Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Kwestie techniczne zawieszenia przedniego
Autor Wiadomość
Heniu Portier
Gość
Wysłany: 2004-03-05, 00:38   

Witam!!!
Mam kilka pytan odnosnie zawieszenia przedniego....
Przegladalem inne watki,ale nic nie znalazlem co by pomoglo rozwiac moje watpliwoscii...

Kwestia jest nastepujaca....
W moim Trabie zaczelo cos stukac w zawieszeniu przednim...Wiem,ze glownym winowajca sa g..............niane tulejki turbaxowe....U mnie byly wymieniane-a juz wylaza z otworow....
.I wlasnie tego dotyczy pierwsze pytanie....czy to normalne,ze tak robia???Jedna tulejka wysunela sie ze swego miejsca i tkwi tak polowa w gniezdzie a polowa na zewnatrz...Czy nie powinno byc pomiedzy nakretka a wahaczem jakiejs podkladki,ktora uniemozliwilaby ten proces???Drugie pytanie.....
Koncowki drazkow kierowniczych sa wkrecone w dlugi metalowy pret....I maja tak okolo 0.5 cm luzu gora-dol.....czy tam nie powinno byc jakijs przeciwnakretki???
heh ,.....i jeszcze trzecie pytanko juz ostatnie :)
Kiedy ruszam na prostych kolach sluchac takie golosne klikklikklik....zupelnie jak przeguby....ale na skreconych cisza.......co to moze byc???Dlatego mnie tak naszlo,bo musze miec sprawne autko na okres akcji,a literature dot. 601 gdzies rozpozyczylem i nie wieadomo gdzie jest :(((
Z gory dziekuje za odpowiedzi
Pozdrawiam!!!

kuba s. (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-03-05, 00:51   

ja powiem tyle, ze ja mam wszystko wytłuczone w przednim zawieszeniu - oprócz przegubów i hamólców :(

Jimmy_Rz
Gość
Wysłany: 2004-03-05, 01:19   

ad.1.
Czy mówisz o tulejkach metalowo - gumowych wahaczy czy o tych tulejkach z tworzywa na sworzniach zwrotniczych?
W pierwszym przypadku nie wbijaj tulei w wahacz - zniszczysz je! Albo prasa, albo met. rzemieślniczą - w imadlo i skręcając je wciskasz tuleje.
W drugim przypadku - polecam przetoczenie sforzni do najbliższego podwymiaru takiego, w którym nie będziesz się musiał posłużyć rozwiertakiem nastawnym, poza tym przetaczając sworznie, usuniesz z nich wżery. Wciskasz w zwrotnice nowe tuleje, po 3 szt. na jedną stronę i rozwiercasz je rozwiertakiem nominalnym i pasujesz na sworzen. Powinny się obracać ciasno ale pewnie. Na oniec w otworze do smarowania wiercisz otwór w plastikowej tulei i wkręcasz kalamitkę. Całą zwrotnicę skręcasz (solidnie), nakrętki zabezpieczasz(!). Na koniec smarownica i jedziesz. Nie zapomnij na koniec o uszczelce na górze zwrotnicy (o przekroju półokrągłym) i pierścieniu sprężystym ją przytrzymującym.

ad.2.
Po pierwsze. Końcówki drążków są wkręcone w pręt zwany drążkiem kierowniczym. Od strony drążka jest przeciwnakrętka ze śmieszną podkładką zabezpieczającą, z takimi dwoma języczkami - jeden odginasz na końcówkę, drugi na preciwnakrętkę.
Po drugie. Jeżeli jest to luz góra - dół, to popatrz czy przypadkiem nie musisz wymienić końcówek drążków! Jazda z takimi niezbyt bogatymi, może się skończyć malym wypadkiem... Jeżeli owy pręt, który opisujesz to ramię zwrotnicy w które wkręcona jest końcówka do koniecznie ją dokręć. U mnie jest zabezpieczenie, polegające na tym, że w gwincie końcówki jest nawiercona mała dziurka - zastosowałem nakrętkę koronową i przez dziurkę i nakrętkę koronową przełożyłem zawleczkę - zabezpieczenie w 100% pewne. Możesz zastosować też nakrętkę samokontrującą się z wkładką teflonową.

ad.3
Po mojemu - jeżeli masz starego typu przeguby, najwyższy czas kupić nowe - póki co przesmaruj je, polecam smar zmieszany z olejem (łożyskowy np. do przegubów jest zbyt gęsty). Jeżeli masz przeg. nowego typu, wyciągnij półośki, ściągnij gumę osłaniającą przegub i się mu przyjżyj. Mając półośki na wierzchu popatrz się też na kamienie półosi wchodzące w koronki mechanizmu różnicowego, a także ich łożyskowanie (takie małe igiełki).
Jeżeli to nie pomoże - zaglądnij do skrzyni, do mechanizmu różnicowego.
Kolejna przyczyna - zaglądnij do hamulców - zukosowana szczęka może stukać o szpilki piasty.
Następna sprawa - może ruszasz ostro i obracając się w miejscu koło powoduje drgania w zawieszeniu, a to na skutek opisywanych przez Ciebie luzów wydaje stuki. Przy skręcie jednak się nic nie odzywa, jak podejrzewam na skutek innego rozkładu sił w zawieszeniu przy skręcie.

Tak czy siak - polecam raz a solidnie zrobić przód - u mnie działa bez zarzutu, na wakacjach troche zainwestowałem, w łożyska, tuleje zwrotnicy, wahaczy, końcówki drążków, nowe cylinderki hamulcowe (w sumie 4 szt. - 2 razy duplex)...
Opłaciło się!
PozDDRawiam
Jimmy_Rz®

Heniu Portier
Gość
Wysłany: 2004-03-05, 01:47   

Dzieki!!!!
z 601,choc jest prostsza od Polo,jestem na bakier ;-) ))
Dales wyczerpujace odpowiedzi...
1. Z przodu wylaza tulejki bodaze z tworzywa,te, ktore sa w zwrotnicy...Czy nie powinno byc tam jakichs duzych podkladek pod nakretka???
2. Masz racje-drazek kierowniczy ;-) ...Otoz koncowka ma luz na gwincie,wchodzacym w drazek...z tego co pamietam z innych aut, to w celu usztywnienia tego po obydwu stronach tej grubej ''beczulki''z gwintem byly jakies nakretki...Czy jezeli zastosuje cos takiego to nie grozi to niczym powaznym???
Koncowki same w sobie luzow nie maja...byly zmieniane bodajze w listopadzie???
3. Moj Trabik to DeLuxe z 1990 roku.Domyslam sie wiec,ze poloski sa nowego typu.Ostro nie ruszam-to nie jest moje pierwsze autko i wiem,ze to szkodzi...Dwusuwy mialem kiedys 2,ale krotko i nie zdazylem sie nimi najezdzic...Nie znam wiec wszystkich ''kruczkow''tego autka :)
hmmm....tak orientacyjnie....Ile wyniosl Cie remont przedniego zawieszenia??? Widze,ze bez literaturki sie nie obejdzie....musze szybko przypomniec sobie,kto ja ma :)))
Pozdrawiam!!!

Jimmy_Rz
Gość
Wysłany: 2004-03-05, 12:08   

1.
Powinny być, ale nie daję sobie głowy obciąć.. Dokładnie nie pamiętam.

2.
Nie wiem o czym mówisz. Dalej nie wiem o jaki luz Ci chodzi. I co to jest beczułka z gwintem? I to nie końcówka wchodzi w drążek tylko drążek w końcókę, bo jest na niego nakręcana. Z drugiej strony (nie od strony przekładni ale od strony zwrotnicy) jest końcówka włożona w ramię zwrotnicy i od dołu przykręcona do niego. Pytanie - o podkładaniu śrubek w którym miejscu mówisz?
Skoro mają luz dół - góra, to czy zastosowałeś końcówki trabantowskie?

3.
Łozysko przednie 2 szt. x 50.00 PLN
Cylind. ham. 4 szt. x 25.00 PLN
Tuleje zwrotnicy górne 4 szt. x 3.50 PLN
Tuleje zwrotnicy dolne 2 szt. x 3.00 PLN
Przetaczanie sworzni z rozwiercaniem tulei 4 x 10.00 PLN
Tulejki wahaczy małe 4 szt. x 6.00 PLN
Tulejki wahaczy duże 4 szt. x 7.00 PLN
Suma: 312.00 PLN
Robota: własna :))) (oprócz przetaczania)

PozDDRawiam
Jimmy_Rz®

Zbyszek 601delux
Gość
Wysłany: 2004-03-05, 12:32   

Końcówki masz nowe, ale nie niemieckie, Drążki nowe, niemieckie. Chodzi Ci o luz na takich dużych, długich nakrętkach na drążku? Może coś się poluzowało? próbowałes dokręcic?

Heniu Portier
Gość
Wysłany: 2004-03-05, 13:15   

Chodzi Ci o luz na takich dużych, długich nakrętkach na drążku?
Dokladnie Zbyszku chodzi mi o te dlugie nakretki-nazwalem je "beczulki" ;-)bo bylem juz zmeczony w nocy....
ufff.ulzylo mi troche...myslalem,ze wiecej to bedzie kosztowac ;-) ))
aaaaa.chodzi mi o umieszczenie nakretki malej,pelniacej role kontry przy tej duzej,ktora laczy gwint koncowki i drazek...to jest wlasnie ta "beczulka" o ktorej mowilem...U mnie jest tak,ze nakretka kontrujaca jest tylko od strony maglownicy....a od strony koncowki nie ma...I wydaje mi sie ze dlatego wlasnie koncowka ma luz gora-dol,jakby byla wkrecona na 3 zwoje...Zbyszku podjade do ciebie,to ocenisz fachowym okiem,jak mozna OK???
Jimmy widze ze jestes specem w tym temacie :)))
jeszcze raz dzienxx :)

Zbyszek 601delux
Gość
Wysłany: 2004-03-05, 13:26   

ok.

Jimmy_Rz
Gość
Wysłany: 2004-03-05, 15:05   

Teraz wiem o co chodzi! Więc mają być nakrętki kontrujące z obu stron śruby rzymskiej (beczułki). Pozdrawiam i mam nadzieję, że jak Ci kolega zaglądnie to problem zniknie. Napiszcie cokolwiek po reperacji (jakie skutki).
Jimmy_Rz®

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi