|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
[FAQ] Najczęściej zadawne pytania - odpowiedzi, porady |
| Autor |
Wiadomość |
toudy
Gość
|
Wysłany: 2004-10-10, 10:33
|
|
|
Zanim bedziesz chcial zadac pytanie sprawdz tu :
Trabant 1.1/1.3
Skrzynia 5-biegowa
Klopoty z gazem
Torpeda 353
Inne silniki
Inne
schemat do webasto
Konserwacja
Malowanie
Trabant 601
- Ustawianie zaplonu
Jeśli chodzi o kabelki co idą to tego kółeczka na wale, to podłączasz 3 kable kończące się malutkimi samiczkami. W kolejności ruchu wskazuwek zegara: czarny, zielony, brązowy.
Jeśli chodzi o czarne pudełko, to brązowy (zakończony kółeczkiem) idzie na masę.
Z pudełka wychodzą jeszcze 3 kable zakończone kółeczkami do połączenia z cewkami. Jeden podłączasz pod 15 (1 kabel pod 2 cewki), pozostałe 2 pod 1 (dla każdej cewki osobny kabel). Nie pamiętam kolorów, bo nie mam samochodu pod ręką.
Rafał
Pare dni temu tez to przerabialem :) Zrobilem to w ten sposob...
Wykrecilem swiece i wsadzone w fajki polozylem na obudowie tak, aby mialy styk z masa. Nastepnie obracalem walem obserwujac moment przeskoku iskry. Wtedy mierzylem suwmiarka glebokosc polozenia tloka (przez otwor na swiece). Obracajac dalej walem, mierzylem ile jeszcze tlok sie przesunie do gory, do swojego max gornego polozenia (fachowo chyba sie to nazywa GMP - Gorny Marty Punkt). Wyprzedzenie zaplonu powinno sie zawierac w granicach 2-2,5 mm przed GMP. Jesli jest inna wartosc, to bawisz sie od poczatku, obracajac przy tym plytka przerywacza w jedna lub druga strone, tak aby uzyskac prawidlowa wartosc wyprzedzenia...
Powodzenia! :D
forum CT
Witam! Ja zmieniłem zapło na elektronika i jestem zadowolony. Ustawia sie wg. prościej ( i to domowymi sposobami). Potrzebny sprzęt: suwmiarka, żarowka, kabelki z krokodylkami(dla wygody). Wykręcamy swiece, podłączamy żarówka do cewki (do tych śrubek po bokach). Suwmiarką mierzymy położenie tłoka (taki płaskie coś wystaje od dołu suwmiarki i to wkładamy do cylindra przez otwór świecy suwmiarke opieramy na głowicy) Ustawiammy tłok 3mm (dla elektronika) przed ZZ. Otwieramy aparat, popuszczamy śrubki po bokach (te tzymajace całą blaszke, anie płytke elektr. Przekręcamy płytką w max w prawo (żarówka powinna się zaświecić- jesli nie to podłacz do dugiej cewki) powoli obracamy w lewo (wał stoi nie ruchomo) w momencie gdy zgaśnie dokręcamy śubki. Obacamy wałem swieci-gaśnie i mierzymy położenie. Jesli ok to drugi tez bedzie ok (i tak nie ma mozliwosci regulacji). Odpalamy....
forum CT
- ustawianie zapłonu 601
- Jak "udoskonolic ogrzewanie w 601
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|