|
[Hak] Zachowanie samochodu z kempingiem :-| |
| Autor |
Wiadomość |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2007-08-04, 22:02
|
|
|
Cześć.
Zastanawiam się (bo znaleźć nie moge informacji) jak zachowuje się Trabant-Polo ciągnący przyczepkę kempingową; powiedzmy, że będzie to najmniejsza "N-126 Niewiadów". Waży toto ~650kg, na haku w Polówce można ponoć ciągnąć do 850kg, więc tu nie powinno być kłopotu. Ale jak się zachowuje Trabcio z takim obciążeniem na zadzie? Wiadomo, że nie jest to "traktor" i do ciągnięcia cieżkich rzeczy się raczej nie nadaje, ale widziałem - bodajże w Bełchatowie - kogoś kto przykulał się z własnym domkiem na zlot. No i jak wygląda spalanie z budką? Bo pewnie w 10l/100km chyba sie nie zmieści, co? A w wypadku gazu? Limit 12l/100km będzie dobry?
Pytań dużo, ale od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad wypożyczaniem budki na urlop, haka jeszcze nie mam, ale kto wie... Jak odpowiedzi będą w miarę dobre? ;-D
Pozdrówka - AlaN |
|
|
|
 |
zielczi
Gość
|
Wysłany: 2007-08-04, 22:22
|
|
|
Ja kupilem trabanta (601) od rybaka ktory ciagal wielka przyczepke i na tym lodz takze napewno 500-600 kg to bylo a przpominam ze jest to 601 i trabant tylko i wylacznie do tego mu sluzyl i nigdy nie narzekal,wiem bo sasiad;)
A jak bys sie zdecydowal to ja wlasnie wymontowalem hak u siebie i puszcze za cene zlomu w zime:D |
|
|
|
 |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2007-08-05, 14:28
|
|
|
No tak, tylko że hak od 601 nie pasuje do 1.1 - bak paliwa :/
Ale jakby ktoś miał na pchnięcie hak (do Polówki), to... mozna pogadać :) |
|
|
|
 |
Wojtek K
Gość
|
Wysłany: 2007-08-05, 17:29
|
|
|
N126 w stosunku do gabarytu Trabanta to wielkie bydle, ze sporą bezwładnością, znikomą stabilnością i nadzwyczajną niechęcią do hamowania, bowiem N126 nie miała hamulców.
Hamulec najazdowy dodano do N126n, ale to już coś zupełnie innego, cięższego przede wszystkim.
Jazda Trabantem z kempingiem na haku to pewny hardkor, ale z drugiej strony, czemu nie?
Pomijając nadzwyczajną niechęć do ruszania z miejsca, rozpędzania się, nadzwyczajne wprost bujanie dupą, drogę hamowania jak dla tankowca i dużą niemobilność, pozostaje choćby to że na głowę nie pada, staje się gdzie się komu podoba itp, itd... |
|
|
|
 |
Asia & Andrzej
Gość
|
Wysłany: 2007-08-05, 18:35
|
|
|
| Witam najlzejsza "N126"ma wage ok 400-450kg a co do mozliwosci traba to inna sprawa ale jak mi wiadomo to polowka ma mozliwosci "przepisowe"do ciagniecia przyczep nastepujace O.1/O.2 400/480 a 601 400/450. I tak za kazdym razem jak bylem na homologacji haka i ani kg wiecej nie wpisza.Ciagnac ciezsza przyczepke jedziesz na wlasy koszt.... |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2007-08-08, 10:02
|
|
|
| piękna sprawa tak przyczepka. Moim marzeniem jest wyjaz z kempingiem i 601 na wakacje. Niestety 400 kg przyczepy mocno ogranicza szanse na realizację pomysłu. Była ostatnio bardzo fajna przyczepka na aukcji produkcji polskiej o b.małej masie o dziwo polska ale rzadkiea jak zapewniał sprzedający. Z drugiej strony zastanawiam się skąd niemcy mieli takie ładne małe przyczepki ? Trochę omijam temat ale z drugiej strony fajnie że ktoś poruszył temat |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2007-08-08, 20:03
|
|
|
| Dziwi mnie że są takie ograniczenia w wadze przyczep do traba, bo przecież N126 była stworzona głównie pod malczana, a porownajcie to z 1,1 lol. |
|
|
|
 |
Wojtek K
Gość
|
Wysłany: 2007-08-09, 08:18
|
|
|
A ile razy widziałeś malucha z taką przyczepą?
Jechałeś kiedyś z czymś takim na haku? Jeżeli nie, to polecam.
A potem już będziesz wiedział czemu f126p plus n126 to nadzwyczaj rzadki widok np nad polskim morzem lub nieco bardziej hardcorowo nad Balatonem... |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2007-08-09, 10:23
|
|
|
| Kiedyś widziałem, ale to było już dawno. Ale chodzi mi o sam fakt, że prawnie maluch może to ciągnąc a trab nie... I nie wiem jak to jest, nie jechałem z przyczepką inną niż zwykła towarowa ale chętnie bym spróbował ;] |
|
|
|
 |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2007-08-09, 22:55
|
|
|
| Wiadomo, jak jest coś na haku, to wariować nie można. Jak ktoś sobie wyobraża, że z N126 na haku popędzi 100km/h, to niech da se luzu. Sam pewnie bym szybciej niż 60km/h nie jechał. trabant to nie Dodge albo inny Plymouth dla którego cos co mu się wlecze za ogonem nie ma znaczenia. :D |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2007-08-10, 12:49
|
|
|
Tak dla podgrzania atmosfery. Po prostu cudo. Zobaczcie sami