|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
[1,1] Hamulce nie hamują |
| Autor |
Wiadomość |
Marcin
Gość
|
Wysłany: 2004-09-01, 21:00
|
|
|
| Zabrałem się za wymianę tarcz i klocków w Trabiku kumpla. Przy okazji rozebrałem cały zacisk przeczyściłem i wymieniłem wszystkie uszczelki, nasmarowałem specjalną pastą i złożyłem na nowo. Przewody wymieniłem gumowe oraz metalowe. Wszystko skręciłem do kupy i zabrałem się na odpowietrzanie. Przy okazji wymieniłem cały płyn hamulcowy w układzie i pozmieniałem odpowietrzniki na nowe. Zacząłem tak jak należy, czyli od prawego tylniego koła i tak dookoła dwa razy przeleciałem. Pedał zrobił się twardy i już tak w połowie ciężko się wciska. Nigdzie nie było wycieków. Więc pozakładałem koła i ruszyłem sprawdzić. Tu pojawia się problem. Koła nie dają się zablokować, z piskiem nie zahamuje, a droga hamowania z nawet 30km/h jest tragiczna, a powinien w miejscu. Wiem, że tarcze i klocki powinny się dotrzeć, ale nie powinien być chyba aż taki efekt. Koledzy pomóżcie, co może być przyczyną? Pompa była sprawna przed wymianą, teraz też całkiem nieźle "sika" przez odpowietrznik. |
|
|
|
 |
Stanisław Kudyba
Gość
|
Wysłany: 2004-09-02, 07:51
|
|
|
| Odpowietrzanie zaczynam zawsze od pompy potem dopiero prawy tył A może coś z tymi reduktorami siły hamowania ?(te dwie bombki na przewodach pod spodem) |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2004-09-02, 14:55
|
|
|
Sprawdź czy pompa nie jest "podparta".
To znaczy czy jest luz na pompie. Jeśli nie to wyreguluj długość popychacza. Powinno pomóc.
Ważne są też tylne cylinderki, samoregulatory szczęk, oraz stan okładzin i wyregulowanie hamulca ręcznęgo. Nie wspomnę o pompie hamulcowej, a ona też potrafi płatać figle.
Pamiętaj że w 1.1 jest układ krzyżowy hamulców.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
gonzo
Gość
|
Wysłany: 2004-09-02, 15:04
|
|
|
nie ma sie co łamac poprostu masz hamulce do zwalniania a nie do hamowania
powodzenia w walce |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|