Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Płytka halla w elektroniku: co to jest?
Autor Wiadomość
Andrzej Bartczak
Gość
Wysłany: 2004-05-02, 11:17   

Cześć wystkim!
Pytanie jak w temacie, czyli czy i co się reguluje płytką halla w elektroniku?
Pozddrawiam

turowski
Gość
Wysłany: 2004-05-02, 12:44   

z tego co pamietam ze szkoly to czujnik halla dziala na zasadzie odslaniania i zaslaniania pola magnetycznego, oczywiscie jest to regulacja zaplonu, zmieniajac przyslone zmieniasz kat wyprzedzenia zaplonu.

trabiq14
Gość
Wysłany: 2004-05-02, 14:57   

Odslaniajac i zaslaniajac pole magnetyczne pelni taka sama role jak przerywacz w normalnym ukladzie zaplonowy.
Mam teraz troszke inne pytanie, bo jestem juz fpieniony niezle: Co moze byc przyczyna, ze w ciagle pada czujnik? 2 tyg. temu musialem zmieniac, dzisiaj znowu odmowil posluszenstwa, ale na szczescie mialem jeszcze jeden w zapasie. Czy przyczyna tego moze byc zly akumulator? Wczoraj zauwazylem, ze przecieka... ale wyciek jest od gory.
Pzdr

Andrzej Bartczak
Gość
Wysłany: 2004-05-02, 19:05   

kurde tego to juz nie wiem. a ja przeciez wyregulowałem zapłon całą metalowaą płytką, i jest ok. a co daje regulacja tą plastikowa płytką (halla)????
pozdro

turowski
Gość
Wysłany: 2004-05-02, 19:36   

ja kiedys mialem elektronika i tez mi padl bez powodu , to postanowilem na zwykly zmienic bo tam zawsze jest latwo znalezc powod usterki,zla przerwa kondesator badz tylko brudne styki na mloteczku i kowadelku. a poza tym lepiej idzie auto na mechanicznym regulatorze zaplonu.

trabiq14
Gość
Wysłany: 2004-05-02, 21:03   

Ale z tego co sie dowiedzialem to po zalozeniu w mloteczkowym swiec sportowych bez elektrod zewnetrznych nie ma zbyt duzej roznicy, a w elektroniku jak najbardziej.
Poruszajac plastikowa plytka regulujesz iskre w 2 cylindrze.
Pzdr

Andrzej Bartczak
Gość
Wysłany: 2004-05-03, 13:03   

ej trabiq 14 ale reguluje sie iskre w jakim sensie: czy jest mocniejsza lub słabsza, czy moze cos innego?????

trabiq14
Gość
Wysłany: 2004-05-03, 14:09   

Regulujesz kiedy ta iskra ma byc.
Pzdr

Galant
Gość
Wysłany: 2004-05-03, 21:24   

Witam! Poszukajcie w poprzednich postach! A elektronik ma stały kąt wyprzedzenia zapłonu (dlatego na mech lepiej wkręca na obroty)

Lakim
Gość
Wysłany: 2005-03-05, 18:55   

Witam!
pytanie laika - czy to jest modul Halla? Jesi nie to co to takiego? bo toztrzaskalo sie przy dzwonie i trzeba dokupic...
Dzieki z gory za podpowiedz :)

andy_k
Gość
Wysłany: 2005-03-10, 00:38   

Mechaniczny aparat z regulatorem odsrodkowym można połączyć z modułami stykowymi i wtedy mamy zmienny kąt wyprzedzenia (zależny od obrotów silnika)i bardzo duża energie wyładowania (niezależnie od obrotów silnika).

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi