|
[601] szpilki nie mają się czego trzymać w cylindrach |
| Autor |
Wiadomość |
AdamM (Trimm Trabb)
Gość
|
Wysłany: 2004-06-11, 19:41
|
|
|
No i stało się. Od dłuzszego czasu miałem problemy z uszczelkami pod głowicami (tak myślałem). Już po sprawie. To nie uszczelki, to nie szpilki tylko cylindry. Szpilki wyciągnęły cały gwint z cylindrów. Teraz to mogę "przykręcone" głowice bez większego problemu bez żadnych kluczy sciągnąć to nie byłby wielki problem gdyby szpilki były oryginalne. Szpilki od strony cylindrów są już szersze. A cylindrów nie ma co rozwiercać bo poprzedni właściciel rozwiercił je tak, że 2 szpilki wyszły bokiem (nie mam pojęcia jak to się trzymało - zrobiłem tak 12000 km). Teraz się zastanawiam co zrobić. Czy znaleźć cylindry które będą pasowały (tłoki nominalne), czy opłaca się robić taki remoncik? Czy trzeba przeszlifować tłoki... Radzcie mi prędko co mam robić, bo auto jest mi teraz cholernie potrzebne... A mechanicy postraszyli mnie niezłą sumką za robociznę.
pozdr
Załamany Trimm |
|
|
|
 |
CaShu
Gość
|
Wysłany: 2004-06-11, 20:34
|
|
|
100zl i szybko inny silnik wstawic...
ja bym tak zrobil.
pozdrawiam
Lukasz |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2004-06-11, 21:53
|
|
|
| mam fajny silnik, ale ma zerwane 2 gwinty kolektora wydechowego...ten sam problem. tyle że można napchać tam jakiegoś silikonu i wkręcić szpilki w resztkę gwintu i ponoć chodzi to potem ładnie. |
|
|
|
 |
picia353
Gość
|
Wysłany: 2004-06-12, 09:02
|
|
|
| przeszlifuj inne cylindry pod wymiar tłoków które masz na aucie , ew znajdz jakieś tłoki większe (orginalne ) uzywane i przeszlifuj cylindry bezpośrednio pod wymiar tłoka niepatrz na wymiary 1,2 3 szlifu tylko niech ten gość ci zmiezy tłoki i pod nie zrobi szlifik:) |
|
|
|
 |
Andrzej Bartczak
Gość
|
Wysłany: 2004-06-12, 09:29
|
|
|
| czesc. ja mialem to samo co Adamm i zrobilem tak: poszedłem do tokarza i on zrobil mi szpilki o rozmiar wieksze. wkrecilem i bzykam... Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Krzysztof K.FRITZ KWIDZYN
Gość
|
Wysłany: 2004-06-12, 10:43
|
|
|
| słuchaj najtaniej i najszybsiej bedzie jak zakupisz na najblizszym CPN klej np. super metal i wkleisz szpilki w cylinder zdaje to egzamin miałem sam coś takiego i wyrszymało |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2004-06-12, 12:01
|
|
|
Ja tez wtrące swoje 3 grosze.
kupujesz gotowe szpilki redukcyjne M12/M10.
Takie szpilki wystepuja w PF 126.
W cylindrach gwintujesz na M12 i wkręcasz szpilki, a reszta to już wiesz. Koszt jednej szpilki około 3,00 PLN. Po 5 minut roboty na 1 sztukę. Jak masz całkowicie zerwany gwint to nawet nie musisz rozwiercać otworów.
Miałem to samo i w/w opis jest sprawdzony osobiście. Polecam. |
|
|
|
 |
picia353
Gość
|
Wysłany: 2004-06-12, 21:02
|
|
|
"Szpilki od strony cylindrów są już szersze"
"A cylindrów nie ma co rozwiercać bo poprzedni właściciel rozwiercił je tak, że 2 szpilki wyszły bokiem"
panowie czytajcie zanim coś poradzicie |
|
|
|
 |
|
|