Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
konserwacja alu
Autor Wiadomość
Gizmo
Gość
Wysłany: 2004-11-30, 00:23   

Witam
Chcialbym sie dowiedziec czym pokryc alu(zakonserwowac) zeby nie utlenialo sie. Chodzi tu o rynienki dachowe i listwy na bokach. Chcialem sobie je ladnie odczyscic i wypolerowac ale dalej robia sie zasniedziale. Jest na to jakis sposob czy musze je tak trzec za kazdym razem jak mi sie zechce miec je ladne?
Pozdro

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-11-30, 06:15   

Odtłuścić, a następnie pokryć lakierem bezbarwnym.
Jest to chyba najprostrzy sposób.
Pozdrawiam.

Psikus
Gość
Wysłany: 2004-11-30, 20:06   

lakier nie bedzie sie chcial trzymac wypolerowanej powierzchni, zwlaszcza alu...niewiem, czy niema jakis past konserwujacych do tego, mozesz zapytac kogos, kto profesjonalnie zajmuje sie polerowaniem alusów, ajak poszukasz po tuningowych forach napewno znajdziesz.

poz.

Markus
Gość
Wysłany: 2004-11-30, 20:06   

JaJer dobrze prawi ja tak mam i jest spoko :)

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-12-01, 00:13   

Alusy (wypolerowane) też są pokrywane lakierem bezbarwnym.
Mówiąc o lakierze nie miałem na myśli lakieru do włosów, ale inny nadajacy się do tego.

Profesjonalna obróbka powierzchni aluminium i jego stopów nazywa się anodowanie. Anodować można ma mat i połysk. Można tez barwić na różne kolory.

Zapewniam że wystarczające jest wypolerowanie i szybkie pokrycie odpowiednim lakierem bezbarwnym.
Nie rozumiem czemu lakier nie miałby się trzymać wypolerowanego aluminium.

Pozdrawiam.

Luker
Gość
Wysłany: 2004-12-11, 12:14   

Ja ostatnio polerowalem rant w swoich alusach .Koles od razu powiedzial , ze jak sie poleruje to nie ma sensu tego lakierowac, bo przedewszystkim lakier po dobrze spolerowanej powierzchni poprostu splynie . Mozna to zrobic poprzez nalozenie wartstwy , nie pamietam o co dokladnie chodzilo , ale to byla warstwa folii , czy czegos takiego , to sie w piecach robi i tym sa zabezpieczane alusy...

Luker
Gość
Wysłany: 2004-12-11, 12:16   

A co do sniedzienia , jak raz spolerujesz to niestety , musisz conajmniej raz na tydzien zejsc do traba , wziac miekka szmatke i przejechac to wszystko woda z ludwikiem , ponoc najlepsza metoda ...

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-12-11, 16:35   

Ludzie kochani czemu utrudniacie sobie życie?
Szkło (szklana tafla- szyba w oknie) jest gładka, nie przesiąkliwa, a jak się pomaluje to jakoś lakier jak i farba nie spływa i pozostaje na powierzchni.
Sposobów lakierowania jest wiele np. pędzlem, wałkiem, sprężonym powietrzem, sprężonym gazem obojętnym, przez zanurzenie, poprzez elektrostatyczne nanoszenie warstwy itp.
Bardzo ważną rzeczą jest odpowiednie przygotowanie powierzchni i zastosowanie odpowiednich materiałów schnących na powietrzu, w piecu czy też utwardzanych chemicznie.

PS
Zaciekawiła mnie ta folia. W jaki sposób usuwa sie jej nadmiar, przy pomocy jakich narzedzi nakłada się na felge? Jak zachowuje się w miejscach łączenia? Co stosuje się jako klej? i jeszcze wiele innych pytań mógłbym zadać, ale ... czy dostanę odpowiedź?!

Gizmo
Gość
Wysłany: 2004-12-11, 18:02   

aha czyli moge wypolerowane alu pomalowac lakierem. tylko pytanie jaki lakier? jakis specjalny do aluminium jest czy jak? moze ktos malowal? a jak wyjdzie to pedzlem? bedzie widac mazaki po pedzlu?
pozdrawiam

Luker
Gość
Wysłany: 2004-12-11, 22:40   

Wg. ludzi zajmujacych sie tym to nie jest folia, chociaz tak wyglada , to jest cos nakladane na cieplo , jakas powloka. Nie ma osoby , ktora bylaby w stanie zrobic to jak fabryka , a z takimi pytaniami lepiej do nich uderzac. Cos mi sie o uszy obilo , ze to jest jakas powloka galwaniczna.

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-12-12, 00:49   

Powłoki galwaniczne nakłada sie w wannach galwanicznych w odpowiedniej kompieli przy pomocy pradu elektrycznego ( zeby nikt z prądem rzeki nie pomylił mojej wypowiedzi ). Jesli chodzi o aluminium to nakładanie powłoki galwanicznej nazywa się anodowanie. Pisałem o tym wczesniej.
Luker:
Po co wprowadzac zament? Na przyszłośc polecam zasiegnąc wiedzy, a następnie wypowiadać się w konkretnej sprawie.
Aluminium w zetknieciu z tlenem z powietrza tworzy nie rozpuszczalną w wodzie bezbarwną powłoczkę. (to przypomnienie) Anodowanie to jakby tworzenie grubszej takiej powłoczki. Na dodatek można ją barwić, na mat i połysk.

Sikor
Gość
Wysłany: 2004-12-12, 16:29   

Nie wiem jaka jest temperatura w piecu do lakierowania proszkowego, ale jeśli nie naruszy to struktury stopu, to można się pokusić o lakierowanie proszkowe.....

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2005-01-20, 17:52   

Co sądzicie o czymś takim?
allegro

Psikus
Gość
Wysłany: 2005-01-20, 21:27   

to bzdura, niebedzie to wygladalo jak prawdziwy chriom jezeli o to ci chodzi. natomiast jako srebrny lakierek, moze ladnie wygladac i sie trzymac w temperaturze...kto wie...:)

a co do lakierowania szyby,jak jajer napisal: z moich obserwacji wynika, ze z aluminium lakier rzadki, ktory jest stosowany do malowania natryskowego , jezeli juz niesplynie, to bedzie odchodzil ( jezeli podloze bedzie wypolerowne na polysk, a nie zmatowione pod lakier bezbarwny np papierem 2500 ) z szyby nie splywa, bo szyba poprostu nie jest sliska...czy sie myle?

radzieckii
Gość
Wysłany: 2005-01-21, 00:55   

przejedź szybę papierem 2500 to się przekonasz. P.S. JaJer! Daj na luz, po co się stresować? Chcą nakładać folię, abo inną pastę do butów niech robią. W końcu to "znawcy" i nie przekonasz.Pzdr.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi