Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapasówka w bagazniku
Autor Wiadomość
Mateusz "Szychol
Gość
Wysłany: 2004-10-01, 19:39   

Witam, i zwracam sie do was z pytaniem:

Jak przymocowac kolo zapasowe w bagazniku?
Bo tam jest o takie wglebienie na nie i jak wsadze w to wglebienie to ok, ale jak gdzies rusze to juz sie wywala kolo, czym to jest mocowane prosze pomozcie

A tak PS do jakiego bezpicznika podpiac radio?( chodzi o zasilanie)

DDR !

Mally2105
Gość
Wysłany: 2004-10-01, 21:03   

zwykly skorzany paseczek...mocuje kolo do takiego uszka pod tylna polka...
bezpiecznik- ze stalym plusem,czyli klakson,awaryjne itp...chyba 2 od prawej,ale pewien nie jestem

Qbs
Gość
Wysłany: 2004-10-01, 23:12   

Ja sobie polozylem kolo na plasko i zbudowalem polke, ktora je zakrywa. Nie ma z tym zadnego problemu bo bagaznik jest dosyc gleboki wiec duzo miejsca nie ubedzie, poza tym pod ta polka sa rozne duperele ktore normalnie sie walaja po bagazniku, generalnie teraz mam pozadek i lepsza ergonomie :-)

Pozdrawiam =]

Grzesiek
Gość
Wysłany: 2004-10-02, 18:34   

Ja przpiąłem koło pasem gumowym,tym od bagażnika dachowego.A radia maja już wbudowany bezpiecznik,więc można spokojnie się podpiąć prosto pod akumulator.

Mateusz "Szychol
Gość
Wysłany: 2004-10-03, 05:52   

Bezpiecznik ma, ale jesteś pewien że mi radia nie rozwali?

Grzesiek
Gość
Wysłany: 2004-10-03, 08:52   

Ja tak mam założone u siebie i nie ma żadnych problemów.Radio czerpie troche prądu,zwłaszcza jak głośniej gra i byś niepotrzebnie obciążał resztę instalacji.A przewody załóż conajmniej 1,5 mm2

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-10-03, 10:19   

Mozna podpiac pod akumulator - kup sobie oprawke na bezpiecznik, nie rezygnuj z zabezpieczenia. Łatwiej wymienic bezpiecznik na przewodzie, jak ten w radiu.

Zasada jest to ze kazdy odbiornik ktory powoduje duze obciazenie podlacza sie pod bezpiecznik!

trabi23
Gość
Wysłany: 2004-10-03, 10:41   

poza tym dla bezpieczenstwa radia powinien byc.... a oprawka kosztuje ok 3zł takze koszt niewielki a moze uratowac sprzet...

cinek
Gość
Wysłany: 2004-10-06, 22:40   

nie wprowadzajcie ludzi w błąd! KAŻDY odbiornik elektryczy (poza małymi wyjątkami) musi posiadać zabezpieczenie.
i nie ma zanaczenia jakie powoduje obciążenie. podłączając radio do akumulatora musisz umieścić bezpiecznik w jego sąsiedztwie. po cholerę martwisz się o radio, gdy może przetrzeć się kabel i sfajczy Ci się fura?

matu
Gość
Wysłany: 2004-10-14, 09:31   

Co do kola... ktos moze ma podpiete kolo zapasowe POD samochodem w koszu? Widzialem takie rozwiazanie w samochodach francuzkich i jest calkiem ok- wiecej miejsca w bagazniku. Jesli ktos by mial taki patent to jak to jest zrobione- zwykla sruba czy jakis bardziej wyrafinowany sposób

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2004-10-14, 09:48   

najlepiej wyspawać sobie krzyżakowy koszyk w który wkładasz koło. Koszyk przykręcasz do podłogi. Takie rozwiązanie było przedstawione w czasopiśmie Zrób sam w latach 80-tych ;-) . Praktyczna rzecz, myslę, czy nie zrobić sobie takiego czegoś...

Jarema Błaszczak
Gość
Wysłany: 2004-10-20, 16:06   

Przy okazji witam na forum.
Ja mam koło podwieszone i bardzo sobie chwalę. Też mnie denerwował oryginalny patent, jak wymieniłem pasek po zerwaniu to urwała sie blaszka. Chciałem zrobić tak jak Qbs, nawet zdobyłem oryginalną pókłę z kombika ale to też jest do dupy bo trzeba wszystko z bagażnika wywalać. Kosz, fajny patent, ja na to nie wpadłem. U mnie koło wisi tam, gdzie jest bak w polo, do mocnego płaskownika na końcach przyspawane są dwa pręty, które wchodzą w dwie dziury naskos w feldze a w środku jest przyspawana gruba sruba, która przechodzi przez środek koła,dziurę w podłodze, sporą podkładkę i nakrętkę z zabezp.
Bezpiecznik 8 (licząc od lewej) to +30 czyli zawsze na nim jest napięcie, można spokojnie podpiąć kabel ( przekrój żyły min 1,5mm kw)do dolnego zacisku i przez bezpiecznik kablowy zasilić radio. Ten bezpiecznik fabrycznie powinien mieć 8A a radio raczej na pewno wymaga mniej (dlatego drugi bezp kablowy). Po co ciągnąć kabel do aku skoro do bezp. 8 idzie 3 albo 3,5 mm kw.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi