Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1,1] ogrzewanie
Autor Wiadomość
tomek bajzel
Gość
Wysłany: 2004-10-14, 05:40   

napiszcie mi czy to normalne aby w tak ciepłe dni jakie bywają teraz moje 1,1 miało gorsze ogrzewanie jak kiedyś mojego ojca 601?coś mi chodzi po głowie że mam walnięty termostat,czy to jest napewno to?

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-10-14, 08:56   

Jezeli jezdzisz na krotkich dystansach to faktycznie moze to byc wina termostatu - nie zamyka duzego obiegu jak jest niedogrzany silnik. Druga przyczyna moze byc zapchany zawor wymiennika ciepla.

tomek bajzel
Gość
Wysłany: 2004-10-14, 12:05   

o jakim wymienniku ciepła piszesz?

tomek bajzel
Gość
Wysłany: 2004-10-14, 12:06   

czy chodzi ci o nagrzewnicę?

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-10-15, 08:05   

Wymiennik to nagrzewnica.
Też ostatnio zastanawiam się nad ogrzewaniem w wartburgu moim i ten zaworek też bym musiał sprawdzić i całą drożność nagrzewnicy.
Wydaje mi się także że nie bez znaczenia jest też to że w obieg jest włączony reduktor gazowy przez który woda przepływa z mniejszymi oporami (tak przypuszczam) niż przez nagrzewnice.
Masz gaz? Może razem dojdziemy do przyczyny niedogrzewania

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-10-15, 09:34   

Gaz zdecydowanie zmniejsza wydajnosc ogrzewania. Chcialem kiedys wstawiac nawet jakis zawor regulujacy przeplyw przez parownik, ale braklo czasu i checi.

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-10-15, 10:29   

Ja chyba zrobie jakąś zwężkę bo mrozów narazie nie ma a jedynie przymrozki a ja po ponad 30km jeździe do Katowic dalej się trzęse z zimna. Nawet w maluchu miałem lepsze ogrzewanie.

picek
Gość
Wysłany: 2004-10-15, 10:29   

Musicie chyba mieć źle zamontowane podgrzewania parowników. Widziałem kilka trabantów z gazem i każdy ma z innego miejsca zrobioną wcinkę do podgrzewania parownika. Ja po założeniu gazu nie zauważyłem spadku wydajności ogrzewania. Wręcz przeciwnie auto w kabinie szybciej mi się nagrzewa. Tłumaczę to tym, że gaz ma wyższą temperaturę spalania.

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-10-15, 10:33   

Temperature silnika masz wyższą przy jeździe na gazie? Bo ja na tej 4ro diodowej skali wskaźnika nie jestem w stanie tego stwierdzić.

tomek bajzel
Gość
Wysłany: 2004-10-15, 12:09   

u mnie na tej skali po przejechaniu ok. 5-7 km zapala się dopiero żółta choć mam w tej chwili przysłonięte 3 z 4 otworów na grillu.po ok. następnych 5-7 zapala się jedna z zielonych i tylko ona się pali.gazu nie mam, więc myślę że to będzie sprawa termostatu.

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-10-15, 12:15   

Żółta mi się zapala po ok kilometrze. Potem zielona, i sama zielona świeci się już po ok 2 km. A z nawiewu dmucha zimnem...
Pewnie masz termostat uszkodzony

tomek bajzel
Gość
Wysłany: 2004-10-15, 13:28   

też tak sądzę i pomału się utwierdzam.dzięki postaram się to zbadać

Andrzej
Gość
Wysłany: 2004-10-16, 17:19   

A moim zdaniem to nie termostat , tylko nagrzwnica, bo jakby termostat nie otwierał duzego obiegu, to by sie zaraz grzał Trampek. Jesli wieje chłodem, to moim zdaniem nagrzewnica.Wysuncie nagrzewnice, zobaczcie czy goraca, jak goraca, to moze np wina ciegieł co to otwieraja przesłone w srodku trampka - te druciane ciegła czasem z spadaja z tych metalowych.

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-10-16, 17:54   

Andrzej ale my tu o dwóch odzielnych problemach mówimy. A nie wziąłeś pod uwagę też tego ze termostat może być uszkodzony - cały czas otwarty.
A jeśli wieje chłodem a ktoś ma 3 obiegi - tzn: chłodnice, nagrzewnice i reduktor to trzeba sie temu przyjżeć. U mnie ciecz chłodząco-nagrzewająca ma do pokonania dużo kródsza drogę przez reduktor niż przez nagrzewnice i ztąd problem. Problem wsumie wyjaśniony tylko musze zrobić jakiś zawór na obiegu od reduktora żeby uregulować przepływ cieczy w układzie

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-10-18, 11:23   

Ja myslalem zamontowac zawor hydrauliczny - kulkowy (mniej narazony na drgania).

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi