Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
inny silnik ??? prosze o pomoc!!!
Autor Wiadomość
piet
Gość
Wysłany: 2002-07-04, 13:56   

mam pytanie bo zastanawiam sie nad kupnem swojego pierwszego auta :)
myslalem troszke o trabancie tylko ze jak dla mnie to jest troszke zbyt wolne autko
i tu wlasnie mam pytanie. czy da sie wstawic jakis mocniejszy silnik???
jesli tak to jaki najlepiej??? jakie byly by koszty takiej przerobki???
robil bym to pewnie w jakims warsztacie bo sam nie mam pojecia o mechanice wiec ile by gdzies kosztowala robocizna???
mowi o trabancie 601 S wiec pewnie poza silnikiem trzeba bylo by wymienic rowniez inne czesci . prosze o pomoc i z gory dziekuje.

kuba
Gość
Wysłany: 2002-07-04, 16:09   

Był w ogłoszeniu trabi cabrio z silnikiem od malucha- kiedyś gość na którego namiar straciłem niestety pasował silniki od zastawy 1100. tyle co wiem o dwusuwie- pisz do prezesa ( ale go wrabiam) on pracuje nad "dwusuwem 1.6!
Pozdrawiam,
P.S. kup Volkstrampa - jest kompatybilny z VW! ( i warczyburkiem)

piet
Gość
Wysłany: 2002-07-05, 01:29   

dzieki za rade
ale skoro trabanty wychodzily z silnikiem VW to pewnie do 601 S bedzie mozna wsadzic jakis silnik od polowki ???
czy wie ktos jakie by byly tego koszty ???

piet
Gość
Wysłany: 2002-07-06, 15:02   

aha ale czy ktos moze powiedziec jaki dokladnie silnik by mozna bylo wstawic tzn. pojemnosc i od jakiego auta
no i jakie moga byc tego koszty robocizny i silnika ???
mowie ze jestem zielony w tych tematach wiec nie denerwujcie sie bo to o co pytam to moga byc dla was lamerskie pytania :)

kuba
Gość
Wysłany: 2002-07-08, 07:59   

Pan Adam, mój guru w dziedzinie mechaniki wyprodukował kiedyś garbiego z silnikiem 1.8 ( rzędowym z Audi) Za silnik płacili 1600 złoty ( przyjechał z Reichu- Potem okazało się , że płyta między silnik i skrzynie biegów kosztuje 400 marek , wykonał ją własnoręcznie za 300 złotych, potem był problem z chłodnicą ( czy myślałeś jak wrzucić chłodnice do wiatrowca??? - też koszt i troche kłopotu, żeby znależć miejsce). Reasumując kupisz dwusuwa, za powiedzmy 800 ( w jako takim stanie) powiedzmy, że silnik z papierami za 1000, dalej chłodnica + rurki, pasowało by dać też nagrzewnice, bo chyba chcesz jeżdzić zimą- może za 200 się wyrobisz, a potem robocizna w sumie wyjdzie ze 3000 - 4000 tysięcy złotych. Jeśli chcesz "stworzyć coś nietypowego" tp warto, jeśli nie to lepiej od razu wydać 2500-3000 zł na volkstrampa i zamiast jeżdzić tramwajem do warsztatu, który będzie robił przeróbki delektować się jazdą trabim.
Dwusów to też fajny pomysł ale..."w sosie własnym" jeśli nie planujesz dużych przebiegów- instrukcja podaje 50 000 km do remontu ( mi kiedyś "padł" przy stanie licznika 50002) to zabawa jest super, pełna klasyka, nostalgia, smród palonego mixolu, i cudowne uczucie przełączania biegów wajchą przyt kierownicy ( jak wysmarujesz to zmieniasz biegi jednym palcem). i dżwięk motoru.......
Pozdrawiam

piet
Gość
Wysłany: 2002-07-08, 22:25   

wlasnie o taka odpowiedz mo chodzilo :)
dzieki ale chyba raczej to za drogie jak na mnie :(

Mally2105
Gość
Wysłany: 2002-08-06, 08:40   

Temat troszke stary,ale moze...
Kup od Kuzyna traba353 z silnikiem z warczyburczybrzęczy:P
POzdrowki