Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Olej do dwusuwa!
Autor Wiadomość
Michał Olejniczak
Gość
Wysłany: 2002-12-13, 11:38   

Wiem że tematów dot. olei do zweitaktów było wiele ale...
W czoraj podjeżdżam swoim "szerszeniem" na stacje Orlenu., jak zwykle na początek pytam sie czy jest Mixol. Pan kieruje mnie do półki i są: MixolS, MixolBio (syntetyczny), Mixol2TMix (półsyntetyczny) i olej "2T Semisyntetic". Pytam sie co to za 2T bo na Mixolu 2T Mix już jeździłem ale o tym cudzie nie słyszałem (różnica w cenie 1,00zł). No i gosci mówi że to do silników dwósówowych o ekstremalnych przeciążeniach, szczególnie do wyczynowych motocykli, pił spalinowych no i nadaje się do aut ale on nie wie czy bedzie lepszy do Trabiego Mixol czy ten własnie wynalazek (obydwa z Orlenu). Zaryzykowałem kupiłem kolor malinowy, wlałem ~1,46 (na butelce jeden do piedziesięciu). Odpalam na wyłaczonym kraniku zeby przepalił starą mieszankę. Jak sie zaczął dusić to odkręciłem kranik, poszedł tylko szary dymek (podobnie było jak zmieniłem na Mixol 2T Mix). Słuchajcie auto szło jak burz, cichutko, nie szarpal na niskich obrotach no i co najważniejsze nie gasł już na wolnych obrotach (mam do wymiany płytke zapłonu dlatego to uważałem za normalne)!!!
Zostawiłem go na parę godzin (od 17 do 23) i odpalił bez ssania !!!!!
Czy ktos już testował ten olej, jak wracałem w nocy obwodnicą to się troszkę przymulił (może dla tego że go lekko zalałem pod górkę) ale i tak chodzi lepiej jak kiedykolwiek (mam go 1,5 roku)!!!!

[%sig%]

Michał Olejniczak
Gość
Wysłany: 2002-12-13, 11:43   

A jeszcze coś dzisiaj go nie paliłem ale zobaczę po południu czy będzie palił po odpaleniu na jedną (tak jak zwykle zanim sie nie rozgrzeje) czy na dwie świece (tak jak w czoraj)

[%sig%]

dc.
Gość
Wysłany: 2002-12-13, 20:50   

Witam,

Dziś też zakupiłem ten olej (wygląda jak jakiś syrop :)) i na razie mogę powiedzieć że silnik rzeczywiście ciszej pracuje i jakby był dynamiczniejszy ale gdy postoi na mrozie kilka godzin to przez jakiś czas po uruchomieniu chodzi na jednym garze ( tak samo miałem wcześniej, bo mój aparat zapłonowy ciągle ma jakieś dziwne filmy :)); bardziej obiektywne spostrzerzenia będę mógł dopisać po następnym tankowaniu bo gdy dziś tankowałem to miałem jeszcze około 4 litrów starej mieszanki;
do tej pory jeździłem na 2TMix (bez żadnych nieprzyjemnych przygód) i teraz przestawię się na ten nowy wynalazek orlenu bo myślę że będzie jeszcze lepszy

pozdrawiam,
dc.

Jędrek
Gość
Wysłany: 2002-12-13, 21:23   

ja jezdze na mixololuS i niespotkalem sie jeszcze z tylkoma odmianami tego oleiku;)

[%sig%]

Skazoo
Gość
Wysłany: 2002-12-14, 00:20   

Ja już widziałem taki olej tzn kolor. Taki syropek malinowy he he. Nawet na nim jeżdżę czasami i muszę przyznać że silnik chodzi ok i mniej się grzeje, poza tym wyciszył sie sporo. Tylko że mój olej to Quaker state syntetyk za 30 zeta lirt (sic !!!!), ostatnio z braku możliwości zakupu Quake'a wlałem statoila półsyntetyk i wszystko ok :) Ciekawy jestem po ile są te cuda orlenu. Piszę cuda bo chyba nawet sam orlen nie wiem dokładnie co tam sprzedaje :)
Co do odpalania to nie mam żadnych problemów bo pali i z rana po nocy i w ciągu dnia nawet przy temperaturach poniżej -15 :) Niby nic dziwnego ale jak sobie przypomnę moje poprzednie auto (pf 125p :))))) to poniżej zera już były niespodziewane reakcje.
No nic jakoś się tak rozpisałem :) Pozdrowienia...

[%sig%]

Michał Olejniczak
Gość
Wysłany: 2002-12-16, 13:43   

Po pierwsze zaznaczam że to nie jest mixol po drugie półsyntetyk. Nawet Paplo się zdziwił że jest taki czerwony. A pali mi na tym oleju 7 litrów na żle wyregulowanym zapłonie, a na poprzedniej zupie było 9,5/100. Co prawda pali nadal rano na jedną świecę ale już mniej jak wcześniej. Teraz do wyjazdu spod bloku (50m) a wcześniej do obwodnicy (jakieś 300m). Ma pałera jak nigdy a zupa w baku wyglada jak paliwo lotnicze ;-)

[%sig%]

Michał Olejniczak
Gość
Wysłany: 2002-12-16, 13:52   

Kosztuje ten wynalazek 11,50 na stacji Orlenu koło Hali Olivii jak się jedzie w stronę Gdańska. Syntetyk kosztuje 37,00 a Mixol S kosztuje 8,50 Mixol 2TMix 12,00 z czymś (na tej akurat stacji). Wiem ze orlen nie ma dobrej reputacji ale naprawdę polecam.

[%sig%]

Michał Olejniczak
Gość
Wysłany: 2002-12-17, 08:55   

To czerwone co przerabia U95 na paliwo lotnicze ;-) Nazywa się "2T Semisyntetic" Nie ma tam żadnej zmianki, ani w opisie, ani w nazwie że to jest mixol po prostu olej silnikowy do silników dwósówowych (i z tego co pamietam to jest wzmianka że do ych silników o ekstremalnych przeciąrzeniach). Biała przezroczysta butelka i na etykietce rysunki motocykla, kosiarki i piły ;-)

[%sig%]

Sebastian "Similas&q
Gość
Wysłany: 2003-01-12, 20:31   

Hm... a ja jeszcze jakis dziwny wynalazek znalazlem... SIe oleum nazywa forester czy jakos tak... tez orlenowskie, kosztuje 17 zeta, i pisze ze do kosiarek pilarek, pojazdow drogowych (to chyba o trampkach :) ) i innych silnikow wysilonych... Nie probowalem tego bo znalazlem przypadkiem na jednej stacji... Ale ogolnie to podoba mi sie MObil 2T semi synthetic... (w carrefourze 22 zeta :) ) Przynajmniej wylewa sie spokojnie z butelki nawet na mrozie... Natomiast znalazlem jeszcze jeden ciekawy wynalazek, ale mi szkoda kasy... Otoz Mobil 2T full-synthetic Racing :) Ale 39 zl nie dam... Swoja droga ciekawy pomysl :)) Ale to by mnie U95 kosztowala tyle co Vpower :) (4.10 prawie :) ) Ale to juz chyba niepotrzebny zbytek :)

[%sig%]

Sebastian "Similas&q
Gość
Wysłany: 2003-01-12, 20:43   

Poprawka - ten olej orlena nazywa sie forestol

[%sig%]

Michał Olejniczak
Gość
Wysłany: 2003-01-16, 13:03   

To już prawie dwa m-ce jak zmieniłem olej na 2T - cztery tankowania w tym raz V- power 99R+. Musze powiedzieć że na Racing+ naprawdę się czuje moc uśpioną w 595ccm silnika Trabiego no i spalanie spadło do 6/100. Ale nawet na 95 jest wszystko ok, auto szybciej dochodzi do siebie po nocnym i dłuższym staniu i w ogóle kultura pracy silnika jest inna a spalanie na U95 to 7/100. Zobaczymy jak po zmianie płytki, świec i przewodów.

[%sig%]

Grzegorz Zalewski
Gość
Wysłany: 2003-01-16, 13:24   

Czyli na jakim oleju stanelo ??? :P bo sie pogubilem
Hehhehehehe dzis tankuje i zaqpie toto. Jak to lac? pol litra na 20 litrow beny (hmm ja tankuje U95) ???

[%sig%]

dc.
Gość
Wysłany: 2003-01-17, 20:03   

ja też dość długo na 2T jeżdżę i jest on wg. mnie najlepszy z trójki: S, 2T Mix i 2T

Sebastian "Similas&q
Gość
Wysłany: 2003-01-18, 11:15   

A ja jeszcze jak laze po stacjach tego cudownego 2T nei widzialem... Czy ktos ma koncepcje jak dostac to w Kraku ? (Ewentualnie skan butelki przeslac ;)) Bo w ofercie "olejowej" orlenu jewo niet... (Chyba zostane wierny mobilowi...)

[%sig%]

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-05-07, 20:10   

Odkopałem stary topic - już wyjaśniam powód:
otóż chawalicie się (ludzie z południa) tą gazoliną i jej ceną (najważniejsze) że aż żal d*** ściska a u nas na pomorzu o takim czymś nie słyszeli. W związku z tym teraz ja się pochwalę: szukając paliwa alternatywanych znalazłem paliwo lotnicze [stąd w tym topicu] 115 okt.bodajrże i ziomal sprzeda po 2zł/litr, hehe. Tylko będę musiał zapłon przestawić żeby nie roz...walić silnika ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi