Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Brewki do Trabanta
Autor Wiadomość
Michał Olejniczak
Gość
Wysłany: 2002-09-11, 09:52   

Witam,
Widziałem na zdjęciach (narazie) że wiele osób zaklada do trabiego na leflektory tzw. brewki. Mam pytanie z czego robicie te brewki: z blachy dospawanej do obręczy leflektora czy raczej jakiejś okleiny na szkło leflektora? Ja myśle nad tą drugą możliwościa ponieważ zostało mi troszkę okleiny o tym samym kolorze jak obręcze metalowe od reflektorów. Z tym że zastanawiam się nad tym czy w czasie zimy nie będzie sie to odklejać - deszcz + żarówka nagrzewająca szkło do którego będzie przyklejona bądź co bądź plastikowa okleina, Poza tym czy nie stopi się od ciepła bo przykleić zawsze można ale jak się stopi to chyba kiszka co?
Doradźcie proszę jak wy to rozwiązaliście.
Ps. mam reflektory H4 (płaskie znaczy się) jeśli to ma znaczenie.
PPs. jeśli są wymagane jakieś gotowe to napiszciie gdzie można to kupić - byle nie w CCF ;-)
Pozdrawiam!!

Skazoo
Gość
Wysłany: 2002-09-11, 11:22   

osobiście nie posiadam brewek na reflektorach ale niedługo takowe się pojawią (i komplet białych kloszy na przód i tył) ale planuję zrobienie brewek z blachy. Po pierwsze są sztywne, jeśli dobrze przyspawane. Po drugie jedyne co je może ruszyć to rdza :)) (chyba że pokuszę się o zamocowanie aluminium a nie stali :) Po trzecie temperatura jest nieistotna.
No i coś na koniec. Jeśli nie masz warsztatu w którym robisz przeglądy (zufanego;))) to albo zrób tak brewki żeby nie zmieniały geomatrii świateł, albo na przegląd jeździł z innymi oprawkami :))
Pozdroofka

[%sig%]

Skazoo
Gość
Wysłany: 2002-09-11, 18:01   

generalnie to chodzi mi o wspawanie w kilku punktach i migomatem to się nie przepali. a resztę szpachlować i szlifować :))
Myślę że z maty szklanej trochę trudniej jest uzyskać płaską powierzchnię niż z blachy, ale wszystko sie da zrobić :)

[%sig%]

Michał Olejniczak
Gość
Wysłany: 2002-09-12, 08:52   

A ja jednak spróbuję z tą folią.
Najwyżej się odklei ;-)

[%sig%]

Aleksander Hanusz
Gość
Wysłany: 2002-09-12, 09:21   

Ja mialem w 601 (swiatla okragle, stary piekny typ) brewki ze zwyklej, czarnej, matowej okleiny i nie odlepialy sie po deszczu ani po dlugotrwalym swieceniu. Wygladaly OK jak na moje oko, poza tym byla to robota na 15 min.

[%sig%]

Cezary Duklas
Gość
Wysłany: 2002-09-12, 23:56   

Niop ja mam brewki z przyspawanej blachy i od raoku czasu nic zlego sie nie dzieje, pany policjanty poki co sie nie czepaija, a na przegladzie po prostu zdjolem oprawki i bylem bez nich, wiem ze sa policjanci ktorzy sie czepiaja i moich kumpli z okolic choszczna wszystkich z brewkami wytepili. A znowu jak sie zrobi tak zeby nie zalamywaly geometrii swoatel to albo beda ciulowo wygladac albo wogole beda malo widoczne, takze rob z blachy bo oklein asie odklei i pozatym wyglada do kitu. Mozesz zobaczyc moje brewki na www.dukli.pac.pl w katalogu "moj trabi".
Serdecznie pozdrawiam Cezary DUKLI Duklas

Lukasz Ludziejewski
Gość
Wysłany: 2002-09-16, 23:08   

ja tam jestem zwolennikiem brewek 'przy' oprawce a nie na kloszu.
co do spawania migomatem, to nie tylko w kilku miejscach, bo potem szpachla zaczyna sie kruszyc po czasie roku, dwooch. najlpiej na calej dlugosci brewki ja podsmazyc i bedzie sie trzymalo jak trzeba i nie bedzie szpachli wywalac.

[%sig%]

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi