Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] uszczelki silnika.
Autor Wiadomość
Adam Markowski (t601)
Gość
Wysłany: 2003-07-18, 08:27   

witam
mam znów (po ok 3 miesiącach) problem z ucszczelkami pod głowicami - znowu wywala tędy mieszankę, osłonę slinika mam całą w ciemnej mazi. macie jakiś pomysł?

Cezary DUKLI Duklas
Gość
Wysłany: 2003-07-18, 09:05   

Kup nowe, Zestaw uszczelek do silnika 601 kosztuje całe 10zł

Adam Markowski (t601)
Gość
Wysłany: 2003-07-18, 09:12   

ale czy u was też często musicie wymieniać uszczelki? czy one zawsze tak szybko się zużywają?

Cezary DUKLI Duklas
Gość
Wysłany: 2003-07-18, 13:47   

W chwili obecnej produkty tego typu do starych samochodow sa bardzo bylejaiej jakosci, juz sama cena mowi za siebie

Narwaniec
Gość
Wysłany: 2003-07-18, 14:07   

Jeżeli masz możliwość to dobrze by było gdybyś wyrównał głowice i cylinder w miejscu gdzie jest uszczelka-możesz mieć po prostu kszywą powierzchnie i dmucha.Chodzi o bardzo delikatne planowanie,właściwie tylko liznięcie.

AdamM (Trimm Trabb)
Gość
Wysłany: 2004-04-23, 15:00   

Znów wywala mi mieszankę przy uszczelkach :-) Ale gdy wyrównam głowice i cylindry, nawet delikatnie, to nie będzie tych rowków i co wtedy?? Nie będzie źle??
pozdr
Trimm

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-04-23, 15:24   

Witam.
Myślę że może być inna przyczyna, czy przypadkiem nie masz przeciągniętych gwintów w cylindrach i po jakimś czasie głowice są "luźne". ( popularnie mówi się że gwint płynie)
Może też nie przykręcasz głowic z jednakową siłą i poluzowują się?
W Gdańsku w firmie produkującej uszczelki, koszt kompletu poniżej 3,00 PLN. Produkują dwa rodzaje: z blachy aluminiowej i z materiału uszczelkarskiego jednostronnie pokryte miedzią.

Po pewnym czsie nalezy sprawdzać dociągnięcie głowic.

Pozdrawiam

AdamM (Trimm Trabb)
Gość
Wysłany: 2004-04-23, 17:39   

Tych drugich uszczelek nie używałem. dzięki, jeszcze coś wymyślę.
pozdr

Galant
Gość
Wysłany: 2004-04-24, 18:34   

Witam! Często się zdaża że zamiast szpilek wystających z cylindrów są wkręcane śruby których gwint jest rozmiar większy. Wtedy pomiędzy otworem na śrubę (w uszczelce oczywiście) a otw głównym jest ok 1mm i w tym miejscu leci. Miałem taki przypadek.

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-04-25, 22:30   

jak kupisz nowe uszczelki pod glowice to sprobuj zgiac reka- powinny byc mieciutkie. Ale najczesciej sa twarde (rzemioslo) i nie uszczelniaja dobrze. Sposob na to - do piekarnika i 200 stopni przez godzine. Aluminim sie wygrzeje i jest mieciutkie jak trzeba. Mozna tez sprobowac wyrownac glowice samemu - drobny papier scierny i kawal szkla albo rownej plytki podlogowej wystarczy zeby delikatnie dotrzec glowice.

AdamM (Trimm Trabb)
Gość
Wysłany: 2004-05-13, 11:01   

No... dorwałem nowe (prosto z fabryki:-))głowice i szpilki (10x10) do mojego trampka. Mam pytanie odnośnie tamatu. Czy ktoś z Was próbował wsadzić po dwie uszczelki między głowice a cylinder?? Czy to coś da, czy jest sens kombinować?? Może od razu je wypali?? Napiszcie co o tym sądzicie. Chcę już zamknąć temat przepalonych uszczelek i nierównych głowic ;-)

pozdr
Trimm

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-13, 11:04   

wyrównaj głowice, kup DOBRE uszczelki, połóż je na 0.5mm warstwie towotu z obu stron, dociśnij odpowiednim momentem - NIE MA SZANS,ŻEBY BYŁO ŹLE! o ile dobrze wszystko złożysz.

Newwer
Gość
Wysłany: 2004-05-13, 15:20   

ja mialem kiedys wytoczony rowek w glowicy, a "garb" w cylindrze garb wchodzil w rowek i nic nigdy nie puscilo, a dodam ze glowica byla stoczona o 5 mm czyli do zera cisnienie mialem 11 atm, ale bez mocnego planowania tez da sie zrobic;]

Goodstuff
Gość
Wysłany: 2004-05-24, 19:13   

Właśnie przymierzam się do wymiany uszczelek pod głowicą, przeszukałem forum i nie znalazłem interesującej mnie informacji, mianowicie :

Jaki konkretnie jest ten "odpowiedni" moment do dokręcenia śrub w głowicy.

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-24, 20:51   

uszczelki pod głowicą dokręcasz momentem 41N*m (4,2kGm).ważna jest kolejność!

1 4 1 4

3 2 3 2

nie wiem jak w 601,ale ja w 353 kładę pół milimetra smaru stałego ŁT4S (towot) pod i na uszczelkę i wtedy skręcam.powodzenia!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi