Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] cylinderki ham.
Autor Wiadomość
Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2004-07-25, 14:25   

Witam mam takie pytanie. Czy pasuja cylinderki hamulcowe do 601 z innego samochodu?? np. pf 126p
dzieki i pozdrawiam.

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-07-25, 19:54   

nie
pf ma simplexy z przodu a Trab Duplex.
tzn Trab z przodu ma 2 culinderki a kaszlok 1.

Seba!! kup oryginalne (nawet wegierskie) tylko przed montarzem należy wyjąc tłok i nasmarować specjalnym smarem silikonowym i będą chodzić.

Gość
Wysłany: 2004-07-26, 18:14   

Dzieki Wladziu :)
Myslalem ze sa u mnie kosztuja 33zl w motirexie 25 a np do pf ok 15 mechanik mi mowil wiec pytam bo musze kupic 3 i do tego kilka rzeczy do ham. Wiem ze z hamulcami nie ma zartow. Nie oszczedze.
pozdrowionka dla "ukochanych" ;)

ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-07-26, 19:26   

Kup cylinderki komplet, do tego samoregulatory koniecznie nowe oraz sprężynki szczęk i szczękotrzymacz szczęki. Cylinderki byłoby fajnie dostać orginalne niemieckie, bo te polskie... sami wiecie.
Warto zrobić sobie hamulce. Od razu człowiek nabiera pewności i samochodzik ładniej może się nabiegać :)
Pozdro

Gość
Wysłany: 2004-07-26, 22:02   

Wiem. wlasnie o tych rzeczach pisalem wyzej. Jak juz wymieniac to wszystko na nowe tylko to kosztuje :( kupie wszystko za jednym zamachem (nie mylic z terrorystycznym;)) w motirexie.
Pozdrawiam.

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-07-26, 22:58   

Seba!! musisz zobaczyc hamulce u mnie :P
A tak BTW to NOWE CYLINDERKI KONIECZNIE TRZEBA ROZEBRAĆ I PRZESMAROWAĆ!!! niech Ci wyjmie tłoczek i nasmaruje go smarem do cylinderków (silikonowy).

Słyszałem też, że płyn DOT jest dla gumy na tłoczkach "bardziej przyjazny" od R3.
A i broń Cie Panie Boże przed płynem DA-1 !!
Jeżeli masz kupować 3 przednie to od razy kup komplet (4) żebyś później nie miał przez tego jednego klopotów z hamulcami.
A co do szczęk: POLSKIE SZCZĘKI TRZEBA SZANOWAĆ BO ŁATWO JE SPALIĆ!! - tzn. nie nadużywać hamulców (nie rozpędzać się ile wlezie a potem na chama hamować!) A no i jak wymieniasz szczęki to najlepiej wszystkie na całej osi - żeby nie było tak, że z prawej masz nowe a z lewej stare

to chyba tyle.

PozDDRoofka dla "ukochanych" :))))

Gość
Wysłany: 2004-07-27, 00:47   

Ni9o wlasnie kupuje 3 bo mam 1 nowy. Powiem im to nasmaruja. Wykladziny tez mam 4 nowe tak samo samoregulatory szczekotrzymacze i jeszcze sprezynki. Narazie stac mnie tylko na przednia os. Plyn mam R3. Kupilem taki jak napisali w ksiazce. Szczek napewn nie bede "palil" bo jeszcze troche musze poczekac na jakakolwiek jazde Trabem.
Gorace pozdrowienia.

Sei
Gość
Wysłany: 2004-07-27, 00:55   

No właśnie, może ktoś mądry by się znalazł i wytłumaczył, jaka jest różnica między R3 a DOT4. Mój ma w tej chwili cały układ hamulcowy w robocie i zastanawiam się, co mu wlać.

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-07-27, 11:23   

W temperaturze wrzenia takiego płynu. Płyn R-3 ma ją niższą dużo od DOT-4. DOT-4 to powszechnie stosowany płyn w nowych samochodach.

DOT-3 temperatura wrzenia: ponad 225°C.

DOT-4 temperatura wrzenia: ponad 260°C.

Płyny te sa niemieszalne.

Syl
Gość
Wysłany: 2004-07-27, 16:50   

Tak przy okazji tematu hamulców - wlasnie bede zmieniac cylinderki, bo mi płyn ucieka ciurkiem. Z tego co tu napisaliscie wnioskuje, ze lepiej od razu oba kola naraz.

W kwestii przyszlosci - czy ktos zmienial caly uklad hebli w 601 na dwuobiegowy (nowa pompa itp.), to raz, a dwa na w ogole inny, typu od cienkiego czy innego nowszego samochodu? Ile to kosztuje, jesli w ogole realne?

I tak jeszcze orientacyjnie: jaka powinna byc mnie wiecej moc hebli w 601? tzn. tak zyciowo: na suchej drodze z 50 km/h do zera bez wspomagania sie recznym?

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-07-27, 22:27   

Syl... Hamulce w 601 są super - jeśli są dobrze zrobione więc nie ma co kombinować z innymi autami.
Jesyne co bym chciał spróbować to założyć pompe od 1.1 co by uzyskać większe ciśnienie w układzie.
Zrób oba koła na raz.
PS. ja mam 2 obwodoofke ;P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi