|
.: Car-Audio :. |
| Autor |
Wiadomość |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2004-04-09, 07:13
|
|
|
Witam serdecznie!
Do tej pory cierpię na brak muzyczki w Trampusiu... Chciałbym kupić jakiś używany tani sprzęcik bez zbędnego audiofilstwa. Jakiegoś starego pierdziela, który zagra mi od czasu do czasu. Mam na Allegro na oku pare radioodtwarzaczy.
I tu moje pytanko:
W jaki sposób podpina się radio do Traba? W opisach aukcji bardzo często pojawia się "złącze ISO". Jak się ma to do rzeczywistościw 601? Czy ktoś opisze mi jak podpina się standardowe radyjko w trabiku?
Wdzięczny będę bardzo, bo nie chcę kupić coś, czego potem nie podepnę...
poZDRÓWKO |
|
|
|
 |
Joonior
Gość
|
Wysłany: 2004-04-09, 07:56
|
|
|
| Człowieku,kazde radio da sie podłączyć a złącze ISO to taka standardowa kość do radia dzielona na dwie części,jedna to zasilanie a druga to głośniki.na kablach jest opisane który kabel do czego jest... |
|
|
|
 |
Michal & Ela
Gość
|
Wysłany: 2004-04-09, 08:18
|
|
|
Ostatnio tez montowalem radio w trampku... oto co musisz (w/g mnie zrobic)
1)zamontuj glosniki- do tylnej półki moim zdaniem. Jak bedziesz mial za "wysokie" glosniki i bedziesz chcial je zamontować w drzwiach bedziesz musial robic "dystanse"
2) Znajdz miejsce na radio- najlepiej moim zdaniem poszerzyc oryginalne miejsce na radio- bedziesz mial przelaczniki w zasiegu ręki w czasie jazdy.
3)na kazdym radiu masz (przynajmniej powinienes miec) schemat jaki kabelek do czego jest. Czarny to jest masa, a czerwony to (chyba) plus. To sa najwazniejsze kabelki w radiu. W zaleznosci tez od radia moze czerwony kabelek byc zespolony z żółtym. I bardzo dobrze!! tak jest latwiej podłączyc....
4) Znajdujesz w skrzynce bezpiecznikow bezpiecznik w zaleznosci czy chcesz radio miec podlaczone "z zaplonem" czy "bez zaplonu"- gra albo po przekreceniu kluczyka, albo bez:):)
5) wyprowadzasz z tego bezpiecznika (od dołu) kabel "+" do radia i laczysz go z zespolonym kablem zółto czerwonym (a i na tych kablach powinny sie znalesz bezpieczniki- zazwyczaj sa one standartowo montowane!!)
6) Łaczysz czarny kabel z masa- najlatwiej do tych śróbek co sluza jako zatrzask do półki pod deską rozdzielcza
I MASZ PODLACZONE RADIO!!!!!
Dalej podłączasz wedłóg schematu tzn kazde radio ma inne oznaczenia kabelków do "lwewgo przodu +" i "lewego przodu -" itd. Najlatwiej pogrópowac sobie skoczem przed instalacja....
Na poczatku moze sie wydawac ze to platanina kabli ale da rade samemu to podłaczyc... Ja jestem laikiem jesli chodzi o elektryke ale z tym dalem sobie rade.
Mam nadzieje ze przydadzą Ci sie moje rady... Pozdrawiam!! |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2004-04-09, 09:38
|
|
|
Joonior - nie gorączkuj się... Po prostu nie wiedziałem co to złącze ISO... Nigdy w życiu nie widziałem ;(
A Michałowi wielkie dzięki!!! Nic dodać nic ująć!! Konkretna odpowiedź!!!
Choć może jeszcze ktoś podzieli się doświadczeniem w jaki sposób przez drzwi poprowadzić kable do głośników? Bo na tylną półkę nie ma problemu. Ale do drzwi? Którędy?
A i jeszcze jakie głośniczki (tanie) polecacie? Bo radio to srał pies, ale głośniczki chciałbym żeby ładnie gadały. I gdzie lepiej je zamontować z punktu słyszenia? Tył czy drzwi?
Thnx |
|
|
|
 |
Luko
Gość
|
Wysłany: 2004-04-09, 10:45
|
|
|
Zbuk ja tez jestem przed tym problemem ale jednej rzeczy jestem pewny: w drzwi glosnikow nie wsadze poniewaz:
1. Nie wiem czy tylko u mnie tak jest czy to normalne w trabach ze trzeba uzyc calkiem niezlej sily aby zamknac drzwi dokladnie wiec po kilkunastu/kilkudziesieciu takich trzasnieciami drzwiami glosniki bylyby do wymiany :( Juz lepiej dac na polce pod deska rozdzielcza [przynajmniej ja tak uwazam], z tym ze ta opcja u Ciebie odpada gdyz nie posiadasz juz tej poleczki [wyczytalem na www.zbuking.one :D ]
2. Trzeba by dokladnie wyciszyc dzrzwi i dac dystanse pod glosniki.
Tak wiec albo tuba w bagazniku jesli ktos uwielbia mocny bas, albo zrobic skrzyneczke z tylu na polke, ewentualnie bezposrednio w oryginalna polke wsadzic :]
Co do głośnikow: alpine ;) [niestety ceny sa zabojcze]lub polski Tonsil :]
Ja osobiscie nabylem glosniczki z daewoo Tico [40W, dwudrozne] i mam zamiar je wsadzic do Traba i zobaczyc jak sie spisuja [w Ticu calkiem niezle pyrkaja] :]
Radio - to jest kwestia co kto lubi :] ja robie poleczke nad przednia szyba na cd-rom i radio lepsiejsze a w deske rozdzielcza wsadze safari 5 albo stareeeeego philipsa ktorego mialem od razu w autku jak kupilem :]
Pozddr i milego majsterkowania zycze :] |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2004-04-09, 11:31
|
|
|
| Wyciszyć drzwi? Hmmm... Zastanawiałem się nad tym, ale za cholerę nie wiem jak się za to zabrać. Styropianu przecież tam nie napakuję, bo się szyba nie otworzy! Więc jak i czym? Zaryzykowałbym głośniki w drzwiach, tyle że którędy kabel do nich poprowadzić??? |
|
|
|
 |
Pawel "lyssy&
Gość
|
Wysłany: 2004-04-09, 12:02
|
|
|
ja mam glosniki w przednich drzwiach - 10"
nie mam zadnych dystansow ani nic podobnego.
musza byc (patrzac z srodka na drzwi pasazera) max w lewym dolnym rogu (opierac sie o metal w drzwiach) - w ten sposob bedzie otwierac sie szyba.
nie mam zadnego wyciszania drzwi (bo i po co?).
kable - neistety tu jest prowizorka (i pewnie jeszcze na dlugo zostanie). polozone z kablami od centrala owiniete tasma izolacyjna. moze kiedys zrobie dziury w taj jak to byc powinno |
|
|
|
 |
robak
Gość
|
Wysłany: 2004-04-09, 12:59
|
|
|
a ja mam i w dzrzwiach i z tylu glosniki.
tak jest najlepzy efekt. wczesniej z przodu mialem tylko gwizdki a z tylu szerokopasmowe glosniki. teraz te szerokopasmowe wyladowaly z przodu a z tylu mam podlaczone pod malusi piecyk, ale nie o tym miala byc mowa. jesli chcesz miec ladny dzwiek, to:
1. radio z CD (byle jakie byle z CD jesli ma byc tanio - w markecie za ok 200-250zeta wyrywasz takie)
2. gwizdki na przod (koszt 15-25pln za komplet)
3. glosniki na tyl. kupujesz w markecie "skrzynke glosnikowa" (dumnie nazwane :P) wywkrecasz glosniki i wsadzasz w polke z tylu (kable ktore sa w tych glosnikach od razu wywal! sa przeznaczone do sluchawek do walkmena a nie do caraudio-nawet najprostszego) koszt ok 50-80pln za komplet wtedy Ci wychodzi.
4. kable glosnikowe (takie jak do zwyklego domowego audio, do tego kabel najlepiej ekranowany do plusa akumulatora, mase tez z aku najleiej brac i jeszcze z jednego miejsca gdzies przy desce rozdzielczej. jeden z kabli dajesz dodatkowo do skrzynki z bezpiecznikami na bezpiecznik na ktorym "pojawia sie" prad w momencie wlaczenia zaplonu. calosc zmiescisz (mowie o nowym sprzecie) w kwocie - podliczmy (tak pi razy okno):
radio: 250pln
glosniki: 80pln
gwizdki: 20pln
kable: 20pln
gnazdo bezpiecznika montowane na kabel od aku: 3pln
i masz graja nie z tej ziemi, a gra znacznie lepiej niz niejedna seria montowana w roznych autach. |
|
|
|
 |
Placik
Gość
|
Wysłany: 2004-04-09, 14:34
|
|
|
Pozwulcie że się wtrące:)
CarAudio:
-radio: takie sobie byle dobre do 50zł +cd rom z kompa(najlepiej Creative z pilotem mamy w tym modelu dostępne przyciski play FF REV itp cena do 40zł)
-głośniki: ok 130 zł(ja za moje tyle dałem są to dwa ALPHARDy max power 200W śr.25cm)
-do drzwi głośniki:cena ok 60zł
-gwizdki:do 20zł(najlepiej wmontować gdzieś w górnych rogach pod dachem)
kable:do 20zł
dodatkowo wzmacniacz min.2x20W:cena do 50zł
Podsumowując koszt ok 370zł
Można by się jeszcze podkusić o lepszy wzmacniacz i tube wtedy koszt 500zł:)EFEKT MUROWANY:)
dziękuje za uwage :P
pozDDRawiam |
|
|
|
 |
Luko
Gość
|
Wysłany: 2004-04-09, 15:48
|
|
|
To ja jescze raz sie udziele ;)
Zbuk: drzwi wyciszyc mozna matami bitumicznymi [sa na allegro ale poszukaj w motoryzacyjnych czasem maja taniej :> ]
Do reszty trabanciarskiej braci ktora pisala wyzej: Chciałbym kupić jakiś używany tani sprzęcik bez zbędnego audiofilstwa. Jakiegoś starego pierdziela, który zagra mi od czasu do czasu
W takim przypadku najlepszym rozwiazaniem bedzie radyjko + dwa glosniczki na tyl i gra :]
Oczywiscie gdy jest 4 glosniczki plus radio na CD/ radio na kasety + cd-rom i do tego wzmacniacz to wtedy jest jeszcze lepiej. Wszystko zalezy od tego ile kasy chce nasz swiezo upieczony tatus przeznaczyc na audio w aucie :]
A tak btw jak ktos potzrebuje schematu jak podpiac cd w samochodzie to mam takowy i moge sie podzielic ;)
Pozddr |
|
|
|
 |
sidus
Gość
|
Wysłany: 2004-04-09, 17:29
|
|
|
| spoko ja mialem w aucie sony (cd) z tylu magnat a z przodu alpine... moja rada- nie wsadzajcie tak drogich sprzetow do takiego auta jakim jest trabant... rozwalone drzwi, wytargana polka z magnatami (teraz alpine i radio sa w domu)... a ja jakies 160zl w plecy :/ |
|
|
|
 |
kolka
Gość
|
Wysłany: 2004-04-09, 18:26
|
|
|
jeśli chodzi o radio to numerek wyciełam ostatnio bardzo "damski". kupiłam radio i podłączyłam i wszystko było OK gorzej jak się okazało że sprzęt jest za duży:/ z poszerzeniem nie było problemu ale nie mieści mi się też na długość. no i d.... teraz mam dziurę jak się patrzy a sprzęt wożę na półce- póki nie zdobędę nowego
polecam kupowanie radia "na wymiar" :)pozdro |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2004-04-09, 18:42
|
|
|
Jesteście wielcy!! Wszystkie info na wagę złota!
Tylko ciągle nie wiem jak do głośników w drzwiach dołączyć kable... Wiercić dziry z boku? Jakaś osłonka? A dalej jak...? |
|
|
|
 |
Luko
Gość
|
Wysłany: 2004-04-09, 19:09
|
|
|
Dziury z boku, dziury w drzwiach, kabelki w wezyk, zaizolowac co sie da zeby wilgoci nie ciagnelo :]
Jak najlepiej to zrobic ?? podpatrzec najpierw w pierwszym lepszym nowszym samochodzie, w ktorym glosniki sa w drzwiach :D
BTW Zbuku uparles sie na te glosniki w drzwiach jak nie wiem :]
Slonecznych i pogodnych Swiat zycze :] |
|
|
|
 |
Placik
Gość
|
Wysłany: 2004-04-09, 19:30
|
|
|
No racja lepiej nie wydawać zbyt dużo, a najlepiej wszystko ukryć tak jak ja mam.
Jak wszystko zamontowałem i zaczeło grać to kumple byli zdziwieni że niczego nie widać a gra:)
Znalezienie radia zajeło im prawie 10min:)
A co do tych głośniczków w drzwiach hmm... jak by to wytłumaczyć:)
Jak otwierasz drzi o tam z boku mała dziuirka i druga dziurka przy uszczelce z drzwi, kabelek tak podłązyć w dzwiasz umocować go aby w czasie zamykania drzwi wciagał sie do środka:)
No myśle że kapujecie te moje tłumaczenie:)) |
|
|
|
 |
|
|