Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Tuning dwusuwa - tłoki
Autor Wiadomość
MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-08-08, 18:58   

Myślę nad złożeniem nominalnego silnika wypadałoby go więc z początku trochę poprawić. Szukając materiałów o rasowaniu silników dwusuwowych natknąłem się na znaną nam stronę Kuzyna (na której aktualnie coś nie działa) z materiałami. Więc chciałbym zrobić full tuning tylko bez ruszania stopnia sprężania (balsa i głowice) taki długo żywotny. W artykułach o redukowaniu tarcia jest patent aby stoczyć dolną część tłoka aby nie dotykała cylindra i zmniejszyć tarcie na równi z górną krawędzią wcięcia dla okienka przelotowego. Zastanawiałem się ile stoczyć no i czy można by te 2 elementy uciąć??? Nie wiem też czy stosować pływający swożen tłokowy. Trzeba je też w oleju wygotować żeby były nie-do-zatarcia :)
Pewnie zaraz powiecie "tłok w dwusuwie ma szczególne znaczenie" ale czekam na konkrety.
Wydech chciałbym zrobić z przedniego tłumika z lejowatym wylotem + rura 30-35 i podprogówka ze 125p (może po drodze jeszcze coś jak będzie hałasować). Czekam na konkreciki sorry za przydługość.

Newwer
Gość
Wysłany: 2004-08-08, 22:33   

dla mnie nie istnieje pojecie tuningu silnika 601 bez skracania zywotności, tunning=mała zywotność, pewnych rzeczy nie przeskoczysz, jak chcesz konkretówbez planowania głowic to kup sportowy wydech w niemczech i sportowy gażnik Koszt:)))) gażnik okołó 100euro nowy, wydech okołó 300-400euro:))), wiec pewnie zrezygnujesz:((((((, osiagi w trabie 601 zaczynaja sie wtedy jak zywotnosc oscyluje w granicach 5000km ja moj silnik zajeżdziłem po 3500:))) teraz mam wszystko nowe i jezdze spokojnie lub wcale bo drogo to ostatnio wychodzi moj trab czeka na silnik 4 suwowy a narazie pomykam audi 1,6 diesel o osiagach trabika ale koszty 2 razy mniejsze:))))

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-08-14, 04:23   

wszystko pięknie ładnie ale wydech też można samemu zrobić... tylko ile tych prób i błędów...
można by poprawić również przepływ mieszanki i napełnianie na wysokic obrotach poprzez modyfikację okien dolotowych, ale to już do Józka B :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi