Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
brak plynnosci jazdy
Autor Wiadomość
Wojtek Brzozowski
Gość
Wysłany: 2005-02-09, 22:29   

kiedy kupilem mojego trabika jakies 2 m-ce temu chodzil pieknie i plynnie. Pozniej pojawil sie problem bo poszla mi jedna swieca. Na jednym cylindrze przejechalem jakies 10 kilometrow. Zmienilem swiece. Ale od tego czasu jazda przestala byc plynna. Trabik lekko poszrapuje w czasie jazdy. Cos na ksztalt naglego przyrostu mocy. Bujniecie w przod i koniec. I tak caly czas. Przy przyspieszaniu tego nie ma ale jak jade ze stala predkoscia to jest to troche upierdliwe. Czy ktos wie co moze byc przyczyna owego stany rzeczy :) ????
Swiece na pewno w porzadku, przerwa na swiecy tez chyba ok.W kazdym razie jak ja zmieniam to nie ma roznicy. Moze cos sie w silniku rozregulowalo??? pomocy.

James
Gość
Wysłany: 2005-02-09, 22:40   

Może być coś z zapłonem... U mnie było podobnie i się opkazało, że mam całkiem rozregulowany zapłon:/

Wojtek Brzozowski
Gość
Wysłany: 2005-02-09, 22:46   

czyli co mam zrobic?? ale co? zaplon od tej jazdy na pol sie zwalil??

James
Gość
Wysłany: 2005-02-10, 00:00   

Pojechałem do mechanika, wyregulował zapłon i bylo ok. Ale to może być coś innego. Poczekaj troche, to mądre głowy ci coś poradzą:)

Wojtek Brzozowski
Gość
Wysłany: 2005-02-10, 09:21   

ok. Madre glowy pomozcie mi, prosze.

Black
Gość
Wysłany: 2005-02-10, 10:26   

też to mam, zapłon regulowałem 2 tyg. temu, tydzień spokoju i znowu przerywa...

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-02-10, 13:03   

Moze wydech zapchany, albo gaznik trza przetkac. Ja mialem podobnie, wymienilem kondenstatr, przerywacze, wyregulowalem zaplon, wymienilem dwa wydechy, a okazalo dysza biegu jalowego byla zatkana :-/

Pozdrawiam =]

James
Gość
Wysłany: 2005-02-10, 13:26   

To może być to... Bo u mnie dopiero jak wymieniłem gaźnik jest spokój.

Markus
Gość
Wysłany: 2005-02-10, 15:54   

U mnie w 1.1 jest to samo ale tylko jak jest zimny jak sie troszke zagrzeje to jest OK.Objawy sa te same jak u Wojtka. Myslalem ze to kable od swiec ,wymienilem i dalej to samo:( zaplon raczej jest OK swiece mam chyba dobre Bosch z 3 bolcami.
Nie wiecie jaka moze byc jeszcze przyczyna?

Wojtek Brzozowski
Gość
Wysłany: 2005-02-10, 18:49   

Jak jest zimny to normalne ze sie buja. Ale jak jest rozgrzany to juz nie. Cyzli mam wymienic gaznik czy w nim pogrzebac?? A tak w ogole to gdzie jest ten gaznik. To nie jest smieszne. Mam mojego trabika od 2 miesiecy i jeszcze wszystkiego nie wiem.

A moze to faktycznie byc cos z wydechem bo kilka dni temu na skrzyzowaniu dalem mu po cheblach cos stuknelo puknelo... Zjechalem na bok a tam rura dochodzaca do tylnego tlumika wyskoczyla. Co prawda byl spory luz na srubce ale jakos musial sie zrobic ten luz. Moze jest cosik zatkane i za duze cisnienie bylo. A moze nie bop teraz jak dokrecilem nie ma problemu...

Pozdrawiam

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2005-02-10, 19:11   

Luz na śrubce mógl być już jak braleś traba Robi się sam na objemce przy kolektorze wydechowym(przy silniku)bo toto się nagrzew i stygnie i tak w koło(fizyka)Metal się rozszerza i kurczy i z czasem robi się luz
Gażnik to jest to aluminiowe z gumową rurą od filtra powietrza z przodu silnika
W kabinie z lewej strony (przy słupku obok bezpieczników)masz ssanie(takie plastykowe okrągłe wyciąga się i wpycha)Używasz tego?
Po wykręceniu świec jaki mają kolor?Są czarne ,siwe czy czerwone?Oczywiście elektrody a nie porcelanki

Wojtek Brzozowski
Gość
Wysłany: 2005-02-10, 19:26   

Swiece sa ok. Nowe zalozylem.maja taki kolor jaki powinien byc ale nawet teraz nie pamietam jaki byc powinien :)
Ssanie to akurat wiem co to jest (pamietam jeszcze w polonezach bylo..... mmmmmm :) )
Aha. Taka dosc spora czarna tuba na silniku za ktora sa swiece. Jesli to jest to to czy mogl ow gaznik rozregulowac sie kiedy byl przykrecony tylko na jedna srube?? Tak mi sie zdarzylo ale po kilku kilometrach obczailem ze cos nie tak i dokrecilem. Moze przez to ze sie treoche pogibal to sie rozregulowal. Jak poznac czy to faktycznie to?? Czy mozna naprawic to samemu?? I jak to zrobic??

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2005-02-10, 19:51   

Może nie tyle sie rozregulował co wygięła się podstawa i łapie obce(nie z filtra)powietrze
Poczytaj temat Black-a "Lapie powietrze"
A świece powinny być ceglasto-czerwone(wtedy jest Hiper Extra Git)

Wojtek Brzozowski
Gość
Wysłany: 2005-02-10, 19:59   

no wlasnie takie ostatnio byly jak patrzylem. Czytam jakie sobie ludziska zakladaja swiece. Jakies boszoskie i inne. Co to daje?? Czy warto takowe zakupic???
Dzieki
pozdrawiam

Wojtek Brzozowski
Gość
Wysłany: 2005-02-10, 20:03   

I jeszcze mala prosba. opisz mi dokladnie co i jak mam zrobic. Podtsawa to jest spod gaznika, tak???? On od spodu jest przymocowany na 2 gumy przykrecone na silniku. Jaesli za mocno przykrecilem to jak sie to moglo pogiac?? Nic nie czaje.
Dlatego prosze o dokladny opis wszystkiego.

Dziekuje bardzo.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi