Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Trab 353- jaki korek zbiornika wyrównawczego?
Autor Wiadomość
miedelnica
Gość
Wysłany: 2005-05-27, 21:34   

Mam dylemat - jaki mam dać korek zbiornika? ma być super szczelny, czy ma puszczać ciśnienie? Mam teraz taki wypasiony zbiornik, z nowego audi, tyle że mam małe problemy z układem chłodzenia - gdy miałem padniętą reperaturkę w głowicy, dostawało mi się do układu powietrze, które szybko pod wpływem temperatury się rozszerzało i raz nawet mi rozsadziło przewód gumowy. Korek, który mam na zbiorniku, super trzyma ciśnienie, bo jak odkręcam go przy rozgrzanym silniku, mało mi palców nie urwie... jak miałem jeszcze zbiornik oryginalny 353, miał on mały otworek. Jednakże miało to wadę, bo przy przegrzaniu płyn uciekał przez tą dziurkę i układ się zapowietrzał.

picia353
Gość
Wysłany: 2005-05-28, 00:36   

Otworek jest poto zeby upuszczał nadmiar ciśnienia w układzie,mi sie wydaje ze niejest zbyt dobrym pomysłem zastosowanie korka bez "dziurki"

macq
Gość
Wysłany: 2005-05-28, 08:52   

Jeśli była tam dziurka, to tylko po to, aby ciśnienie nie rozsadziło przewodów, czy chłodnicy. Wystarczy zaglądnąć do innych samochodów. W wielu starszych jest podobnie. I tak ma być. Proponuje założenie oryginalnego korka (można ewentualnie troche pokombinować z ustawieniem)... a tak na marginesie to się nie odkręca korka na zagrzanym silniku. Może ci wystrzelić i nieźle poparzyć...

miedelnica
Gość
Wysłany: 2005-05-28, 23:02   

hehhh spoooko, damy radę, mam 2 korki, więc w jednym wykonam otworek. walę jutro na kraków, to w jedną stronę polecę na dziurce. pozdrrro i dzięki:)

Sikor
Gość
Wysłany: 2005-05-29, 11:57   

W korku od 353 oprócz otworka jest specjalny zaworek. Więc wywiercenie otworu w korku może nie wystarczyć....

picia353
Gość
Wysłany: 2005-06-01, 19:51   

dokładnie jak się zrobi ciśnienie to upuszcza na zwykłej dziurce ci wywali wode

macq
Gość
Wysłany: 2005-06-03, 15:53   

Tak na marginesie ostatnio w audi znajomego też wywaliło przewód.... więc wszystko jest względne

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-06-04, 11:32   

Ma być korek z odpowiednim zaworkiem ciśnieniowym. W 353 ma się ten zaworek otwierać przy ciśnieniu 50 kPaskali. Z dziórką bez zaworka ciśnieniowego płyn się może zagotować, ponieważ większe ciśnienie cieczy oznacza jej wyższą temperaturę wrzenia.

jak miałem jeszcze zbiornik oryginalny 353, miał on mały otworek. Jednakże miało to wadę, bo przy przegrzaniu płyn uciekał przez tą dziurkę i układ się zapowietrzał.

Płyn nie powinien się przegrzewać, być może miałeś zapowietrzoną pompę, bądź uklad w którymś miejscu, albo właśnie nie miałeś w ukladzie korka nadciśnieniowego a jedynie korek z dziórą.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi