtłukł mi trochę karoserię :( ale zeszły.
Jak już walisz młotem i podważasz majzlem to podłóż koniecznie coś na pas pod wycieraczkami, bo obtłuczesz jak ja.
Niech moc będzie z tobą - dodatkowo zlewaj całość WD40.

Skiba
Gość
Wysłany: 2005-03-14, 09:20   

Dzięki ... Teraz musze tylko znaleźć kogoś bez szyji i łapą jak kopara :) Ale po dłuższym zastanowieniu, chyba nie umiał bym "jej" udeżyć ... :) A czy można to później zamienić na jakieś łatwiej ściągalne mechanizmy ??

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2005-03-14, 18:15   

na podszybie kladziesz gruby filc lub kawalek deseczki i podwazasz ramie duzym kluczem plaskim (okolo 20mm)

Dysiek
Gość
Wysłany: 2005-03-14, 22:12   

Ja mam sciagacz wlasnej roboty (tzn chyba, nie wiem czy nie zaginal :) ). Jestes z Wrocka?

Skiba
Gość
Wysłany: 2005-03-15, 14:15   

Ogólnie to z Wrocka nie jestem :) Spotkać mnie można na trasie Głogów - Zielona Góra :) Ale jakby szykował mi się jakiś wyjazd do Wrocka , to dam znać :) Dzieki

Dysiek
Gość
Wysłany: 2005-03-15, 17:20   

Albo zrob sobie taki sciagacz, to nie jest jakies extremalnie trudne jak sie ma dostep do jakichs rozsadnych narzedzi :)

Skiba
Gość
Wysłany: 2005-03-15, 22:22   

A Ty swój z czego zrobiłeś ?? Jakiś mały opis .. kilka porad ?? :)

Michał Lepczyński
Gość
Wysłany: 2005-03-15, 23:37   

Przy odrobinie starania można użyć najzwyklejszego, małego, chujowatego ściągacza do końcówek drążków dostępnego w marketach albo pożyczyć od kogoś (mechanika).

Jeśli chcesz wyjąć ciegna wycieraczek.
Po ściągnięciu trzeba zdjąć tulejkę na której trzymało się ramie (gwint na zewnątrz częściowo przecięta) i na nią uważać, bo można łatwo złamać. A potem już tylko klucz 14mm i gotowe :-)

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-03-16, 18:10   

Ja tu czegos nie rozumiem. Co wy za wycieraczki macie??? Ja mam tkie co sie odkreca jedna srubke po odchyleniu i sie zciaga cale ramiona jednym palcem bez uzycia sily.

Pozdrawiam =]

James
Gość
Wysłany: 2005-03-16, 18:13   

Qbs, bo w latach 88-90 były już inne wycieraczki montowane:( Też takie miałem, ale zmieniłem na stare chromowane i życie stało się prostsze:D

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-03-16, 18:46   

Witam.
Cała filozofia mocowania właśnie tych skomplikpwanych ramion polega na zaciśnięciu specjalnie ponacinanej tulejki na osi mechanizmu wycieraczek. Coś na zasadzie mocowania wiertła w uchwycie wiertarki.
Aby zdjąć ramię należy zwolnić zacisk, czyli odkręcić nakrętkę , a następnie przy pomocy np. dopasowanej rurki. Polega to na tym: podpierasz ramię (deseczka), przykładasz rurkę i młoteczkiem puk, a zacisk sie luzuje. Warto wcześniej namoczyć całość przy pomocy szmatki nasączonej naftą.
Wszelkie podwazania nic nie daja tylko bardziej zaciskaja tulejkę.
Oczywiscie nadmiar siły zerwie zacisk z oski.
Życzę powodzenia.
Pozdrawiam.

tazo
Gość
Wysłany: 2005-03-17, 17:55   

ja zastosowałem przerubke troche z malucha mechaniki a cześć z trabiego nio tylko trzeba raniona troszke z krucić ale za to brak problemów z piurami bo sa wszedzie i drugi + to że piura są dłusze i wycierają wiecej szyby przezco dają wiekszą widoczność

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi