Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] przegub sie sypnął :(
Autor Wiadomość
Marioonio
Gość
Wysłany: 2004-11-17, 18:40   

witam. w zwiazku z tematem mam pytanko co musze rozebrac zeby to ustrojstwo wyjac z piasty? zimno sie robi, w ksiazce jak zwykle nic nie ma, a ja chcialbym swoje dupsko dalej wozic ;)

Arozo z Emowa
Gość
Wysłany: 2004-11-18, 03:59   

Najlepiej zdejmij zacisk,tarcze ham.wachacz,tak aby piasta była luźno,skręć na maxa fajerą w prawo lub w lewo i wtedy to ch... wyjdzie.

blaz
Gość
Wysłany: 2004-11-18, 12:20   

ee tam . OPdkrec mocowanie McPhersona i nakrętke od piasty i wystarczy żeby wylazło

Marcin
Gość
Wysłany: 2004-11-18, 12:21   

Nie potrzeba zdejmować tarczy i zacisku, by zdemontować Wahacz. Potrzebujesz dwa klucze chyba 22, by zdjąć nakrętki kotrujące, potem śruba trzymająca czpień przegubu kulistego nie pamiętam rozmiaru i na koniec śruba trzymająca wahacz przy sankach. Roboty jest na góra 15 min. Wyciągasz wahacz i idziesz z nim do regeneracji. W Warszawie jest taki zakaład na ulicy Śniadeckich. To taki mały zakąłdzik jak idziesz przy filarach. Koszt to 60zł, czas realizacji 1 dzień.
Pozdrawiam
Marcin Wawer

Marcin
Gość
Wysłany: 2004-11-18, 12:27   

Oj wypowiedziałem się na temat nie tej części co potrzeba;)
Jeżeli chesz wyciągnąć całą półoś to nie można zapomnieć o spuszczeniu oleju ze skrzyni. Po wyciągnieciu czpienia z piasty drugi koniec nadal jest w skrzyni, nie powinien ciężko wychodzić, ale z tymjest różnie. osobisie uważam, że pierdolenia jest coniemiara i na ulicy tego nie zrobisz. Jeżeli chodzi o warsztat, któy ci to zregeneruje to ten co podalem powinien sobie z tym poradzić.
Pozdrawiam

blaz
Gość
Wysłany: 2004-11-18, 14:26   

ja robilem na ulicy i nie było żle 15 to sie zgodze, ale trzeba jeszcze wybić z półosi stary przegób i wbić nowy do czego potrzebne bedzie imadło. Kolega pisze o przegubie wiec nie wiem po co ma chodzić z wachaczem do regeneracji:).

Mantrak
Gość
Wysłany: 2004-11-22, 16:34   

Już się zapotałem się, o który rpzegub w końcu chodzi. Czy ma problemy z przegubem kulistym w wahaczu czy z przegubem w półosi. Jeżeli o tym pierwszym ,to musisz iść z całym wahaczem do regeneracji. Można się bawic samemu w wybijanie go, ale czy warto?!
Pozdrawiam

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-11-22, 18:52   

Swożnie, wahacze, przeguby, śrubki, nakrętki i imadła - jakie to wszystko skomplikowane. Przesiadam sie na rower z ogrzewaniem postojowym. :)

Pozdrawiam.

Marioonio
Gość
Wysłany: 2004-11-23, 14:51   

witam ponownie. otóż chodzi mi o przegub ten przy piascie kola - na półosi. A konkretnie chodzi mi o to czy jutro pod blokiem uda mi sie to zrobic bo i tak juz wydalem z wielkim bolem 190 PLN na nowy-regenerowany :(

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-11-23, 21:43   

Hmm, pod blokiem powiadasz? Pogoda nie sprzyjającą, ale.. jak weźmiesz do pomocy kogoś kto pewną ręką i młotkiem będzie wiedział w co stuknąć, aby przegub zszedł z półoski. Następnie wbić nowy i wszystko zmontować to jest do zrobienia.
Jeśli chcesz robic sam na dodatek pierwszy raz to musisz się uzbroić w cierpliwość.
Odkręcasz centralną nakrętkę, następnie koło, aby wysunąć półoske z piasty musisz odkręcić stabilizator od wahacza, w dalszej kolejności albo swożeń, albo wahacz od sanek.
Teraz czynność bardzo nie wygodna, lecz możliwa do wykonania - wyjmujesz całą półoś z kielichem (pamietaj spuścić olej ze skrzyni)... i teraz już pójdzie szybko :) montujesz półoś w imadle, zbijasz stary - wbijasz nowy przegub i zaczynasz montaż.

Można wybić sam przegób z półośki (nie trzeba spuszczać oleju ze skrzyni), ale jest to czynność bardzo niewygodna szczególnie pod blokiem zimą.

Życze powodzenia i mimo wszystko namawiam na poszukanie garażu na dwie godziny.

PS
Nie zapomnij nałożyć odpowiedniego smaru, przy okazji wymień smar na krzyżaku, a może i olej w skrzyni. W opisie pomijałem rozmontowanie osłon gumowych - wydaje mi się że to jest jasne. Jak też podniesienie i zabezpieczenie auta.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi