Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1]Z motyka na slonce, czyli remont mojej padaki :-)
Autor Wiadomość
Heniu Portier
Gość
Wysłany: 2005-01-06, 15:02   

Powitac!!!

No i stalo sie w koncu!!!

Po ponad trzech latach postoju mego 1.1 Sed. dojrzalem do decyzji, aby pojazd ten poddac reanimacji :-)

Chlopak stanal z powodu awarii skrzyni biegow, teraz po po podlaczeniu akku nie dziala kompletnie nic,poza dioda od pseudo alarmu :-)

Cos czuje,ze czeka mnie mnostwo pracy,ale po przesiadkach miedzy roznymi autami stwierdzam,ze Trabant to jednak to :-)

Do wymiany ida miedzy innymi:

1. Pompa hamulcowa, poniewaz padla i nie dziala zupelnie
2. Cewka zaplonowa, bo ktos ja ukradl
3. Maglownica
4. Blotniki przednie, bo je zuzylem do innego auta :-) [Gacie wiedza o co chodzi :-) ]
5. Maska przod
6. Atrapa [ z chcecia zachomikowalbym taka od 1.1 ]
7. Uszczelki szyb,bo sparcialy,badz ich nie ma
8. I teraz najwazniejsze:
Progi,podciagi, jaskolka i latanina calej reszty :-/

Bede informowal na biezaco o postepach,ale juz widze,ze bedzie to droooooooga zabawa :-)

Zyczcie mi wytrwalosci,aby udalo sie uratowac jeszcze jednego Trabika coby smigal po drogach Unii Europejskiej :D

pozdro!!!

HP

BTW...> Poniewaz dlugo nie siedzialem w temacie Trabantow,powiedzcie mnie wiecej jakie sa ceny w/w elementow, czy to nowych czy uzywanych???

Heniu Portier
Gość
Wysłany: 2005-01-06, 15:04   

A no i bylbym zapomnial!!!

Oczywiscie skrzynia biegow bedzie zlozona z dwoch :-)

Dobra mechanika z rozbitego kombi, obudowa z sedana :-)

Pająk
Gość
Wysłany: 2005-01-06, 17:49   

Kochani! Trzy szybkie:

1) Moje 1,1 gubi olej litrami - ile wleje, tyle znika. Jednak nie zostawiam plam na chodniku, uszczelke pod pokrywą wałka rozrządu zmieniłem tak zapobiegawczo, (bo fakt, troszkę pluło spod niej) no to sprawdziłem sprężanie w tłokach by na podstawie cisnienia sprawdzic stan silnika. Wyniki w barach: 13,6 13,4 13,5 13,4. W instrukcji Rawskiego stoi, ze minimalne sprezanie to 7, a maksymalne różnice do 15%. Więc chyba jest nieźle? Więc do cholery, gdzie moze podziewac mi się olej? :O Potrafie spalić >1,5L na 1000......

2) Jaki inny korek wlewu oleju silnikowego pasuje do 1,1?

3) WARSZAWO!!!! POMOCY!!! POSZUKUJĘ KOGOŚ Z 1,1 NA CZĘŚCI by wykręcić i odkupić jedną małą śrubkę... chodzi o śrubę mocującą pokrywę komory wałka rozrządu, wiecie, tą tuż na prawo od miejsca wlewania oleju silnikowego... NIEMA na Nowolipkach, NIEMA na Oleandrów, NIEMA na Strażąckiej... bardzo proszę... dojadę, sam się z tym wybabram, a do tego gotowym płacić :>

dzieki za odpowiedzi, pozddro

Pająk

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2005-01-06, 18:00   

1) Moje 1,1 gubi olej litrami -

Pewnie wali uszczelniaczami zaworow.

2) Jaki inny korek wlewu oleju silnikowego pasuje do 1,1?

Od Volskwagena - przejedz sie do salonu-serwisu i kup sama uszczelke od korka numer katalogowy: 059 103 487 (nie wyrzucaj starej - jak bedzie cieklo zaloz obie).

3) WARSZAWO!!!! POMOCY!!!

Tez do kupienia w Volkswagenie lub intercarsie
numer katalogowy: 030 103 531B (cena okolo 15zl)
podkladka gumowa: 030 103 533C (tez kolo 15zl)
podkladka talerzowa: 030 903 265 (kolo 8zl)

MaxXx --> Twister
Gość
Wysłany: 2005-01-07, 13:16   

Heniu 3mam kciuki!!! Powodzonka ze zgnilcem

radzieckii
Gość
Wysłany: 2005-01-07, 13:32   

Ojojoj bedzie sie działo. To mówisz, że na śmietniku nie będzie już niebieściutkiej padaki:)?Po pompe zgłoś się do Marcina z żoli, jakby co to ja mam cały czas twoją z kombika. Też nie działa, ale ma nowe gumki.PzDDR
P.S. Mówisz, że kaszel i nosorożec to nie to?he, he

qba_601
Gość
Wysłany: 2005-01-11, 23:51   

ale 127 z blotnikami od traba wyglada ponetnie :)
ja tez siewziolem za akcje reanimacje
pozdro i powo

Heniu Portier
Gość
Wysłany: 2005-01-27, 23:11   

Hehehe....Dzisiaj zawalczylismy z qmplem w zaciszu jego lodowatego garazu :-) Najpierw mozolne sprawdzanie wszystkich polaczen elektrycznych,potem proba polapania sie w jednym wielkim burdelu z kablami wokol skradzionej cewki i modulu zaplonowego...Nastepnie podpielismy kable zaplonowe i zalozylismy kopulke aparatu. Po wielokrotnym upewnieniu sie,ze wszystko podpiete,jak nalezy zapada decyzja: Krecimy!!! Wsiadam, paliwko do gaznika plynie wartkim strumieniem z buteleczki niczym winko "Mariola" do gardla pijaczka :-) Rozruchawnik wartko zakrecil silnikiem i dupa...Nie zalapuje...No wiem polewamy dalej i pompuje w miedzyczasie pedrylem gazu..Silnik zaczal prychac i kichac,ale sprawial wrazenie,jakby chcial zapalic...Dlugo mu to nie szlo, caly czas kichal i prychal,ale ostatecznego efektu w postaci "zaskoczenia" nie bylo...Krecimy dalej...Nagle patrze, a tu z wezyka pompy paliwowej, ktory idzie do gaznika paliwo tryska jak z p.....a :-) Stop kamera!!!No co jest k...a z tym ch...m k.....m sie dzieje??? :-) Dokrecamy wezyk, dalej sika...Na dodatek paliwo zaczelo sie przelewac gora gaznika... Zonk...Zdejmujemy go i rozkrecanko...Okazalo sie,ze zawiesil sie plywak,wiec stuk puk delikatnie z paluszka i juz dziala :-) z powrotem go do silniczka przykrecamy i znow krecimy...Zaskoczyl w koncu,ale takiego dzwieku trabanta jeszcze w zyciu nie slyszlaem....Chodzil doslownie ja maluch na ssaniu!!!Gasimy dziada i EUREKA!!!Pomylona kolejnosc kabli zaplonowych 2 i 3...Znow myk do auta i...Zaskoczyl,jak gdyby ostatni raz zostal zgaszony wczoraj...ale zrobil mi niespodzianke :-) pieknie po prostu pieknie!!!Jutro instalujemy skrzynie biegow i jak czas pozwoli zreanimujemy hamulce :-) Life is beautyful :-) Na dodatek,jako ciekawostke dodam,ze przed tym,,zanim Trambik odpalil, nie dzialalo w nim doslownie nic,a juz po tym zaczely dzialac wycieraczki dmuchawa i [czesciowo :-P ] swiatla :-) No to tyle na dzis :-)

Pozdro 4 ALL

Jacol
Gość
Wysłany: 2005-01-29, 22:44   

Powodzenia w remoncie... sam tez walcze z Trabim :)

Heniu Portier
Gość
Wysłany: 2005-02-08, 23:22   

Mialem pare dni przerwy w dlubaniu w padace.Dzis jednak wstalem rano z mocnym postanowieniem,ze Trab wyjedzie w koncu z garazu na jazde testowa.I slowo cialem sie stalo :-)Zalozylem dzis blotniki przednie,szyby tylnie /THX to PREZES!!! You are Great!!! :-) / popodpinalem kable do instalacji swiatel przednich...Wszystko sprawdzone,niczym na pit-stopie :-) Otworzylem odrzwia garazu odpalilem maszyne i hulaj dusza :-) Najpierw powoli-zachowawczo,potem coraz szybciej. Trab chodzi pieknie silniczek bzyczy jak pszczolka-prawie w ogole go nie slychac, jedynie lekkie przedmuchy w okolicach rury wydechowej przy kolektorze maca wspaniale doznania sluchowe :-) Jest pare dupereli do poprawki,np przelacznik kierunkowskazow,bo same wlaczaja sie dlugie...Albo slizgajace sie sprzeglo,choc prawie nowe-pewnie wymaga odpuszczenia linki...Ale generalnie jest OK. Tylko lakier stal sie tak wstretny,ze tylko i wylacznie malowanie mu pomoze Ale o tym pomysle po blacharzu.
Ach...przypomnialo mi sie-wystapil nastepujacy objaw: silnik generalnie wkreca sie na obroty ladnie.Ale tak do 4 tys. Powyzej tego zaczyna przerywac-cos jakby odciecie zaplonu we wtryskowych autach...Jak sadzicie,czy to wina gaznika,czy szukac przyczyny w elektryce???

Pozdrowki!!!

Zadowoleniec HP

radzieckii
Gość
Wysłany: 2005-02-09, 16:26   

Heniu! Jestem pełen podziwu. Co do objawów to Ci nic nie podpowiem, bo nie wiem, ale 3mam kciuki.

qba_601
Gość
Wysłany: 2005-02-09, 23:25   

hehe a ty wojek nie masz palca z odcieciem ??

Heniu Portier
Gość
Wysłany: 2005-02-10, 00:35   

Heh...z tego co pamietam,to nie...Zwykly,rzemieslniczy...ale hola hola....co ja tutaj widze...Przeca mialem takowy okragly enerdowski oryginal??? Z tego wniosek,ze jakis fiut musial go podmienic....teraz sobie przypomnialem....A tak poza tym,to odciecie nie zalaczalo by sie przy 4 tys.obrotow...A tak to "nie idzie" :-P przeciagnac go do 80 na trojce.... hmmm....jutro zaklad pracy mnie czeka,wiec ewentualne sprawdzanka odlozone sa sila rzeczy do piatku :-(
bedziem kombinowac....Podjade do Ciebie Kubus padaka,jak tylko jakis diagnosta-kretyn podbije mi pieczatke w dowodzie W zasadzie co ja sie przejmuje silnikiem,jak moge nogami przebierac jak Fred F :-)
Pozdry

bRq
Gość
Wysłany: 2005-02-13, 21:38   

Sorry ze troche nie na temat...

Palec z odcieciem ?? To jest takie cos w trabim ?? Slyszalem ze ople to maja ale w IFA/VW nie slyszalem... Mozna to gdzies kupic ? Czy caly aparat ? :>

qba_601
Gość
Wysłany: 2005-02-15, 07:47   

wystarcza sam palec rozdzielaca jest wiekszy okragly prawie pelny jeli nie pelny i kosztuje okolo 80 pln zamiast 8 pln

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi