Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601]A wiecie że...
Autor Wiadomość
Wojtek K
Gość
Wysłany: 2003-12-13, 15:23   

...można zrobić 601 na gaz?
Brzmi to conajmniej śmiesznie, ale jednak.
Problem pojawia się tylko ze smarowaniem, bo Mixol się raczej nie miesza z gazem. Ale, jest na to sposób, a mianowicie instalacja smarująca silnik taka jak w Saabie 93. Tam gaźnik podaje czystą benzynę. Olej (np mixol-bo to Saab 2-takt) jest rozprowadzany na łożyska, gładzie itd poprzez pompę z osobnego zbiornika i docelowo system rurek.
Olej po "nasmarowaniu" odpowiednich elementów trafia do cylindra gdzie się zwyczajnie spala.Efekt? 150000-160000 km przebiegu dla silnika z lat 60-tych między remontami to chyba nie najgorzej...
Potrzebny jest tylko schemat takowej instalacji, trochę roboty i rad znajomego inżyniera od takich wynalazków.
I co wy na to?

Phyt0n
Gość
Wysłany: 2003-12-13, 16:32   

hmm ... na stronie http://www.wartburg.one.pl albo na tej http://www.klub-wartburga.prv.pl/ jest bodaj opis jak to zrobic w warczyburgu, wiec co za problem w trabie? :) dla chcacego nie ma nic trudnego ...
Pozdrowienia!

qba_601
Gość
Wysłany: 2003-12-13, 17:19   

no w trabie jest jeden maly problem.... wstepne sprezanie ... gaz tego nie lubi:(

Łukasz "SEVRION&
Gość
Wysłany: 2003-12-13, 17:36   

Polak potrafi...

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2003-12-13, 18:48   

Nie tylko potrafi, ale powoli zabiera się do roboty... Na razie teoretycznie, ale teoria tu jest na razie najważniejsza...

Borsuk
Gość
Wysłany: 2003-12-13, 21:09   

Wojtek - musimy pogadac o tym patecie :)

Moze by tak silnik na NRDowskich tajlach na gaz ?? :) - to by byla maszyna nie do zajechania !

hans
Gość
Wysłany: 2003-12-14, 00:15   

ale koszt ogromny takiej instalacji ok 2000pln.

Borsuk
Gość
Wysłany: 2003-12-14, 00:17   

nie ogromny ale duzy !

W nowszych samochodach koszt instalacji moze przekroczyc spokojnie 3 tys .

Tomek B
Gość
Wysłany: 2003-12-14, 01:14   

hehe fajny bajer da taki np. zwykły Kowalski za traba 200 nop niech bedzie to 600 pln i da za taka instalacje 2000 pln to by było ............... co najmniej dziwne, ale jak koszt by byl niższy to naprawde nawet ja bym sie zastanowił nad takim czyms

MaxXx
Gość
Wysłany: 2003-12-14, 17:37   

Ta... dwusów na gazie, czemu nie tylko żeby kierowca nie jeździł na gazie. Wydaje mi się że mógłby być troche wołowaty (Trab ofkors) i słaba żywotność. U nas firmy od LPG dawały ulotki reklamowe z napisem "do każdego auta" więce zadzwoniłem z pół roku temu. To by kosztowało z 1800zł, trzeba założyć podgrzewacz reduktora i jakieś sondy czy coś... Smarowanie oddzeielne olejem za 30 zeta/l.
Spójrzcie na to z drugiej strony. Ludzie z LPG mimo czasem drogich furek (ogólnie) oszczędzają na swoim samochodzie, jak biedaczki (bez obrazy dla polówek). A my w dwusuwach jak takie Pany :) nie załujemy i jeżdzimy na drogiej zupce!

picia trabik
Gość
Wysłany: 2003-12-14, 18:11   

taniej niz na gazie wychodzi jazda na gazolinie:) POWER OF GAZOLINA :p

mtrabant
Gość
Wysłany: 2003-12-14, 23:08   

z gazem czy bez warto by bylo zamontowac dozowanik oleju do paliwa albo osobne calkiem smarowanie(jak w saabie) to poprawiloby zywotnosc silnika i mozna by dawac mniej oleju na czym na pewno zyskaloby srodowisko naturalne.co do gazoliny to szkoda ze u mnie jej nie ma niestety :(

miedelnica
Gość
Wysłany: 2003-12-15, 00:00   

można...tylko że póki jest jeszcze gazolinka, to proponowałbym jeździć na tym i nie kombinować z gazem...
mówię "póki" bo nie wiadomo, co to z nią będzie. Właśnie dzisiaj wróciłem z podkarpacia i przeżyłem traumę - na wszystkich stacjach - BRAK! na szczęście wynalazłem jeszcze jedną stację w dziurze dechami zabitej i nalałem po 1,99/litr.uff.święta w tym roku jeszcze będą tanie...
wracając do gazu - za koszt instalacji mielibyście 1000 litrów gazoliny...
nie lepiej tak?

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-04-01, 18:13   

Panowie! Czy kotś ma już jakieś konkretne rozwiązania co do 601 na gaz? Prosiłbym o mejla, bo OPEC znowu coś zaczyna kombinować, na północy gazoliny brak - niedługo na benzie tylko szejk będzie jeździł, więc ładnie proszę. Sam myślałem o smarowniku z jakiejś kosiarki ale się zbytnio nie znam :)

toudy
Gość
Wysłany: 2004-04-04, 13:12   

prosztrze proponuje wycieczke do czech tam zakladaja gaz do 2 taktow. zreszta bylo o tym juz. Takie dozowniki do oleju miala jakas partia wartkow 353

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi