Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Sposób na wydajniejsze chłodzenie
Autor Wiadomość
macq
Gość
Wysłany: 2005-06-19, 17:09   

Witam! Jadąc dzisiaj pod góre mój trampek zaczął zwalniać i zdechł. Jednocześnie spod maski i z rury ( na wyłączonym silniku) wydobywał się gęsty dym. Silnik tak się przegrzał, że wentylator zaczął się topić. Po jakis 20 min trabi ledwo odpalił i zaczął stukać silnik ( oj wiem co to może być) Jakoże jeżdzę często po górach, przydałoby się wydajniejsze chłodzenie. Co zrobić żeby się nie przegrzewał tak?? ( zapłon dobrze ustawiony, gaźnik też, tylko założone "turbo")
Z góry dzieki za pomysły i rady :)

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-06-19, 19:45   

zdejmij przednią atrape, to będzie się lepiej chłodził:)
Popytaj w jakiś sklepach motoryzacyjnych, oni napewno znajdą na to sposób za kase:)

macq
Gość
Wysłany: 2005-06-19, 19:53   

Wolałbym mniej prymitywne sposoby :P A po jakiego bede szedł do motoryzacyjnego jak moge zapytać się Was albo poleciec do kolegi za przysłowiowe 0,5 cos by wykombinował.
PZDR

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-06-19, 20:28   

ja bym na twoim miejscy zdjął tą pokrywe z materiału, która pokrywa z zewnątrz silnik, i zroiłbym dodatkową dziurke w atrape i doprowadził jakąś rurke( może zesztukować z tą co tam jest doczepiona do atrapy??) albo doprowadzić zeby chłodziło blok silnika, może jeszcze jakieś rurki co by szły pod zderzakiem i doprowadzić tak, żeby chłodziły blok silnika od dołu. Nic innego mi nie przychodzi do głowy, a w sklepie to napewno coś ci zaproponują za ładną kase. Może jeszcze połaż po złomie i może znajdziesz jakiś domowy wynalazek do chłodzenia silnika:)

macq
Gość
Wysłany: 2005-06-19, 21:32   

Ja jej dawno nie mam.... a dziurki nie bede na razie wycinał, bo mi doładowanie się pogorszy ;)

bartek/jastrząb
Gość
Wysłany: 2005-06-19, 22:48   

wstaw zimnego browara! :P

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2005-06-20, 00:00   

U mnie w 601 mialem przed wemtylatorem wyciętą atrapę na wymiar ok. 10 na 15 cm.Kocyk z silnika zabierz i wlot filtra powitrza daj na gore.
Moze pomoze.Albo pasek masz za lużny i nie kreci wentylator tak jak tzrezba.
Pozdro!

macq
Gość
Wysłany: 2005-06-20, 13:45   

Browar to w inne otwory nalezy wstawiać (wlewać)... ;). No nic wiertarka w rece, spawarka i cos wymysle :)
Dzieki i pozdro

Adz
Gość
Wysłany: 2005-06-20, 20:48   

star też mam turbo w trabim 1.1 g 30 od polo wstaw wielką chłobnice od audi 80 pasuje po małych modyfikacjach i bendzie ok!!!!

szkielu
Gość
Wysłany: 2005-06-21, 16:37   

a ma ktoś pomysł po za większą chłodnicą i dodatkowymi dziurami w atrapie na lesze chłodzenie 1.1 ??

macq
Gość
Wysłany: 2005-06-21, 17:04   

Proponuje zamiast borygo ciekły azot... :P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi