Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zamiana gaznika z warta 1.3 do polo1.1
Autor Wiadomość
Łukasz&Grażynka S
Gość
Wysłany: 2004-01-28, 20:00   

pytanka dwa: czy pasuje gaznika od wartka 1.3 do poo 1.1 i co da mi zamiana tych elemantów/Słyszalm ze podobno gaznik w polówce jest fabrycznie dławiony zeby nie rozwijal nadmiernej mocy i predkosci.Czy to prawda?
I jeszcze jedno:moze pytanie laika ale:jak wymontowac gaznik z polówki? Nie moge dostac sie do niego bo sruby od góry nie maja wyciec na klucz ino od dołu chyba na klucz nr.10 aq od dołu ni epodejde kluczem.Próbowałem tez odkrecic cały kolektor dolotowy ale tez problem z wlozeniem klucza.A moze inaczej da rade wyjąc gazniczek?

sidus
Gość
Wysłany: 2004-01-28, 21:02   

Ja polecam wykrecenie go kluczem nt 10, oczko, standard, ja tak robie zawsze i nigdy nie mialem problemow z odkreceniem tylko trzeba miec sposob, troche pokombinuj a dasz rade. Ja mam gaznik 1,3... ale nie wiem czy daje to lepsze osiagi, bo nie jechalem jeszcze 1,1 z normalnym gaznikiem na benzynie... wiec Ci nie pomoge a gaznik to na prawde nie problem tylko chwila cierpliwosci, Powodzenia!

Piotrek B.
Gość
Wysłany: 2004-01-28, 21:12   

jesli chodzi o gaznik z 1.3 z warta to ja slyszalem ze daje troche mocy slyszalem tez ze wtedy tarabi pali o pol litra wiecej albo cos kolo tego. Jakbym nie mial taba na gaz to bym sobie zamontowal i sam sprawdzil ale po co mam montowac jak na benzynie jezdze tylko we swieta :)))) PozDDRawiam

Clark
Gość
Wysłany: 2004-01-28, 21:33   

Mam ten sam problem,a tez mnie kusiło :)

sidus
Gość
Wysłany: 2004-01-28, 23:43   

A ja mam i kurde ani nie wiem ile pali ani czy jest lepszy od standardowego 1,1 :)

Luker
Gość
Wysłany: 2004-01-29, 17:05   

No coz , to jest jedynie zmiana dysz na wieksza srednice ! To nie ma sensu . Jak chcesz zmienic gaznik , to lepiej chyba zamontowac jakis 2 gardzielowy z VW Polo ...

Łukasz&Grażynka S
Gość
Wysłany: 2004-01-29, 17:06   

no oki ale od dolu mam go podejsc tym kluczem?Dzis slyszałem od mechanika ze wykręca sie go od góry po zdjeciu gumowej nakładki od filtra pow.Sa tam chyba 4 sruby na klucz 13mm i jest on poskładany z "pięter" po prostu zdejmuje sie jedno po drugim.Prawda to?

sidus
Gość
Wysłany: 2004-01-29, 18:24   

Tak też można, oczywiście, ale ja go wykreciłem całego od spodu, łącznie z taką gumowa podkładką, ale jeśli chcesz od gory to odkręcasz wszystkie sruby które zobaczysz od góry (te większe) i go rozłożysz, żaden problem. Powodzenia

bRq
Gość
Wysłany: 2005-03-08, 20:38   

Troche odkopalem temat :P

Czyli gaznik T1.1 i W1.3 rozni sie tylko dyszami ? Bo mam silnik z Wartburga 1.3 bez aparatu zaplonowego i gaznika... przelozylem od mojego T1.1 ale nie wiem czy bedzie ta sama moc... Watpie :)

Wystarczy wymienic dysze ? Czy aparat zaplonowy jest taki sam jak w Wartburgu 1.3 ?

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2005-03-09, 21:11   

Kiedys juz o to pytalem...

Czy napewno masz silnik 1,1 pod maska?
Bo ten samochod ktory kupiles pod Krakowem mial zamontowany wczesniej (w Gdansku) silnik 1,3...

bRq
Gość
Wysłany: 2005-03-12, 09:48   

Nie wiem czy mam 1.3 czy 1.1 bo nie wiem jak to sprawdzic. Teraz mam pewnosc ze w garazu stoi 1.3 wiec go zakladam. Na glowicy sa wytloczone cyfry/litery... Roznia sie tylko 2 w "1.1" jest K5 a w 1.3 jest K6 ... cokolwiek to znaczy :> Po numerach silnika tez raczej nie dojde. Jedynie chyba na hamowni. :( Nie mam w okolicy zadnego trabanciarza 1.1 z ktorym bym mogl porownac.

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-03-14, 19:58   

Skok tłoka jest inny, to znaczy wiekszy w 1.3
Można to zmierzyć nie wyciagajac silnika za pomocą byle czego.
Wykręcasz świecę, a następnie ustawiasz tłok na dole lub u góry, za pomocą np. szprychy rowerowej mierzysz skok tłoka i już wiesz jaki masz silnik.
Powodzenia.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi