|
Wskaźnik temperatury do 601 |
| Autor |
Wiadomość |
Adaś
Gość
|
Wysłany: 2003-11-30, 20:14
|
|
|
Pogrzebałem troche na złomowisku i wykręciłem z Łady tej starszej (chyba 2103) wskaźnik temperatury taki okrągły, on jest od temperatury oleju i czujnik od niego który jest przykręcony na prawej ściance bloku silnika. Podłączyłem to i ... działa. Wskazuje temperature około 85 - 90 stopni. Czujnik wkręciłem między żeberka cylindra z prawej strony (grubość 14 mm, gwint drobnozwojny). Podłączenie jest bardzo proste: dwa przewody zasilające, jeden od czujnika i jeden do zasilania podświetlenia.
Taki sobie bajer, myślałem że komuś się spodoba, więc wrzuciłem to na forum.
PozDDRwaiam. |
|
|
|
 |
Placik
Gość
|
Wysłany: 2003-11-30, 21:35
|
|
|
| Dzięki za info musze sobie takie coś znależć to będzie kolejny bajer w moim trabiku. |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2003-11-30, 22:01
|
|
|
| Hehehehe... a nie lepiej było termometr z piekarnika tam wsadzić? |
|
|
|
 |
Mikołaj "psik&am
Gość
|
Wysłany: 2003-11-30, 22:24
|
|
|
no to jeszcze czojnik od cisnienia oleju trza zamontowac :D
psik |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2003-11-30, 22:49
|
|
|
| Proponuję też HIGROMETR (wilgotność powietrza) oraz HIGROGRAF (zmiany wilgotności gazów) |
|
|
|
 |
kuba s. (wladzio)
Gość
|
Wysłany: 2003-12-01, 00:25
|
|
|
| a ja licznik Geigera ;) |
|
|
|
 |
kuba s. (wladzio)
Gość
|
Wysłany: 2003-12-01, 00:28
|
|
|
dobrze napisałem????????
nie no tak poważnie to jest to super sprawa i muszę cuś takiego oopolować!! dzieki z info!!!!!!!
pozDDRoofka!! |
|
|
|
 |
Grzesiek N.
Gość
|
Wysłany: 2003-12-01, 16:28
|
|
|
| a może kilometr? :P |
|
|
|
 |
Major
Gość
|
Wysłany: 2003-12-01, 20:31
|
|
|
| Ja mam u siebie wsadzony czujnik z wartburga pomiędzy cylindry już 3 lata i podłączony do seryjnego diodowego wskaźnika z wartbura. pozkazuje idealnie. Czyjnik jest pomiędzy cylindrami na dole tam nie dochodzi powietrze chłodzące bo jest taki kątowniczek |
|
|
|
 |
hans
Gość
|
Wysłany: 2003-12-01, 23:48
|
|
|
| adam słodowy - zrób to sam |
|
|
|
 |
Szulcz
Gość
|
Wysłany: 2003-12-02, 00:33
|
|
|
niniejszym przyznaję koledze Adasiowi odznakę SzulczKonstruktora stopnia drugiego
;) |
|
|
|
 |
kuba s. (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2004-03-04, 23:45
|
|
|
odświeżyłem ten temat bo na dniach będe się bawił w montaż takowego urządzenia wraz z przesłona dławiącą powietrze chłodzące :)
jak wymodze to opisze co i jak |
|
|
|
 |
Jimmy_Rz
Gość
|
Wysłany: 2004-03-04, 23:50
|
|
|
Po co przesłona dławiąca powietrze... Proponuję wentylator o zmiennym kącie nachylenia łopatek wirnika... Oczywiście sterowanie komputerowe... POlecam!!
Jimmy_Rz® |
|
|
|
 |
kuba s. (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2004-03-04, 23:56
|
|
|
Jimmy.... ja nie pisze o silniku 1.8 w Trabie więc chyba ma to jakiś sens. Po to, żeby było cieplej, silnik mniej palił i był od tego zrdowszy w zimie. bez czujnika to sie nie uda bo można go za bardzo podgrzać..
ładnie napisałem?? czy jeszcze o czymś zapomniałem??
PS. Sorki ale mam zły dzień.... |
|
|
|
 |
Jimmy_Rz
Gość
|
Wysłany: 2004-03-05, 01:35
|
|
|
Tak. Bardzo ładnie. Cóz, ja tam wyżej się wysiliłem na żart, widocznie albo Ty masz bardzo zły dzień, albo to bardzo kiepski żart :))))) Sam o tym myślałem, tylko że osobiście nie robiłbym przesłony, bo po zasłonięciu wentylator zacząłby sprężać powietrze i stawiałby większy opór silnikowi. Pomyślałem o tym, żeby zaraz za wentylatorem, wyciąć okrągły otwór w obudowie silnika i wspawać tam rurę z przepustnicą. Po prostu otwierając przepustnicę wypuszczałbym powietrze na zewnątrz obudowy, zmniejszyło by to intensywność chłodzenia. Oczywiści wskaźnik temperatury stałby się urządzeniem nieodzownym. Pomyślałem też, że możnaby gdzieś umieścić termostat np. z kaszlaka i nim strować przepustnicą w tej rurce za wentylatorem. Uzyskało by się w pewnym stopniu regulację automatyczną, co w lecie dałoby w sumie rozwiązanie standardowe (rura zamknieta - całe powietrze na silnik) a w zimie termostat by otwierał przepustnicę i powietrze chłodzące w przeważającej części uciekałoby na zewnątrz obudowy silnika. Do tego jesczze jakieś mikrowyłączniki i można by zrobić kontrolki wskazujące położenie przepustnicy - chłodzenie / brak chłodzenia. Do tego wskaźnik temperatury...
Już nie będę spał do rana tylko myślał...
PozDDRawiam i sorki za sarkastycznego posta wyżej ;))
Jimmy_Rz® |
|
|
|
 |
|
|