|
Kierownica z atestem |
| Autor |
Wiadomość |
Wojtek K
Gość
|
Wysłany: 2004-02-08, 22:08
|
|
|
Zakładając że chcę zmienić kierownice na jakąś fajniejszą:
1)jeżeli będzie to jakaś nówka ze sklepu to czy musi mieć atest czy coś takiego?
2)czy ktoś dowali się redukcji która musi być przecież zrobiona?
Za wszelakie odpowiedzi z góry dzięki... |
|
|
|
 |
Borsuk
Gość
|
Wysłany: 2004-02-08, 23:53
|
|
|
Niby trzeba miec atest , aleee kto to tak dokladnie wie ???
Wojtusiu , trzeba by sie bylo kiedys spotkac :)
Sciagne Ci te piosnki co chciales i na kawusie do Plazy ?? |
|
|
|
 |
sidus
Gość
|
Wysłany: 2004-02-08, 23:57
|
|
|
| hmmm ja redukcje planuje zrobic takowa- czesc kolumny kierowniczej z malczana (ok 20zl) i atestowana kierownica z malczana... wtedy nikt si enie czepia, i jest spoko :) pozdrawiam |
|
|
|
 |
GrzegorzG (Greg)
Gość
|
Wysłany: 2004-02-09, 09:11
|
|
|
| Ja mam sportową momo link redukcje sam przerabiałem . jak ostatnio zatrzymał mnie gliniarz, wprawdzie czepiał sie że kierownica nieoryginalna, ale ja powiedziałem że auto juz z taką kupiłem, wieć sie odczepił .Zabrał mi dowód ale nie za kierownice.(przróbki wydechu, łyse opony) |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-02-09, 17:12
|
|
|
| Grzegorz a co w wydechu przerobione miałeś?? Ja też mam nie do końca oryginalnie więc mogą sie i mnie czepić. Ja też mam stracha związanego z kierą bo sam robiłem i dygam że zabiorą dowód.Wygląda nieżle ale wiadomo jak to nasza policja do trabów podchodzi |
|
|
|
 |
TrabiManiak
Gość
|
Wysłany: 2004-02-10, 20:29
|
|
|
| A co do kierownicy to czy kierownica z polowy jest mniejsza ? |
|
|
|
 |
GrzegorzG (Greg)
Gość
|
Wysłany: 2004-02-10, 20:41
|
|
|
| Co do wydechu to poprostu nie miałem pierwszego tłumika, i wyprowadzony centralnie z tyłu(do tego troszke dziurawy) deko za głośno chodził:).Jeśli chodzi o kierownice to ta w 601 jest taka sama jak w 1.1(mowa o ostatnich 601). |
|
|
|
 |
Kornel
Gość
|
Wysłany: 2004-02-10, 20:50
|
|
|
na kierownice trzeba miec atest,a "szanowni panowie wladza" na to patrza. wiem to bo jak ostatnio jechalem do katowic i mi kolo odpadlo to przybyle na miejsce paly chcialy mi wziac dowod za.
1)kierownica
2)pasy
3)nakladki na pedaly
4)szyby
5)fotele |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-02-10, 20:56
|
|
|
1:rozumiem
2:czemu za pasy?
3:czemu za nakładki na pedały
4:czemu za szyby?
5:czemu za fotele? |
|
|
|
 |
krzysztof kotecki
Gość
|
Wysłany: 2004-02-10, 21:03
|
|
|
| Jest przepis co mowi o nakladkach ze na hamulcu o ile sie nie myle musi byc gumowa nakladka.PZDDR |
|
|
|
 |
Kornel
Gość
|
Wysłany: 2004-02-10, 22:38
|
|
|
czemu za reszte? juz tlumacze:
-fotele-kubly(atestu nie mam bo nikt tego nie wymagal a tu nagle cos wymyslaja.wczesniej jak mnie zatrzymywali to do niczego sie nie doczepiali)
-pasy-szelkowe(atest)
-szyby-naklejka z atestem nie wystarcza, musi byc wkladka
-nakladki na pedaly-potrzebny jakis atest a tego brak. w ogole uslyszalem ze takich rzeczy nie powinno sie montowac. |
|
|
|
 |
Narwaniec
Gość
|
Wysłany: 2004-02-10, 23:18
|
|
|
| Elementy wyposażenia samochodu które mają wpływ na bezpieczeństwo jazdy(nakładki,ciemne szyby w drzwiach,kierownica...)muszą mieć atest(nie koniecznie homologacje).Fotele możesz zamontować jakie chcesz,pasy oby miały atest,szelkowe są jeszcze lessze nie zależy czy trzy-,cztero-,czy sześciopunktowe,nie mogą się przyczepić.A szyby tylne boczne i tylnią możesz przyciemniać jak i ile chcesz,ważne aby nie miały efektu lustra.Co do wydechu też możesz mieć dowolny,byle nie był wyprowadzony z prawej strony.Mogą się przyczepić do głośności,ale też można się kłucić(o ile nie jest to wolny wydech) bo ich ocena słuchowa nie jest obiektywna,a jeżeli będziesz miał głośność w porządku(100 lub 98 dB) to możesz na policjanta złożyć skargr i domagać się zwrotu kosztów przeglądu.Ilość tłumików nie ma tu nic do znaczenia. |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-02-10, 23:36
|
|
|
| teb szyby właśnie mnie zaciekawiły bo jak nie ma atestu z przodu to rozumiem ale z tyłu można dowoli przyciemniać-choć jak frajera znajdą to i za to mogą odebrać. Co do pedałów to nie słyszałem o takim przepisie że hamulec musi być gumowy ale jeśli to prawda(w co wątpie-bo widziałem wiele nowych aut a aluminiowymi bez gumy) to dobrze wiedzieć. Ja na razie najbardziej boje sie o kierpwnice własnej konstrukcji... |
|
|
|
 |
Narwaniec
Gość
|
Wysłany: 2004-02-10, 23:59
|
|
|
| Z nakładkami można jeżdzić tylko jężeli mają atest,np.sparco,które też odpowiednio kosztują.Czasami w seryjnych samochodach mocują nakładki fabrycznie(CC sporting)wtedy policjant nic nie może zrobić.A co do gumy na pedałach to lipa,zawsze może mi się zetrzeć. |
|
|
|
 |
Galant
Gość
|
Wysłany: 2004-02-11, 11:17
|
|
|
| Witam! Na szelkowe pasy trzeba miec atest na papierku? |