Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Alternator Zagatka
Autor Wiadomość
qba_601
Gość
Wysłany: 2005-08-03, 13:50   

witam

mam problem a nawet dwa to znaczy mama 2 alternatory :P i oba sa dziwne jak swiat rabarbaru w wazie z dynastii wan tai

otoz pierwszy ma takie halo ze na jalowych niby wsio ok 14,4 tylko sie cieszyc wrecz, ale za to powyzej 1100 obr/min dostaje glopawki i nie wie co z soba zrobic tzn daje od 13 do 16,8 V !!! hehe zamienia sie w elektrownie i co by bylo smieszniej napiecie skacze tak jakby regulator napiecia byl skopsany , a nie jest ... bo nie mozliwe zeby 5 zwyklych i jeden elektroniczny nadawaly sie na kilo.

a z drugim jest tak... zupelnie inna bajka ... po przekreceniu zaplonu sieci sie kontrolka ladowania jak pan przykazal , ale tu kolejna hydrozagadka po przekreceniu na rozruch gasnie ale juz sie nie zapala !!!! no i oczywiscie nie laduje wogule, diody ok regulator i szczotki ok . po zgaszeniu silnika kontrolka nie zapala sie ?!?!? choc powinna . jak autko sobie postoii pare godzin kontrolka ozywa i znowu sie zapala do pierwszego uruchomienia . a zeby bylo weselej podczas jazdy < niestety musialem jezdzic bez pradu > raz na jakis czas alternator ozywa doslownie na ulamek sekundy tzn. daje prad i znika :P

co to ??? wie ktos ??

i jeszcze jedna kwestia ... to z koleii do wynalazcow ... czy ktos zalozyl bez wiekszego druciarstwa alternator inny niz IFA do trabanta 1,1 tudzierz 1,3

serdecznie pozdrawiam

macq
Gość
Wysłany: 2005-08-03, 19:41   

w drugim sa skopane uzwojenia w pierwszym nie wiem- mi spalilo radio bbylo 17v ale wymienilem regulator na nowke i jest ok [elektronik]. Spróbuj może diody w pierwszym sprawdzic

qba_601
Gość
Wysłany: 2005-08-04, 22:58   

pierwszego jeszczenie rozgryzlem a co do drugiego to ......... uzwojenie miodzio :P i badz tu panie madry dostal jedna diode uzywana bo nowych brak :( i kondensator ale dziala zobaczymy jak dlugo

macq
Gość
Wysłany: 2005-08-05, 07:07   

Na pewno nie ma przebicia na mase? Mierzyłeś omomierzem? Jeśli diody są ok i uzwojenie to do jasnej tam sie nie ma co już popsuc :o (najwyzej szczotki albo regulator)

picia353
Gość
Wysłany: 2005-08-06, 00:07   

altermatorek od golfika II pasuje bez 'większych' problemów:P

przyjedz domnie to my ci tu złozymy z dwóch złych trzy dobre :P

robak
Gość
Wysłany: 2005-08-08, 20:39   

a tam... ja mialem zakladane kilka regulatorow i zaden z trabantowych nie byl dobry. dokladnie to chyba 4 byly i dalej bylo zle. potem zalozony mialem od kaszla ale sie sfajszyl po jednym dniu, teraz mam od big fiata (regulowalny) moge sobie w aucie zrobic od 6V do 24V :D obecne ustawienie powoduje ze na wlaczonym silniku mam 14.2 - 14.4V i juz mi pradu nie brakuje na nic.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi