Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1],[1.3]modul zaoplonowy-tunnig elektroniczny
Autor Wiadomość
Manki
Gość
Wysłany: 2004-03-03, 23:02   

Heil!!!do wszystkich
Ostatno bylem sobie na gieldzie i gosc mial moduly do Warbiego 1.3 tzn zaplonowy i gaznikowy.(20zl)Zaintrygowalo mnie to bo wizualnie sa takie jak w Trabie,wejscia sa takie same.I tu nasuwaja mi sie nastepujace pytania:
1)czy te moduly funkcjonalnie sa takie same chodzi o wymiane modulow z 1.1 na 1.3 i ich nastepstwa?
2)Byla kiedys kwestia mocy naszych silnikow u nas jast 39.5KM a w odpowiedniku polo 45KM i ponoc budowa (uklad rozrzadu i inne nie ma znaczenia),i ponoc ktos przewiercal otworki w module zaplonowym i przerywal jakis tam uklad ktory powodowal oslabienie naszych Autek.A ze w tym czasie co gielda troche pozniej bylem u mechanika i zagadnolem go a on powiedzial ,ze wejscie jest standardowe i mozna sprobowac zamontowac modol od polo.
PYTANE: Czy ktorys z Was moi Koledzy i Kolezanki eksperymentowal w tej dziedzinie i jakie efekty mial z tego?
POZDRAWIAM:))

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-03-03, 23:13   

polo ma inny gaznik... to nie jest chip ;)

Manki
Gość
Wysłany: 2004-03-04, 07:40   

A ja na ten przyklad mam gaznik nie jak wszystkie Traby na licencji Webera tylko Oryginalny Weberoski(wloski)Ma troszke inna budowe,i jakie ma znaczenie czy gaznik jest taki czy taki skoro jedzie....A nie wydaje mi sie co by wlosi specjalnie dla trabich robili gazniki....No i w kwesti formalnej zadalem Dwa pytania a nie jedno:)(liczylem na dwie odpowiedzi.
Pozdro 600

krzysztof kotecki
Gość
Wysłany: 2004-03-04, 10:00   

Trampek jest slabszy od polowki nie dlatego ze ma inna elektronike tylko dlatego ze ma inny walek rozrzadu inny ksztalt komory spalania inny ksztalt ukladu dolotowego i wydechowego no i inny gaznik.Jak chcesz zrob jak ja zaloz wydech od polo gt a gaznik masz do wyboru mozesz dopasowac razem z kolektorem od polo 1,3 gt albo zrobic przejscie i zalozyc gaznik od polskiego cuda-poloneza, zawsze to 2 gardzilee i reczne ssanie.Tylko pamietaj o takiej wlasnie kolejnosci, nawet najlepszy gaznik nic ci nie da jesli nie bedziesz mial odpowiednio szybko i sprawnie przewietrzanej komory spalania.PZDDR

Manki
Gość
Wysłany: 2004-03-04, 12:54   

A modul 1.1 Traba i 1.3 sa takie same funkcjonalnie?

Manki
Gość
Wysłany: 2004-03-08, 17:34   

sam sobie odpowiedzialem na postawione pytanie bo bylem u mechanika i sie zapytalem czy moduly 1.1 a 1.3 sa takie same i sa. Dziekuje wszystkim za dobre rady spodziewalem sie iwekszego entuzjazmu ale gaznik do turbo dwusuwa mial wieksza popularnosc. Nie wiem jak wy ale takie niedorzecznosci sie pojawiaja i jakos wiecej osob to przyciaga niz zwykle pytania zwyklych posiadaczy zwyklych samochodow. ze szczegolnymi pozdrowieniami dla pana od gaznika turbo i silnika vectry.pa

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-03-08, 17:38   

Takie sa prawa internetu, a "zwykli posiadacze zwyklych samochodow" nie martwia sie wogole o "modul zaoplonowy-tunnig elektroniczny".

Gorzkie, ale prawdziwe.

blaz
Gość
Wysłany: 2004-03-08, 20:37   

hehe szkoda gadać..Manki chyba sie nie obraziłeś???

Manki
Gość
Wysłany: 2004-03-08, 22:47   

spox jeszcze nie nie obrazilem sie jestem wychowany w kulcie tradycyjnych metod zdobywania wiadomosci i jesli nowoczesne narzedzia, między innymi internet, zawodza to uzywam tych tradycyjnych, ale myslalem ze ktos moze eksperymentowal w tej dziedzinie (chodzi o te nieszczesne moduly i podlaczal i jakies wnioski z tego wynosl)no ale mam jeszcze pare asow w rekawie ale to moze w przyszlym tygodniu niech te turbo i vekta troche okrzepna:)

Jimmy_Rz
Gość
Wysłany: 2004-03-08, 22:48   

Jakie to zabawne... Przewiercic dwie dziurki i już autko jest silniejsze...
Swoją ścieżką - jeżeli cokolwiek można zrobić z zapłonem to zmienić statyczny kąt wyprzedzenia zapłonu albo charakterystykę dynamicznego kąta wyprzedzenia - w przypadku modułu zapłonowego realizowanego elektronicznie.
I nie ma się tutaj o co obrażać!
Tuning elektroniczny można przeprowadzać w przypadku kalkulatorów wtrysku, gdzie polega to tylko na wymianie oprogramowania w pamięciach EEPROM takich modułów. Owszem, moduł zapłonowy można by "ztunningować" ale trzeba zaprojektować sobie całkiem nowy układ. Sądzę że moduły 1100 i 1300 są wymienne.
Jimmy_Rz®

robak
Gość
Wysłany: 2004-03-09, 01:26   

a ja sadze ze jesli chcecie szybciej smigac, to zapodajcie soie palucha i kopoolke ze zwyklego polo, bo te oryginalne kartonowe przy pewnych obrotach daja iskierke taka bleee...

zreszta... kartony seryjne sa juz szybkie, po zmianie wydechu jeszcze szczybsze, po roznych kombinacjach to juz wogoole wqrzaja wszystkich jak sie ludzi wyprzedza :D

nie zmienia to faktu ze to dalej kartony :)

chyba sobie pojde golfa mk2 skolowac :P
1.3 a przynajmniej wyglada jak auto hehehehehehe

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi