Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
DŁUGOŚĆ PRZEWODÓW HAMULCOWYCH od pompy hamulcowej
Autor Wiadomość
Joanna
Gość
Wysłany: 2009-10-06, 21:37   

Witam,

niestety absolutnej eksploatacji uległa już moja pompa - czas ją wymienić.

Czy uważacie, że można się pokusić o założenie tej z 601 do 1.1?

Czy znacie może długość trzech, odchodzących od niej przewodów hamulcowych (wolę kupić od razu choć jeden, bo na pewno coś się ukręci, a jak już zacznie się grzebanie, nie chciałabym zostawiać samochodu na zbyt wiele dni, stąd kupno zawczasu przewodów jest alternatywą)?

Dziękuję za wszystkie rady, pozdrawiam serdecznie!

JaJer
Gość
Wysłany: 2009-10-06, 21:51   

O! widzę że udało się otworzyć maskę ;)

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-10-06, 23:43   

ja się chętnie podepnę ;)
i prośba o wymiary wszystkich przewodów z adnotacją który do czego ;)
mówię o 601 :)

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2009-10-07, 07:34   

J., jeżeli przweody mają iść do Nel, zaznacz koniecznie że masz układ jednoobwodowy i do tego starego typu (przewód hamulcowy pod podłogą idący wzdłuż lewego progu). :)

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-10-07, 09:06   

ten przewód Zbyszku akurat mam gdzieś :D

Jakim
Gość
Wysłany: 2009-10-07, 09:23   

Właśnie, też muszę zrobić hamulce w 1.1. Podobno pompa hamulcowa z dużego Fiata (ok 65 zeta) pasuje, tyle, że trzeba nieco rozwiercić otwory w karoserii. Podobno też prawie pasują tylne cylinderki od Cienkusia (ok 15 zeta), ale też coś tam trzeba pokombinować. Może ktoś wie, z czego podpasują przewody hamulcowe? Może ktoś podrzuci tu jakieś praktyczne porady...
Pozdrówka

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2009-10-07, 10:39   

J., o ile mnie wzrok nie mylił, to tonę oryginalnych przewodów hamulcowych do 601 miał Prezes na zlocie. Poza tym, biegnącym na tył, potrzebujesz już tylko 6 szt. Pozdro

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-10-07, 11:54   

wim, ale mam już miedziane, poza najdłuższym, no, ale nie wiem dokońca gdzie ma iść który ;E :)

Goofy
Gość
Wysłany: 2009-10-07, 12:04   

Jakim - Przewody hamulcowe sztywne pasują od wszystkiego praktycznie co ma gwint o skoku 1. Trzeba tylko znać długości. Ja ściągałem wymiary ze starych przewodów przykładając sznurek ;) I tak na dzień dzisiejszy mam w aucie przewody z Żuka, Wartburga, Fiata Tempry, Skody105 i jeden "uniwersalny" :P Śruby na przewodach Żuka i Fiata mają trochę dłuższe gwinty niż trabantowe, dlatego nie należy przesadzać z dokręcaniem - cały się nie schowa ;) Przewody musisz oczywiście podoginać do odpowiedniego kształtu. Przewody "uniwersalne" można kupić w sklepie na Dubois w różnych długościach, także coś na pewno dobierzesz :)

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2009-10-07, 14:56   

Ja poszedłem do sklepu motoryzacyjnego z koncówką gwintem tam mi dobrali idealnie przewody miedziane i jak pamietam były to długosci 140 70 i chyba przy tylnim wachaczu 40cm i było wszystko z zapasem nie musiałem doklejac

panmajor
Gość
Wysłany: 2009-10-07, 17:41   

To się pospieszcie z tymi remontami hamulców,puki jeszcze dostępne są szczęki.Słyszałem,że przestali je produkować,oczywiście mowa o polskim producencie.Import części też nie istnieje,wiedz robi się nie ciekawie w temacie części.Przewody najlepiej dorobić samemu,miedziane są spoko,tylko trzeba przed założeniem zabezpieczyć końcówki przed zaśniedzeniem,to tak zeby potem nie było problemu z odkręceniem.Długość najlepiej zmierzyć sznurkiem,jak kolega wyżej radził.Pasuje się jeszcze zaopatrzyć w przyrząd do zarabiania nowego przewodu,parę groszy,a napewno się parę razy przyda podczas napraw.

Chany
Gość
Wysłany: 2009-10-07, 19:04   

Jakimie ja mam pompe od Cinquacento, trzeba tylko rozpiłować jedno ucho w pompie. Koszt koło 50-60zl, do tego przewody z miedziane Żuka.

magik
Gość
Wysłany: 2009-10-07, 20:39   

Panowie my tu oryginały rzeźbimy...:-) Prowizorki to bardzo prosta sprawa. Wiemy że pasuje to i tamto.
Co do szczęk bez tragedii. Nawet jak się skończą to będziemy nitować z zapasów :-) Poza tym nikt kto ma trabanta na poważnie nie tłucze kilosów. 2-3 komplety starczą na całe życie :-)

panmajor
Gość
Wysłany: 2009-10-07, 21:03   

Ja mam traba na poważnie,i tłuke kilosów ile wlezie,kompletów szczęk które zużyłem to już nawet nie liczę,o klockach nie wspomnę :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi