Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
przedmuch pod glowicą
Autor Wiadomość
Piotr Sachajko
Gość
Wysłany: 2007-03-16, 18:26   

panowie mam problem jak w temacie dmucha mi pod glowica czasami nawet strzela; glowice mam przykrecona na orginalne sruby slyszalem ze lebszym rozwiazaniem jest rozwiercenie otworow i wstawienie szpilek 12 i dokrecenie nakretkami

robilisce moze cos takiego albo poradzcie jak rozwiazac ten problem

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2007-03-16, 19:00   

Kup nową uszczelkę (ok.3 zł?),wymień ją a na gwint oryginalnych srub daj po kilka kropel mixolu i dokręć z wyczuciem na krzyż a jak masz klucz dynamometryczny to zapodaj ok.30 Nm ale nie jestem pewien.No ale jak chcesz dać szpilki to nie ma problemu ale je się daje najczęściej wtedy gdy pourywasz gwint w cylindrze.

nemol
Gość
Wysłany: 2007-03-16, 20:40   

Rozwiercanie i wstawianie 12 nie ma sensu,bo automatycznie zmniejszysz powierzchnie uszczelki przy śrubach.

Alan
Gość
Wysłany: 2007-03-16, 21:17   

Ma sens, ja tak zrobiłem przy swoim starym 601 i jeździłem do końca, aż do sprzedaży. A co chłop ma zrobić jak zerwie mu się gwint? Wymienić blok?! Tylko gwint na 12 mu zostaje :-)

mateusz
Gość
Wysłany: 2007-03-16, 21:33   

Mi też spod jednej głowicy nieźle dmucha. Uszczelka została zmieniona i dalej to samo(ostatnio 601 spalił 5l/20km)... czeka mnie planowanie głowic

nemol
Gość
Wysłany: 2007-03-16, 21:47   

Sachaj nie napisał ,że zerwał mu się gwint.Sruby 10 można zamienić na szpilki 10.

macq
Gość
Wysłany: 2007-03-16, 22:53   

Ja mam planowane głowice i mi dmuchało to wywalilem uszczelke i uszczelnilem sylikonem wysokotemperaturowym- już z miech jeżdze i żadnych przedmuchów, tylko trzeba to zrobić dobrze

crash (b-stok)
Gość
Wysłany: 2007-03-17, 08:43   

Witam, panowie a jak sie objawia to strzelanie pod glowica? Bo u mnie cos juz 3 razy strzelilo w silniku i dalej nie wiem co to bylo :)

sachaj
Gość
Wysłany: 2007-03-17, 08:46   

ok panowie a skad wziac takie szpilki mozna gdzies kupic one musza byc hartowane

sachaj
Gość
Wysłany: 2007-03-17, 08:49   

odkrec tylna oslone i posluchaj przyłorz reke i pogazuj troche a strzela tak jak z niewyregulowanym zaplonem z gaznika

Alan
Gość
Wysłany: 2007-03-17, 10:03   

@Sachaj, można zrobić szpilki które mają dwia gwinty. Kupujesz śrubę z gwintem M12 (twardość podana na łbie, popytaj mechaników jaka powinna być bo nie pamiętam). Dajesz taką śrubę do tokarza i prosisz, żeby przetoczył Ci tą część z łbem na średnice 10mm z gwintem M10, ale oryginalny gwint M12 ma zostać. Odmierz sobie dokładnie jaka długa ma być szpilka. W sumie ma powstać "coś" co ma z jednej strony tylko M12 do wkręcenia w blok, a szpilka i gwint z drugiej strony to M10. W ten sposób w bloku robisz gwint M12 a w głowicy zostaje M10 jak był. Nie tracisz nic na zmniejszaniu powierzchni uszczelki; efekt jest taki sam jak przy M10.

Bross i Cost'a
Gość
Wysłany: 2007-03-20, 10:55   

nie lepiej na szrocie kupić takie szpilki ? wytrzymałość śruby 8.8 ja chodziłem ze 2 dni i znalazłem i to jeszcze NOWE na szrocie.

sachaj
Gość
Wysłany: 2007-03-20, 23:27   

dziekuje panowie za wszelkie porady podoba mi sie pomysł z przetoszeniem czesciowym szpilek 12 na 10 i tak zrobie
jeszcze raz dzieki

sachaj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi