Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] 4 bieg nie wskakuje :(
Autor Wiadomość
Bart
Gość
Wysłany: 2004-04-13, 18:10   

od samego poczatku jak mam traba mam problem... jak ruszam => jade... 1 bieg(super), 2(dobrze), 3(rewelacja), 4(dupa tzn nie wskakuje) jak trabant nie jest rozgrzany i przy wiekszych obrotach mam 3 biegi + wsteczny. Jak sie rozgrzeje to bywa roznie... w grudniu wyciagalem skrzynie, rozkrecalem i teoretycznie powinno dzialac (zadne czesci nie zostaly...) w praktyce jest inaczej.
PS oczywiscie tematow podobnych szukalem...

Piotrek Stempin
Gość
Wysłany: 2004-04-13, 18:15   

mam bardzo podobny problem. Mnie jednak niewskakuje sporadycznie, powiedzmy raz na trzy, cztery. Czasem wystarczy sprobowac jeszcze raz i jest git. Gorzej jest gdy czworka wyskakuje w czasie jazdy co dzieje sie rzatko.
pozDDRawiam

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2004-04-13, 19:10   

PS oczywiscie tematow podobnych szukalem...
Hahaha - mało z krzesła nie spadłem z dowcipu :|

Heniu Portier
Gość
Wysłany: 2004-04-13, 20:05   

nie wiem dokladnie co moze byc przyczyna tego,ale stawiam na "wolne kolo".....czyli urzadzenie do jechania na luzie,kiedy zdejmujesz noge z gazu na "czworce.........

Bart
Gość
Wysłany: 2004-04-13, 20:40   

juz mi o tym jeden mechanik mowil... ale nie chcial podjac sie zrobienia tego...na czym moze polegac naprawa wolnego kola? I czy mam juz odkladac kase na nowa skrzynie biegow? I czy w ogole tak dostane ???

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-04-13, 21:08   

Wymiana samego wolnego koła to koszt około 40 PLNów. (najbardziej optymistyczny wariant)
Do tego dojdzie koszt rozebrania i złożenia skrzyni, pewnie jakieś łożyska i uszczelniacze (przy okazji, skoro juz rozebrana skrzynia oraz nowy olej).

Pozdrawiam.

KamiL_ON
Gość
Wysłany: 2004-04-14, 13:43   

LEPIEJ KUPIĆ UŻYWANĄ A STARĄ ROZKRĘCIĆ I SPRZEDAĆ...

ZA ALUMINIUM DOSTANIESZ PONAD 50 ZYLA

WIĘC STOPA ZWROTU JEST DOSYĆ DUŻA :)

Bart
Gość
Wysłany: 2004-04-14, 18:02   

No dobra...ale dzisiaj (ciepło było) w południe wszystko chodziło jak trzeba!! Ja obstawiam na olej (moze mam go za duzo, za malo, albo za gesty...)?!?!?! Wlewalem chyba Hipol 10 albo 15 dwie butelki (bylo napisane ze mniej ale do tego korka kontrolnego i tak nie doszło). Czy to możliwe ???

Krzysztof K.FRITZ KWIDZYN
Gość
Wysłany: 2004-04-14, 19:20   

KAMIL_ON jestem za! kupić inną a starą rozebrać i na złom ! sam to przechodziłem już dwa razy koszt kmp. wolnego koła to ponad 80 zł + uszczelniacze łożyska i olej kupując używaną tylko wymiana oleju

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-04-15, 09:16   

mie też sporadycznie wypada i jestem za tym,że to wolne koło. oleju mam OK,wszystko gra,ale czwórka czasem-raz na 100 wrzuceń - nie wchodzi. bełtam wajhą i wpada!i jadę...
50 pln za aluminium?!? serio?!?

Gregory Peck
Gość
Wysłany: 2004-04-17, 09:16   

Przyczyną "braku" wolnego koła jest czasem zużycie(często przerdzewienie) lub uszkodzenie rolek sprzęgła jednokirunkowego.

Najczęstszą przyczyną zużcia jest nieużywanie skrzyni przez jakiś czas, więc używane skrzynie ze szrotów też mogą być uszkodzone.

pozdrawiam
Gregory

Bart
Gość
Wysłany: 2004-04-17, 14:38   

no tak racja... nie jestem zwolennikiem brania ze szrotow wszystkiego co pasuje do traba... po co mi druga skrzynia niesprawna? Chyba to wolne kolo kupie w Motirexie.
PS im cieplej tym czesciej wskakuje!! (dla mnie dalej pozostaje to zagadka)

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-04-19, 00:00   

wolne kolo najlepiej kupic oryginalne.Bo te polskie padaja po 10 tys km. Oryginal zyje ze trzy razy dluzej. Jak na szrocie skrzynia jest z olejem to raczej nie bedzie przerdzewiale i moze pojezdzic dluzej niz to z motirexu. Ale to loteria niestety.

Sebastian Majda
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 08:55   

Każdy olej po pewnym okresie czasu się zużywa i wtedy trzeba go komletnie wymienić, bo nie spełnia swoich funkcji.
Proponuje przed rozebraniem skrzyni kupić nowy olej przekładniowy i wlać go do skrzyni na miejsce starego. Jeżeli problem z biegami dalej będzie występował, no to już będzie inny przypadek.
Mnie to kiedys pomogło.

Bart
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 14:34   

skrzynia rozbierana, czyszczona, olej wymieniany, wszystko dzialo sie w grudniu...
dalej nie widze zwiazku miedzy tym ze jak trabem przejade kilka/ kilkadziesiat kilometrow (jest rozgrzany) to wszystko dziala i jest jak byc powinno...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi