|
[T1.1] Jak podłączyć amperomierz |
| Autor |
Wiadomość |
CaShu
Gość
|
Wysłany: 2003-07-01, 20:50
|
|
|
Elo
Mam problem, a mianowicie niewiem jak podłączyć amperomierz do mojego trabiego. Mam dosyc mocny sprzęt audio i chciałbym widzieć jak zachowuje się ładowanie gdy gra.
Ma ktoś jakiś pomysł?
PozdrO
Lukasz
[%sig%] |
|
|
|
 |
Jakubek
Gość
|
Wysłany: 2003-07-01, 22:00
|
|
|
hmmm....
ładowanie wskazuje chyba woltomierz, no ale nie wazne...
Z tego co pamiętam ze szkolnych lat to po prostu należy zamontować amperomierz szeregowo, a woltomierz równolegle w układ, który chcesz mierzyć.
Pozdroofki
[%sig%] |
|
|
|
 |
S deLuxe
Gość
|
Wysłany: 2003-07-02, 11:09
|
|
|
Jakubek, ale amperomierz pokaże czy akumulator jest ładowany przez alternator, czy też alternator puchnie i prąd jest pobierany z akusa.
[%sig%] |
|
|
|
 |
kuba s.
Gość
|
Wysłany: 2003-07-02, 15:19
|
|
|
amperomierz nalezy połączyś w szereg tak aby nie pomylić + z - (bo mozna fajnie wskazówke wygiąć :P) a równolegle nie radze
[%sig%] |
|
|
|
 |
kuba s.
Gość
|
Wysłany: 2003-07-02, 18:02
|
|
|
bo robi sie wtedy fachowe zwarcie :P
[%sig%] |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2004-06-21, 10:38
|
|
|
Wygrzebuję ten temat, by zapytać: kupiłem fajny amperomierz ze skalą -10 do +10 A. Jak toto podlączyć, by pokazywało ładowanie-rozładowywanie akumulatora? No chyba nie szeregowo z kablem od klemy . Więc jak? Dzięki za rady! Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
brzydal
Gość
|
Wysłany: 2004-06-21, 14:44
|
|
|
szeregowo na kablu z alternatora....
nie wiem tylko czy 10 A wystarczy... jeśli nie to będziesz zmuszony do wykonania małego układu pomiarowego z zastosowaniem bocznika (a mże ten amperomierz już ma bocznik?)
tyle że wówczas będziesz musiał zmienic skalę lub stosować jakiś współczynnik zależny oczywiście od rodzaju bocznika |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2004-06-21, 16:27
|
|
|
10A to stanowczo za mało...
To standardowe krótkie światła H4 60/55W !!!
A gdzie reszta ???
Bezpośrednio po zapaleniu silnika alternator ładuje prądem z 50A przez pare sekund...
Taką zabawke 10A to Ci może zaraz spalić...
Amperomierz do takich pomiarów powinien mieć ok +/- 50A (z zerem wśrodku).
A z drugiej strony - nie ma obawy, napewno alternator sobie radzi z Twoim sprzętem audio...
Możesz spać spokojnie !!! |
|
|
|
 |
|
|