|
[601] uszczelki silnika. |
| Autor |
Wiadomość |
Adam Markowski (t601)
Gość
|
Wysłany: 2003-07-18, 08:27
|
|
|
witam
mam znów (po ok 3 miesiącach) problem z ucszczelkami pod głowicami - znowu wywala tędy mieszankę, osłonę slinika mam całą w ciemnej mazi. macie jakiś pomysł? |
|
|
|
 |
Cezary DUKLI Duklas
Gość
|
Wysłany: 2003-07-18, 09:05
|
|
|
| Kup nowe, Zestaw uszczelek do silnika 601 kosztuje całe 10zł |
|
|
|
 |
Adam Markowski (t601)
Gość
|
Wysłany: 2003-07-18, 09:12
|
|
|
| ale czy u was też często musicie wymieniać uszczelki? czy one zawsze tak szybko się zużywają? |
|
|
|
 |
Cezary DUKLI Duklas
Gość
|
Wysłany: 2003-07-18, 13:47
|
|
|
| W chwili obecnej produkty tego typu do starych samochodow sa bardzo bylejaiej jakosci, juz sama cena mowi za siebie |
|
|
|
 |
Narwaniec
Gość
|
Wysłany: 2003-07-18, 14:07
|
|
|
| Jeżeli masz możliwość to dobrze by było gdybyś wyrównał głowice i cylinder w miejscu gdzie jest uszczelka-możesz mieć po prostu kszywą powierzchnie i dmucha.Chodzi o bardzo delikatne planowanie,właściwie tylko liznięcie. |
|
|
|
 |
AdamM (Trimm Trabb)
Gość
|
Wysłany: 2004-04-23, 15:00
|
|
|
Znów wywala mi mieszankę przy uszczelkach Ale gdy wyrównam głowice i cylindry, nawet delikatnie, to nie będzie tych rowków i co wtedy?? Nie będzie źle??
pozdr
Trimm |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2004-04-23, 15:24
|
|
|
Witam.
Myślę że może być inna przyczyna, czy przypadkiem nie masz przeciągniętych gwintów w cylindrach i po jakimś czasie głowice są "luźne". ( popularnie mówi się że gwint płynie)
Może też nie przykręcasz głowic z jednakową siłą i poluzowują się?
W Gdańsku w firmie produkującej uszczelki, koszt kompletu poniżej 3,00 PLN. Produkują dwa rodzaje: z blachy aluminiowej i z materiału uszczelkarskiego jednostronnie pokryte miedzią.
Po pewnym czsie nalezy sprawdzać dociągnięcie głowic.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
AdamM (Trimm Trabb)
Gość
|
Wysłany: 2004-04-23, 17:39
|
|
|
Tych drugich uszczelek nie używałem. dzięki, jeszcze coś wymyślę.
pozdr |
|
|
|
 |
Galant
Gość
|
Wysłany: 2004-04-24, 18:34
|
|
|
| Witam! Często się zdaża że zamiast szpilek wystających z cylindrów są wkręcane śruby których gwint jest rozmiar większy. Wtedy pomiędzy otworem na śrubę (w uszczelce oczywiście) a otw głównym jest ok 1mm i w tym miejscu leci. Miałem taki przypadek. |
|
|
|
 |
mtrabant
Gość
|
Wysłany: 2004-04-25, 22:30
|
|
|
| jak kupisz nowe uszczelki pod glowice to sprobuj zgiac reka- powinny byc mieciutkie. Ale najczesciej sa twarde (rzemioslo) i nie uszczelniaja dobrze. Sposob na to - do piekarnika i 200 stopni przez godzine. Aluminim sie wygrzeje i jest mieciutkie jak trzeba. Mozna tez sprobowac wyrownac glowice samemu - drobny papier scierny i kawal szkla albo rownej plytki podlogowej wystarczy zeby delikatnie dotrzec glowice. |
|
|
|
 |
AdamM (Trimm Trabb)
Gość
|
Wysłany: 2004-05-13, 11:01
|
|
|
No... dorwałem nowe (prosto z fabryki:-))głowice i szpilki (10x10) do mojego trampka. Mam pytanie odnośnie tamatu. Czy ktoś z Was próbował wsadzić po dwie uszczelki między głowice a cylinder?? Czy to coś da, czy jest sens kombinować?? Może od razu je wypali?? Napiszcie co o tym sądzicie. Chcę już zamknąć temat przepalonych uszczelek i nierównych głowic
pozdr
Trimm |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2004-05-13, 11:04
|
|
|
| wyrównaj głowice, kup DOBRE uszczelki, połóż je na 0.5mm warstwie towotu z obu stron, dociśnij odpowiednim momentem - NIE MA SZANS,ŻEBY BYŁO ŹLE! o ile dobrze wszystko złożysz. |
|
|
|
 |
Newwer
Gość
|
Wysłany: 2004-05-13, 15:20
|
|
|
| ja mialem kiedys wytoczony rowek w glowicy, a "garb" w cylindrze garb wchodzil w rowek i nic nigdy nie puscilo, a dodam ze glowica byla stoczona o 5 mm czyli do zera cisnienie mialem 11 atm, ale bez mocnego planowania tez da sie zrobic;] |
|
|
|
 |
Goodstuff
Gość
|
Wysłany: 2004-05-24, 19:13
|
|
|
Właśnie przymierzam się do wymiany uszczelek pod głowicą, przeszukałem forum i nie znalazłem interesującej mnie informacji, mianowicie :
Jaki konkretnie jest ten "odpowiedni" moment do dokręcenia śrub w głowicy. |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2004-05-24, 20:51
|
|
|
uszczelki pod głowicą dokręcasz momentem 41N*m (4,2kGm).ważna jest kolejność!
1 4 1 4
3 2 3 2
nie wiem jak w 601,ale ja w 353 kładę pół milimetra smaru stałego ŁT4S (towot) pod i na uszczelkę i wtedy skręcam.powodzenia! |
|
|
|
 |
|
|