Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] stacyjka- kabelki
Autor Wiadomość
Michał & Ela
Gość
Wysłany: 2005-01-19, 10:09   

Witam!
Mam taki malutki problem. W moim trabiku popsula sie stacyjka. Stacyjka jest z blokada, a z tylu ma 5 kabelkow. Z tego co sie zdazylem zorietowac jest to "nowszy typ".
Udalo mi sie kupic stacyjke tez z blokada ale starszego typu.. i z tylu sa tam tylko miejsca na 4 podlaczenia. Patrzylem na schemat instalacji elektrycznej ale jest to dla mnie napisane po chinsku i nic z tego nie kapuje... a metoda prób i bledów nie chce kombinowac bo jeszcze cos zpale.

Czy moglby mi ktos w miare prosto i lopatologicznie powiedziec ktory kabelek jest "zbedny"??

Wielkie dzieki za odpowiedz

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2005-01-19, 11:28   

hm witam.mnie tez sie popsula i kluczyk zostak w srodku,tylko tyle ze przekreca sie o tyle zeby zalczyc zaplon oi wylaczyc ale zrobilem dodatkowy wylacznik zaplonu i to tak zostawilem.ja tez mam 5 jabelko skoro bylo 5 to nie wydaje mi sie zeby ktorys by zbedny.a czy jest duzo roboty przy wymianie stacyjki oczywiscie z blokada??pzdr

Karol "MaxXx&
Gość
Wysłany: 2005-01-19, 13:08   

mysle ze jest (szary bodajrze) to kabelek od lewej postojowki - w starszych tego bajeru nie bylo :)

Yarema47
Gość
Wysłany: 2005-01-19, 16:47   

.
Zobacz na nowej i na starej stacyjce oznaczenia przy zaciskach i porównaj.
Powinno być tak:
30 - zasilanie z plusa akumulatora;
15 - pojawia się na nim plus w pozycji "zapłon"- tu mają być dwa kabelki; jeden idzie do zacisków 15 na cewkach a drugi do bezpiecznika 7 (licząc od lewych drzwi), kontrolki ładowania i do zacisku 15 w wyłączniku zespolonym w kolumnie kierownicy, w de luxach szedł jeszcze do bezpiecznika 11, na którym było ogrzewanie tylnej szyby i tylna wycieraczka;
50a - pojawia się plus w pozycji "rozruch"- kabelek idzie do zacisku 50 na automacie przy rozruszniku;
30a - pojawia się plus w pozycji "postój" (pozycja, w której wyciąga się kluczyk)- kabelek idzie do zacisku 49a w wyłączniku zespolonym przy kolumnie kierownicy i to jest ten, którego nie było w starszej wersji (dzięki niemu po wyciągnięciu kluczyka i włączeniu lewego kierunkowskazu świecą lewe pozycyjne)
.
UWAGA
Kabelek, który jest podłączony do zacisku 30 jest połączony bezpośrednio z plusem akumulatora! Radzę przed wymianą odłączyć klemy a kable ze stacyjki, aby uniknąć pomyłki, wymieniać po jednym (odłączasz z zacisku 30 w starej i podłączasz do zacisku 30 w nowej i dopiero następny)
.
Wszystkie kable bezpośrednio połączone z plusem akumulatora są w kolorze czerwonym bez paska.
.
Ufff... starczy?
.

Michał & Ela
Gość
Wysłany: 2005-01-21, 12:21   

Yarema WIELKIE WIELKIE DZIEKI!!!
Dzieki Twojemu opisowi udalo mi sie uruchomic moje malenstwo i uniknolem wizyty u Elektryka:)
Myslalem ze samo zamontowanie stacyjki jest trudne a ze z kablami jakos pojdzie... okazalo sie zupelnie na odwrot:):)
W nowej stacyjce jest mala roznica- wszystkie 5 kabli ma swoje podlaczenia. Nie ma takiego czegos ze 2 kable wchodza w jedno podlaczenie... i z tad powstal caly problem

Jeszcze raz WIELKIE DZIEKI!!!

Yarema47
Gość
Wysłany: 2005-01-22, 21:08   

.
Cieszę się, że mogłem pomóc.
.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi