Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Olej Mixol, Lux 10, czy Superol?
Autor Wiadomość
WOWO
Gość
Wysłany: 2004-11-25, 17:40   

Jakie jest wasze zdanie na temat olejów do zwei-takta? Od pewnego czasu śmigam na Superolu i bardzo go sobie chwalę. Ma on pare zalet, słyszałem o jego jednej wadzie, ale chciałbym usłyszeć zdania innych.

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-11-25, 18:52   

Superol nie jest przystosowany do bezpośredniego spalania w cylindrach!
Gratuluję "dobrych" pomysłów.
Mixol - jak najbardziej, chociaż "2T" jest znacznie lepszy. Lux tez jest OK, ale co jakiś czas powinienes stosować przemiennie Mixol, albo 2T, aby oczyszczać z nagaru silnik. Lux bardziej kopci niż Mixol.

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-11-25, 18:59   

Castrol Super TT a w skrajnych przypadkach Orlen 2T Semisyntetic

Szkoda silników na Mixole i inne syfy, no chyba, że ktoś sie lubi bawić w czyszczenie nagaru...

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2004-11-26, 15:20   

Słyszał ktoś o dodawaiu rycyny do paliwa? Jest to szeroko stosowane w modelarstwie, a także kiedyś dodawało się oleju rycynowego do silników motocykli wyczynowych (dwutaktów). Kiedyś wspominał mi o tym Krysiek z Kwidzyna, teraz natknąłem się na książkę o modelarstwie i zacząłem się zastanawiać, czy nie zacząć stosować tego w miom trabie...

WOWO
Gość
Wysłany: 2004-11-26, 17:47   

Dlaczego uwazasz ze Superol nie jest przystosowany do bezpośredniego spalania w cylindrach? Wg. paru mechaników ktorzy niegdys jezdzili dwusuwami; Superol lepiej sie rozpuszcza w benzynie i ma właściwości powodujące oczyszczanie nagarów z silnika. Dawniej stosowało sie ten olej gdy nie było Mixolu i bił na głowe np. Lux 10, który jest traktowany jako olej produkcji wtórnej. (Superol był i niekiedy jeszcze jest stosowany do silników wysokoprężnych w celu oczyszczenia nagarów) Jednak trzeba go stosować naprzemiennie z innymi olejami, gdyż jest olejem "suchym". To jest ta jego niewątpliwa wada. Od czasu do czasu trzeba wlać Mixol albo i lepsze np. semisyntetyki 2T

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-11-26, 18:12   

Superol - jest olejem mineralnym przeznaczonym do smarowania silników wysokopręznych!
Na dodatek superol wystepuje w kilku odmianach (specjalne oznaczenie 2 literowe)
Jako olej jedno lub wielosezonowy itp.
Do 2taktów stosuje się oleje o innych właściwościach.

Sikor
Gość
Wysłany: 2004-11-27, 12:43   

No Jajer nie wiem. Zawsze byłem uczony, że jak już sie jeździ na luxie to nie wolno wlewac Mixolu i żadnego innego oleju samorozcieńczalnego właśnie po to żeby tego nagaru nie wypłukać i nie zatrzeć silnika. Znam kilka takich przypadków. Jeśli siechce przejść z luxu na taki olej trzeba to robić stopniowo.

Ja jeździłem już na luxie, mixolu, 2t semisyntheticu, a nawet probowalem pelnego syntetyka z orleny za 22,50/l. Ale najlepiej (najciszej i najmnije sie grzeje, nawet po remoncie) silnik chodził na oleju stihla do pilarek. Co prawda jest on drogi 19zł/l, ale wydaje mi sie że warto inwestować w ten olej.

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-11-27, 14:34   

Napisałem tak:
- co jakiś czas powinienes stosować przemiennie Mixol, albo 2T
To wydawało mi się zrozumiałe bez dodatkowego tłumaczenia. Nie miałem na mysli 10-cio letniego okresu eksploatacji na LUX-ie i nagłe przejście na inny olej, a przemienne stosowanie olejów.

Sorki że nezbyt jasno się wypowiadam.
Doświadczenia pozostawiam do realizacji we własnym zakresie.

Pozdrawiam.

Sikor
Gość
Wysłany: 2004-11-27, 14:50   

Ja to wbrew pozorom zrozumiałem :) Ale nadal uważam, że wypłukiwanie nagaru (w/g Ciebie co jakiś czas) wpływa niekorzystnie na żywotność silnika.

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-11-27, 15:04   

... a gromadzenie sie nagaru jest wyjatkowo kożystne dla silnika i ..... .
Proponuję zakończyć prowadzącą do niczego dyskusję.
Pozdrawiam.

PS
wszystkich zainteresowanych zachęcam do zapoznania się we własnym zakresie, na jakiej zasadzie jest oczyszczany tzw. "nagar" pod wpływem specjanych dodatków do oleju stosowanego w silnikach 2T.

Sikor
Gość
Wysłany: 2004-11-27, 15:18   

Czemu zakończyć?
To dlaczego, w książce od W353 Winnickiego jest pokazane mechaniczne czyszczenie nagaru z silnika? Przecież olejem jest łatwiej nie?

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-11-27, 22:37   

Castrol Super TT mineralny 29 zł za litr (w hurtowni jest za 22 zł)
Nagar usuwałem szczotką na wiertarce.

Arozo z Emowa
Gość
Wysłany: 2004-11-28, 06:27   

Słuchajcie nie tak dawno ludzie do swoich skarpet wlewali miksol s do baku i nie narzekali,a Wy cudujecie,a luxa to ja używałem do silnika w maluchu jak mi padła uszczelka i olej wyje***.Lać to co jest sprawdzode od x lat i nie ma nad czym się zastanawiać.

Sikor
Gość
Wysłany: 2004-11-28, 15:40   

Jak by ludzie posteowali tak jak mówisz, to na ulicach byłyby latarnie gazowe, a zamiast samochodów ludzie jeździliby bryczkami. Przecież to od lat sprawdzone, nie? Całe śzczęscie że tylko ty i mala ilosc osob reaguja w ten sposob na postep techniczny.

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2004-11-29, 17:44   

Ja uzywam "niedymiącego" Esso do motocykli sportowych (zalecany przez Suzuki). Nie wiem ile kosztuje bo dostałem w prezencie :]

pozDDRowienia

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi