Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[(S)] gdzie kupić prowadnicę do szyby?
Autor Wiadomość
Olek
Gość
Wysłany: 2004-08-12, 13:32   

Przerdzewiała mi prowadnica szyby w drzwiach w Trabim 1.1 Ta listwa metalowa na dolnej krawędzi szyby. We wrocławskich sklepach tylko zwodzą mnie czekaniem na następną dostawę, a trabi stoi z dziurą w drzwiach.
W Motireksie już pytałem, nie ma szans.
Przeszukując forum też nie znalazłem źródła.
Poradźcie proszę, gdzie to można kupić?

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-08-12, 16:48   

Nawet w Zwickau nie sprzedawali prowadnic osobno...

Najlepszym rozwiazaniem to znalezc zdrowa szybe np. na szrocie i calosc wymienic.

Bobi
Gość
Wysłany: 2004-08-12, 17:26   

Jak kolega wyzej napisal - przejedz sie po pobliskich szrotach - ja potrzebowalem samej szyby (wyjeli mi radio) ale kupilem razem z prowadnica za 20 zeta. Wymiana calosci = 15 min roboty.

Jakubek
Gość
Wysłany: 2004-08-13, 09:20   

Kolega Pegaz z Warszawy miał ostatnio podobny problem z szyną szyby i kupił nową (szynę) w sklepie na Nowolipkach. Nie mam pojęcia ile kosztowała, ale wiem że się strasznie napocił z włożeniem w nią szyby :-)

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-08-13, 13:08   

prowadnica to jest to w czym "jeździ" szyba czyli tam gdzie jest uszczelka gumowo filcowa która jak jest zużyta powoduje upierdliwe wysysanie szyby :)

Olek
Gość
Wysłany: 2004-08-13, 15:36   

Wiesz 8-) też mi się tak zdawało z tą "prowadnicą" aż zacząłem jej szukać. W sklepie mają to pod nazwą "prowadnica" i wtedy wiedzą o co pytasz. Jeśli się przyjżeć to jest to w sumie usprawiedliwione. W tej listwie trzymającej szybę są dwie prowadnice do rolek ramion podnoszących szybę. Jedna z tych prowadnic mi się urwała i ramię sobie zaczęło wyskakiwać. Druga co prawda się trzyma ale na lini styku z rolką korozja dokonała perforacji balachy. Do tego ścianka rynienki w której tkwi szyba, od strony zewnętrznej (tam ścieka woda przedostająca się między szybą a uszczelką), w połowie także składa się z dziur.

Dziękuję za namiary na sklep warszwski. Akurat mam kogoś kto stamtąd jedzie do Wrocławia więc może już jutro będę miał upragniony :) element.
Co do szrotów to nawet nie próbowałem bo skoro u mnie przerdzewiało to pewnie większość prowadnic w Trabach wygląda podobnie.

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2004-08-13, 18:17   

U mnie drzwi w środku pod tapicerką wyglądają jak nowe: widać kwestia trabanta, i tego, czy ciekła woda przez uszczelki...

ecik1
Gość
Wysłany: 2004-08-13, 22:31   

zrobic samemu ja tak mam

Olek
Gość
Wysłany: 2004-08-14, 05:01   

Można zrobić samemu tylko gietarka czy cuś potrzebna itd. Myślałem o tym na początku ale ten rowek na rolki... za trudny dla mnie.
Samemu wolałbym wymienić gumy w uszczelkach żeby się woda do środka nie lała tylko nie rozumiem jeszcze jak one są zespolone z drzwiami.
Czeka mnie z resztą jeszcze mnóstwo. Jeden amortyzator z przodu już nic nie tłumi, hamulce tylne już rok temu nie przeszły kontroli, itd. Jeszcze ostatnio silnik zaczał się dusić przy przyspieszaniu także zabawy sporo jak dla mnie.

qba_601
Gość
Wysłany: 2004-08-29, 11:11   

koszt takiej prawoadnicy nowe w wawie dorabianej na zamowienie sklepu to jest kolo 30 pln

elixir
Gość
Wysłany: 2004-08-29, 18:29   

moze ja to mam... sprawdze i sie odezwe

Olek
Gość
Wysłany: 2004-09-06, 20:46   

Dzięki. Już dawno za pomocą znajomych zakupione na warszawskich Nowolipkach i dostarczone do Wrocławia. Trochę byłem zaskoczony brakiem gumy w prowadnicy ale bez problemu przełożyłem z tej zrujnowanej i wkleiłem na sylikon. Działa idealnie ;)

J.J.
Gość
Wysłany: 2011-03-24, 11:39   

@Motirex.pl
Prowadnica podnośnika szyby drzwi - lewa (tr 1,1)

Kupował ktoś to?
Moje mi zgniły znów, a warto by było może to ocynkować, wymalować i mieć święty spokój :)

magik
Gość
Wysłany: 2011-03-24, 12:34   

jakość mizerna ale wyboru nie ma. Blacha tak miękka że gnie się w rękach. Trzeba ją porządnie wkleić żadne zaciskanie nie da rezultatu. Ja kupiłem nowe prowadnice w Jivce bodajże. Bardzo sie ucieszyłem bo oryginały :)

J.J.
Gość
Wysłany: 2011-03-24, 12:41   

no to dalej pokombinuje z kwasówki..
szkoda, nie chce gówna pakować :E

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi