Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
bębny
Autor Wiadomość
KOK
Gość
Wysłany: 2008-05-27, 18:18   

czołem!
pytanie do fachowców - 1 - czy da się ściągnąć sam bęben (bez odkręcania nakrętki osi koła)
2 jak to jest z tymi cylindrami hamulcowymi w przednim kole - z rysunków widać że są dwa a przewody i odpowietrzenie jest do jednego (sorry za dość niefachowe pytania ale pierwszy raz będę wymieniał cylinderki po tym jak fragment z odpowietrzeniem został mi w ręce:)
pozdrawiam i dzięki za info

wnuq
Gość
Wysłany: 2008-05-27, 18:44   

nie da sie

ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2008-05-27, 19:18   

Tarcze hamulcowe z przodu sciagniesz bez odkrecania nakretki polosi, ale bebnow niestety sie nie da. Klucz, przedluzka i atakujesz nakretke polosi ;)

Pozdro

magik
Gość
Wysłany: 2008-05-27, 19:20   

I tak trzeba ściągnąć wszystko aby zrobić hamulce. Jeśli z przodu masz nakrętkę mniejszą jak 36 to piasty są nowego typu. i ściąga się bez użycia ściągacza.

KOK
Gość
Wysłany: 2008-05-27, 19:27   

nakrętki mam mniejsze, będę atakował bez ściągacza. Jeszcze powiedzcie mi koledzy czy do jednego koła są takie same dwa cylinderki tzn kupić dwa lewe do koła lewego?
z góry dzięki

grzybcio
Gość
Wysłany: 2008-05-27, 19:36   

oczywiście że się da sam bęben ściągnąć!!!!!!!!!!i to bez większego problemu!! fakt faktem że lepiej ściągnąć całą piastę do robienia hamulców!!

Barył (motospec)
Gość
Wysłany: 2008-05-27, 20:55   

Do lewego koła kupujesz 2 lewe, a do prawego 2 prawe.
Który jest który poznajesz po tym w którą strone schodzi ścięcie w tylnej części. Nie jestem nauczycielem i nie umiem dobrze tłumaczyć, poszukaj na forum gdzieś to ostatnio widziałem.

Do koła idzie 1 przewód hamulcowy, a w środku jak zdejmiesz bęben zobaczysz że cylinderki są ze sobą połączone przewodem od środka. Każdy cylinderek ma dwa wejścia.

KOK
Gość
Wysłany: 2008-05-27, 21:08   

fajno, i wielkie dzięki
pozdrawiam

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-05-27, 21:22   

Dam Ci dobrą rade. Jak będziesz odkręcał przewody aluminiowe rób to z wyczuciem i przy użyciu dobrego nie wykłapanego klucza ponieważ łatwo taką końcówke obrobić albo nawet ukręcić czyli jak by nie było zniszczyć przewód i być przy tym zmuszonym do kupna nowego. Radzę jak narazie skryskać to jakimś przezeraczem np. WD40 lub tańsza wersja Penetrus a przed samym odkręcanie opukać delikatnie młoteczkiem dookoła z wyczuciem.

Goofy
Gość
Wysłany: 2008-05-27, 23:14   

Kilka praktycznych uwag:

- Nakrętki na piastach lubią się zapiekać, więc wstępnie zalej je jakimś WD40 lub czymś takim.

- Jeśli nie uda Ci się odkręcić nakrętki inaczej niż przy pomocy przecinaka i młotka (zniszczenie nakrętki), zamiennie pasuje nakrętka do przedniej piasty ze Skody Faworit :)

- Jeśli już zmieniasz cylinderki warto zmienić przewód który je łączy na nowy, miedziany. Ja zakładałem od Skody 105 ale inne też pasują. Długość 30cm gwint 1 ( nie 1.25 jak w maluchu). Podoginasz wg oryginalnego i masz spokój na długi czas :)
a, koszt przewodu około 7 zł ;)

pozddrawiam :)

KOK
Gość
Wysłany: 2008-06-12, 19:11   

Czołem!
zauważyłem niezły luz w tylnym kole i myślałem, że to łożyska ale po ich wymianie dalej jest taki sam, myślę że to sprawa luzu między bębnem i piasta i tu pytanie do Was koledzy o dokładną wymiar średnicy wewnętrznej w bębnie i zewn na piaście w miejscu osadzenia bębna.
dzięki z góry o pozdrawiam

KOK
Gość
Wysłany: 2008-06-12, 19:14   

zapomniałem dodać Trabant 601, 1989 - petardowy:)

Goofy
Gość
Wysłany: 2008-06-12, 19:38   

U mnie też się koło telepało z tyłu po wymianie łożysk. Po wymianie piasty jak ręką odjął :D
Skoro 89 to szukaj piasty nowego typu ( walcowa nie stożkowa) powinno pomóc :)

Kędzior
Gość
Wysłany: 2008-06-12, 20:17   

Do lewego koła kupujesz 2 lewe, a do prawego 2 prawe.
a do twojej dupy wielki dębowy kołek...

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2008-06-19, 02:16   

A na żywo całkiem normalny z Ciebie człowiek. A tu pajacujesz na każdym kroku

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi