Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wycieraczki
Autor Wiadomość
picek
Gość
Wysłany: 2004-08-14, 13:07   

Czy można regulować zakres pracy wycieraczek? Jeżeli tak to, czym należy kręcić? Chodzi mi o to, aby zwiększyć zakres wycierania. Próbowałem regulować śrubą w kabinie wydłużając lub skracając cięgno, ale zwiększyć zakresu nią nie można, bo tylko przesuwa się pole wycierania tzn. zaczynają brać wyżej lub niżej, a mi chodzi o powiększenie pola wycierania, aby zaczynały zbierać nisko i kończyły przy samej uszczelce z lewej strony.

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2004-08-14, 13:36   

Witam,bardzo dobre pytanie ,tez jestem ciekaw.pzdr

Filuu
Gość
Wysłany: 2004-08-14, 14:58   

mnie tez to interesuje..mi wycieraczki pracuja dobrze ale zatrzymuja sie dosc wysoko i troche przeszkadza przy jezdzie

Marcin
Gość
Wysłany: 2004-08-14, 20:24   

Powiem z własnego doświadczenia. Śrubą przy silniczku też można trochę ustawić. Ja ustawianie zacząłem od odkręcenia ramienia od silniczka i przykręcenia mocniej śrub mocujących owy silnik, są ich 3. Czasem się poluzują i silniczek chodzi razem z wycieraczkami, co zmniejsza zakres wycierania wycieraczek, a u nas liczy się każdy cm., Gdy już to zrobicie, wycieraczki tak by były w pozycji wyjściowej, czyli na dole szyby. Poczym przykręćcie ramię do silniczka tylko to też trzeba zrobić mocno. Uchwyt przykręcany do silniczka może być w dwóch pozycjach godzina 10 lub 8. Nie pamiętam, jaka byłą różnica, to już musicie sprawdzić sami. Ja mam ustawiony na 10. Teraz trzeba mocno przykręcić nakrętkę. Jeżeli będzie słabo to szybko się rozreguluje i znanie będą dobrze zbierać. Śruba na ramieniu powinna być przykręcona tak by regulacja byłą wykorzystana prawie w całości. Teraz Popryskajcie szybę wodą lub spryskiwaczem i zobaczcie jak zbierają. Jeżeli nadal jest kiepsko to przyjrzeć się obracającemu się silniczkowi. Zobaczcie czy w którymś momencie nie ma "nieruchomego obrotu" tzn. silniczek się obraca, ale wycieraczki przez chwile stoją. TO będzie oznaczało, że ramie poruszające wycieraczkami gdzieś ma luz na łączeniach. Jeżeli wycieraczki chodzą niewiele szybciej na najwyższych obrotach niż na zwykłych to jest też druga możliwość nie dochodzących wycieraczek, zepsuty silniczek.
Pozdrawiam, Marcin

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi