|
traban - pickup |
| Autor |
Wiadomość |
Paweł H. Franzke :)
Gość
|
Wysłany: 2005-08-04, 10:03
|
|
|
Zastanawiam się nad przeróbką trabanta na pickupa. Myślę, żę dużo łatwiej byłoby z wersją kombi z silnikiem polo z racji mocniejszego silnika.
Czy ktoś o tym myślał albo nawet się tym zajął? Macie jakieś rady? |
|
|
|
 |
Paweł H. Franzke :)
Gość
|
Wysłany: 2005-08-04, 10:07
|
|
|
| przperaszam za to zamieszanie z podwójnym postem, cos mi sie schrzanilo |
|
|
|
 |
radzieckii
Gość
|
Wysłany: 2005-08-04, 10:20
|
|
|
| Pewnie najwięcej na ten temat powie Ci Cukier, bo chyba ma w tym temacie jakieś doświadczenia :)) |
|
|
|
 |
mefisto666
Gość
|
Wysłany: 2005-08-04, 18:23
|
|
|
| niom piszcie i dajcie jakies fotki bo mnie to tez ciekawi :) |
|
|
|
 |
Spiderman_2005
Gość
|
Wysłany: 2005-08-04, 19:13
|
|
|
| widze ze nie tylko ja mam takie plany (tyle ze mnie to 601 bardziej interesuje) :} ja mam kilka fotek jak znajde troszQ czasu to zamieszcze... pozruffka :] |
|
|
|
 |
Spiderman_2005
Gość
|
Wysłany: 2005-08-05, 13:43
|
|
|
obiecalem, wiec jestem (oczywiscie razem z fotkami), oto kilka z nich: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
te dwie ostatnie fotki dotycza tego ogloszenia, niestety juz nieaktualnego wiec niemozna wyslac wiadomosci wlascicielowi (i troszke potpytac :()ale jezeli to komus pomoze to prosze...
dobra to by bylo na tyle...
:] jakby ktos sie zato zabral to bardzo prosze o swoje relacje np. trudnosci napotkane w budowie, lub rejestracji (jak kupie w koncu tego trabika to tez mam zamiar sie za to zabrac :P) no i oczywiscie jakies fotecki :D (robione takze w trakcie budowy)
ps. w rejestracji moga sie czepiac ze tylnej scianki niema, moznna to zalatwic tak jak pisalem juz w innym temacie, a mianowicie mozna zrobic swego rodzaju klatke bezpieczenstwa i do rur za siedzeniami mozna przyspawac ta scianke z okienkiem :] wymyslilem ten patent, jak sie dowiedzialem ze moga miec jakies pretensje w rejestracji :P jak myslicie takie cos przejdzie?? :> |
|
|
|
 |
Spiderman_2005 / Karaś :)
Gość
|
Wysłany: 2005-08-09, 09:50
|
|
|
| czyzbym tylko ja mial fotki trabiego pickup'a? |
|
|
|
 |
Pylbas
Gość
|
Wysłany: 2005-08-09, 10:48
|
|
|
| tylko coś tych fotek nie da się obaczyć :( Mnie wrzuca spowrotem na forum. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2005-08-09, 11:30
|
|
|
oki sprubuje jeszcze raz a jak niewyjdzie to linki podam:
1
3
5
7
9
11
13
15
17
19
ogłoszenie), niestety juz nieaktualnego wiec niemozna wyslac wiadomosci wlascicielowi (i troszke potpytac )ale jezeli to komus pomoze to prosze...
Ps. jakby niedzialaly to dam linki :) |
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
 |
xiędzu
Gość
|
Wysłany: 2005-08-12, 12:12
|
|
|
witka
kiedyś też chciałem zrobić sobie pickupa ale... urodził się synek, za miesiąc będzie córka do kompletu a dzieci na pace przewozić nie wolno :)
ale jak planowałem to wiele rzeczy się dowiedziałem i stąd parę moich uwag
1. na zdjęciu o adresie http://www.freewebs.com/parkour_c/1099580506.jpg
widać wyraźnie dlaczego lepiej przerabiać kombi - ten ze zdjęcia jest przerobiony z limuzyny o czym świadczy rozpórka między nadkolami w "bagażniku" której nie ma w kombi - taka rura na pace psuje cały efekt pickupa
2. co do technicznych niuansów co i jak wykonać nie będę pisał bo każdy ma swoje pomysły a ja nie jestem wybitnym znawcą np spawania więc rób jak uważasz byle z głową
3. teraz sprawy "prawne" - myśląc o przeróbce od początku chciałem mieć porządek w "papierach" żeby niebiescy nie czepiali się mnie przy kontroli czy diagności przy przeglądzie - udałem się więc do urzędu komunikacji i po wielu rozmowach uzyskałem takie informacje:
- nie można "normalnie" zarejestrować przeróbki samochodu osobowego na ciężarowy (a pick-up jako typ nadwozie figuruje tylko w urzędowym spisie typów nadwozi pojazdów ciężarowych)
- można to obejść zmieniając wpis nadwozie kombi na wpis nadwozie inne (ostatni punkt spisu nadwozi pojazdów osobowych)
- nie zmieniaj mas własnej ani całkowitej ( jak będą twierdzić że pikap jest lżejszy o wycięte elementy to mów że tak ale jest cięższy o wzmocnienia nadwozia
- zmień tylko liczbę miejsc z 4 na 2
- zanim zaczniesz ciąć zorientuj się u siebie jak to wygląda u ciebie bo w łodzi żądają opini rzeczoznawcy że przeróbka nie zagraża bezpieczeństwu na drodze - koszt ok 150zł i rzeczoznawca z którym rozmawiałem chciał żeby wszystkie spawy robił spawacz z uprawnieniami (miałem mu dać nr tych uprawnień i kontakt żeby mógł sprawdzić czy faktycznie on spawał)
tak wyglądało to ok roku temu w łodzi - ogólnie wszystko jest do przeskoczenia i w sumie koszta nie wysokie jak za święty spokój
a robiąc pikapa chciałem nim jeździć a nie trzymać w stodole na pokaz jak ktoś przyjedzie :)
oczywiście można nic w papierach nie zmieniać ale jest to ryzyko...
postrofizga i powodzenia w cięciu :) |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2005-08-12, 12:34
|
|
|
| dzieki za info :) |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2005-08-12, 12:39
|
|
|
| jezeli ktos umie dobrze spawac to moze sie przejsc do warsztatu z uprawnieniami i za 0,5 L umowic sie z gosciem ze sam pospawasz a on tylko sprawdzi i bedzie ze to niby on robil jakby co :P (bedzie taniej :) a to tylko dla tych ktorzy umieja dobrze spawac :( |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2005-08-15, 12:40
|
|
|
| ehhh... i tu tez jakos spokojnie sie zrobilo... |
|
|
|
 |
mefisto666
Gość
|
Wysłany: 2005-08-16, 00:09
|
|
|
| niom ja czekam na jakies ciekawe pmysły i nic nie widze narazie ten zułty mi sie podoba |
|
|
|
 |
|
|