Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] rozrusznik 6/12V ????
Autor Wiadomość
Tomek Ziętek (Magik)
Gość
Wysłany: 2004-10-18, 10:37   

Witam
Czy ktoś może mi napisać jak odróżnić rozrusznik 6v od 12. Zastanawiam się nad zmianą instalacji, no i będę szukał po szrotach. No i niechciałbym się pomylić

Grzegorz B.(bolek)Katowic
Gość
Wysłany: 2004-10-18, 21:21   

na rozruszniku jest nabite oznaczenie czy jest 6 czy 12v.jak jet b.zardzewiały to drucianą szczotą go musisz potraktować i sie dokopiesz do oznaczenia:D

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-10-20, 19:25   

A co Ci szkodzi zostawić rozrusznik 6 v przy instalacji 12v? Ja tak miałem ze 3lata i grało puki nie padły tulejki w rozruszniku A jak palił!!!A jak koniecznie chcesz 12v to pisz na prv

Paweł Morawski/ halogen
Gość
Wysłany: 2005-03-02, 14:36   

ja mam w de-luxsie 6V rozrusznik i żaden trab w okolicy tak nie pali ;) wię zostaw 6V na zimnym silniku pali rewelacyjnie

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2005-03-02, 16:06   

Ale za to nie można za długo kręcić...

Wojtek Brzozowski
Gość
Wysłany: 2005-03-02, 16:11   

dlaczego bnie mozna dlugo krecic?? ile to jest dlugo??

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2005-03-02, 16:55   

Wiesz, w sumie to nie wiem, tak słyszałem, ale praktycznych doświadczeń nie mam, pewnie się przegrzewa, w końcu to prąd o 2x takim napięciu.

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2005-03-02, 19:03   

...długo kręcić...
Jeśli zapłon jest ustawiony i paliwo dochodzi to kręcisz dosłownie 3 sekundy i pali Naprawdę miałem tak 3 lata
No jasne że długie kręcenie wykończy rozrusznik W końcu bierze duży (elektrycy niech powiedzą)prąd

yarema47
Gość
Wysłany: 2005-03-02, 19:53   

.
Ja też mam rozrusznik 6V, można dłuugo kręcić. Specjalnie zmieniłem. Kto pamięta zabawkowe auta na baterie? Do płaskiej (4,5V) był 3V-wy silniczek. Rozrusznik ma 600 wat mocy, czyli podczas pracy płynie prąd 50A, teoretycznie bo naprawdę jest większy. To powoduje spadek napięcia na akumulatorze. Efekt jest taki, że 6-cio woltowy kręci szybciej i faktycznie na wyregulowanym silniku i gaźniku kręci się 2, 3 a przy mrozie do 5 sekund. Akumulator na tym nie cierpi.
Pamiętaj, że sześciowoltowy może być tylko silnik rozruchowy, automat rozrusznika musi być zmieniony na 12V.
.
Jeszcze jedno, nie zmieniaj kabli bo w sześciowoltowej instalacji były lepsze ze względu na to, że tam były dwa razy większe prądy (aby obliczyć prąd, moc dzielisz przez napięcie, np swiatła mijania 2x45W=90W, czyli 90W/12V=7,5A a 90W/6V=15A! ). No... chyba, że jest już zniszczona albo żyły ma sczerniałe, no to siła wyższa.
.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi