Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Witam i jak to jest z bębnami ?
Autor Wiadomość
Maciek Szymański
Gość
Wysłany: 2004-09-20, 11:28   

Witam wszystkich Trabanciarzy !

Od wczoraj jestem posiadaczem Trabanta 601 jak w sig'u. Wóz stał w garaźu przez 2 lata i oczywiście stoją w nim hamulce i zwrotnice - poza tym wszystko gra - udało mi się przyjechać z Błonia do Warszawy. W związku z hamulcami mam następujące pytanie. Jak jest z demontaźem pist/bębnów - muszę dostać się do wszystkich hamulców, zdjąć szczęki, cylinderki i doprowadzić wszystko do ładu. Czy potrzebny jest do tego ściągacz ? Jeżeli tak, to czy wsytarczy zwykły łapowy, którym można złapać za brzeg piasty, albo taki przykręcany na śruby koła ? Z zewnątrz piasta nie ma ,,szyjki'' z nacięciami do ściągacza (rocznik '90 - tył na sprężynach śrubowych).

Grzesiek N.
Gość
Wysłany: 2004-09-20, 11:40   

O ile się nie myle to te roczniki nie potrzebowały sciągacza, nie?

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-09-20, 11:48   

Zgadza się, sciągacz do piastw tym roczniku nie jest potrzebny.

Jednak bęben może trzymać korozja. Odkręcając centralne nakretki zdejmiesz bęben razem z piastą, a potem będziesz sie martwił jak to rozdzielić. Piasty i tak musisz zdjąc, aby dostać sie do szczęk i cylinderków.
Powodzenia

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-09-20, 19:41   

A bęben jest przykręcany do piasty śrubą M6 między szpilkami Raczej ciężko jest zdjąć bęben razem z piastą Ale może się udać

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-09-20, 20:09   

Raczej ciężko jest zdjąć bęben razem z piastą Ale może się udać

Nie rozumiem czemu nie miłoby się udać. Wielokrotnie tak zdejmowałem i twierdzę że łatwiej zdjąć wraz z piastą niż sam, jesli przyrdzewieje do niej.

Żywym przykładem że się da jest trabant polo, gdzie z tyłu jest tylko bęben zespolony i tylko jedna centralna nakrętka. Szpilki do koła są wprasowane w bęben. Wygląda (w przybliżeniu)tak jak bęben z piastą od 2takta. Dodam że można zamiennie wstawić piastę i bęben od 2takta.

Proszę nie brać pod uwagę wypowiedzi poprzednika bo jest ne zgodna z rzeczywistością. Zaznaczam że swą wypowiedzią nie mam zamiaru wywoływać wojny.
Napisałem to w wyniku własnych doświadczeń
Jeśli się mylę to oczekuję rzetelnej dyskusji.
Pozdrawiam

Maciek Szymański
Gość
Wysłany: 2004-09-21, 10:52   

Dzięki za informacje.
No więc tak. Piasta z bębnem zeszła bez problemu (pomijając długą rurę niezbędną do odkręcenia nakrętki piasty). Z bębnem było gorzej, bez prasy nie poszedł. W środku wszystko wyglądało zadziwiająco ładnie. Stał jeden cylinderek - wymieniłem na nowy, drugi rozmontowałem, oczyściłem, oczyściłem bęben i wszystko gra. Trabant hamuje bez ściągania, ale i tak zajrzę do pozostałych kół. Nie jestem zresztą pewien, czy tły wogle hamuje.

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-09-21, 14:48   

Wcale nie mam zamiaru wojować Po prostu w momeńcie gdy w bębnie powstaje rant (naturalne zużycie ) przy zdejmowaniu bębna szczęki zaczepiają o ten rant i trudno go zdjąć
Najważniejsze że Maćkowi się udał a reszta (jak to mówią )to pikuś
Pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi